×

Fabuleuze Wolfert Brederode op 3de Written at Home

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: ECM Records

Afgelopen zondag 17 maart gaf pianist Wolfert Brederode een zeer indrukwekkend solo concert tijdens de derde Written at Home, deze keer op locatie in Santpoort Zuid.

Zoals bekend kiezen voor wij voor onze concerten, die als Written at Home vermaard zijn geworden, namen binnen de muziek die zeer tot de verbeelding spreken. De aftrap werd gegeven in februari 2011 door de uit Rio de Janiero afkomstige Sabrina Malhieros en Raf Vilar die tijdens die eerste Written at Home een hartverwarmende sfeer creëerden met gloedvolle bossanova songs. Raf met subliem ingetogen werk en Sabrina met lekker ritmische songs. De tweede Written at Home in februari 2012 was met de in New York wonende Marc Momaas van een geheel andere orde. De indringende, melodieuze dan weer fijn tegendraadse jazzklanken die hij met zijn geweldige kwartet speelde lieten op het publiek een verpletterende indruk na. Een die nog heel lang na bleef galmen.

Met Wolfert Brederode, als de markante naam voor het derde Written at Home concert, was voor jazz van een heel andere orde gekozen. Met zijn markante pianospel, vooral subliem vastgelegd op zijn twee ECM albums Currents en Post Scriptum, maakte hij grote furore op de Written redactie. (Dat laatste album was dan ook pontificaal bovenin de Written in Music jaarlijst van 2012 te vinden). Een solo concert was dan ook iets om heel erg naar uit te zien. De set die Wolfert afgelopen zondag speelde bleek een greep uit bekender werk en nieuwe stukken. (Een nieuw quartet album zal in de zomer worden opgenomen).

De opening van het concert was gelijk indrukwekkend. De van het album Currents bekende compositie Empty Room (een titel die door schrijver PF Thomese bedacht werd), het van Stories (het duo album met Harry Brederode) afkomstige After Hours werden, samen met de nieuwe compositie Olive Tree in een lange prachtige opening gespeeld. Brederode’s spel klonk magnifiek, zowel subtiel als dynamisch en het geluid van de vleugel kreeg in de ruime huiskamer alle klank die gewenst werd. Met de zeer fraaie nieuwe compositie Black Ice en een zeer indrukwekkend Ebb (ook van het album Stories) werd het concert voortgezet. Ongelooflijk hoe Brederode klonk in vooral dat laatste stuk. Een prachtig dominerende linkerhand, met donker klinkende lijnen, en een zo subtiel melodisch ingezette rechterhand maken het tot een van de mooiste composities die Brederode ooit schreef.

Met een indrukwekkende uitvoering van Mal Waldron’s sfeervolle compositie Seagulls of Kristiansund werd het concert na een klein uur afgesloten. Na een overweldigende applaus kon daarna een toegift natuurlijk niet uitblijven. Een nieuw stuk, momenteel nog zonder titel en einde, vond gelijk weer de weg naar de harten van het publiek en bleek het einde van een zeer indrukwekkend concert. Met dit derde Written at Home concert bewees hij dat niemand anders dan Wolfert Brederode niet alleen in Nederland maar ook op internationaal niveau een van de toonaangevende pianisten van zijn tijd is.

 Setlist Written at Home 3 – Wolfert Brederode solo piano:

  • Empty Room/Olive Tree/After Hours
  • Black Ice
  • Curtains
  • Ebb
  • Seagulls of Kristiansund (Mal Waldron)
  • Impro