×

Concert

15 maart 2011

Een avondje Black Metal in De Kade: Watain, Shining en Aosoth

Geschreven door: Carl Puhl

Zondag 13 maart 2011 speelden drie black metal bands in De Kade te Zaandam: Aosoth, Shining en Watain. Op de site van het Zaans Pop- en Dancepodium werd beloofd dat dit een zwartgallig avondje zou worden. Dat maakte benieuwd of deze belofte waargemaakt zou worden.

Er gebeuren veel spannende dingen in de Franse black metal scene. Bands als Deathspell Omega en Blut Aus Nord zorgen voor bijzondere ontwikkelingen aan de meer experimentele zijde van het subgenre. Het optreden van landgenoten Aosoth liet een zeer inspirerende band zien. Hoewel hun geluid te wensen overliet, zorgde Aosoth met hun degelijke black metal toch voor een donkere en broeierige sfeer. Aosoth was vooral sterk in het meer langzamere werk. De bas was prominent aanwezig, wat voor een interessant geluid zorgde. In een zaaltje als Baroeg zou de band wat meer impact hebben, maar toch was dit een prima optreden.

Met een Welcome To The Jungle intro op de gitaar was het de beurt aan het Zweedse Shining. Na het eerste nummer werd meteen duidelijk dat het geluid een stuk beter was. Shining zorgde voor een erg sterk optreden. Een boeiende set met heftige, snelle nummers en ook veel atmosferische stukken. Hiermee creeerde deze band veel afwisseling in hun set. Zanger Niklas wist ons te vertellen dat ze een van hun gitaristen kwijt zijn geraakt in Liverpool. Daarmee verklaarde hij de man minder situatie op het podium. Een van de laatste nummers werd aangekondigd als een cover van een song van Paul Simon. Ik heb daar zo mijn twijfels bij, maar het was wel een opvallend goed nummer. Niklas kan altijd wat pathetisch overkomen, maar Shining als geheel zorgde voor een prima show.

Het podium in De Kade werd versierd met fakkels, kandelaars, kettingen, varkensoren, kaarsen en omgekeerde kruizen. Het licht van de fakkels, kaarsen en kruizen zorgde samen met de rook voor een mystieke atmosfeer. Een macabere intro-tape en de grafsmoelen van de leden van Watain completeerden het beeld. Van meet af aan was duidelijk dat Watain een geweldig optreden neer zou zetten. Met brandende kruizen, een loeischerp geluid en overtuigende podium presentatie kan deze band beschouwd worden als een hoeksteen van de obscure black metal. Vijf muzikanten die eruit zien als wandelende lijken maakten de overweldigende show tot een onvergetelijk concert. Het optreden zou niet misstaan hebben als een zwarte mis in de Satans-kerk.

De Kade heeft haar belofte waar gemaakt; het valt niet te ontkennen dat dit een zwartgallig black metal avondje is geworden!