×

Concert

15 februari 2011

Een Live Metal Valentijn

Geschreven door: Carl Puhl

nile0Een internationale verzameling metalbandjes gaf afgelopen valentijnsdag acte de presence in subcultureel poppodium Baroeg. Hoewel het een maandagavond betrof leek heel death metal minnend Rotterdam en omgeving wel uitgetrokken om de muziek aan te horen. Met het Amerikaanse Nile in het hoofdprogramma en het lokaal gevestigde Melechesh als voorlaatste band was deze hoge opkomst eigenlijk wel te verwachten.

Door een laat vertrek van mijn werk was ik niet op tijd om Darkrise te zien optreden. De death metal van deze Zwitsers heb ik dus moeten missen. Ik was nog wel op tijd om wat nummers van Zonaria aan te horen. Het publiek reageerde maar matig op het enthousiasme van deze Zweden. Ik moet zeggen dat ze ook op mij niet echt een overtuigende indruk achter lieten. Dew-Scented bleek ik al eerder te hebben gezien. Ook toen lieten deze Duitsers niet zo’n diepe indruk op mij achter. De eerste drie bands zorgden voor een middelmatig begin van een concert avondje in Rotterdam.

melecheshHet werd pas echt interessant toen Melechesh het podium betrad. Hun zogenaamde Sumerische black metal vond ik op CD al erg interessant klinken en ik had dus hoge verwachtingen. Hun muziek is doorspekt met Arabische klanken en die zorgen voor een verfrissend geluid binnen het black metal genre. Live kwam dit alles door een degelijk geluid goed uit de verf. Het gitaargeweld klonk, ondanks deze Oosterse invloeden, toch nogal eentonig; de drums zorgden gelukkig voor veel afwisseling. Door tegendraadse ritmes en ‘verkeerde’ accenten zorgde drummer Xul voor de nodige spanning in de nummers. Eindelijk een degelijk optreden.

De zaal was eigenlijk al oververhit en uitgeput toen Nile aan zijn optreden begon. De muziek stond werkelijk snoeihard en dit kwam het geluid niet ten goede. Een brei aan death metal werd de zaal ingeslingerd en men moest het er maar mee doen. Bassist Chris Lollis is altijd al een enthousiaste factor binnen de band en hij neemt nu ook meer zangpartijen op zich. De oude rotten Karl Sanders en Dallas Toller-Wade kwamen erg relaxt over, misschien iets te relaxt. De snare drum van George Kollias stond iritant hard en zorgde ervoor dat het geluid verder uit balans raakte. Dit alles stoorde de fans niet, want men smulde van het optreden. Toch bespeurde ik enige metaalmoeheid bij het moshende publiek. Bij Melechesh leek de pit intenser.

nile

En zo eindigde een geslaagd metal avondje in Baroeg. Ze begon met Sumer (Perzië) en eindigde met Egypte. Beide rijken hebben samen ongeveer 6000 jaar bestaan en zetten elk rijk wat erop gevolgd heeft in de schaduw. Eigenlijk was alles wat we in onze maatschappij bezitten (huizen en straten, regels en wetten, schrift en boeken, geld en contracten) al uitgevonden door de Soemeriërs. Hun rijk vormt de bakermat van onze huidige maatschappij. Toch leuk dat dat weer door de metal onder de mensen wordt gebracht.