×

Concert

23 oktober 2014

Dark Fortress live in Merleyn

Geschreven door: Carl Puhl

Dinsdag 21 oktober speelden  Dark Fortress, Secrets Of The Moon en Schammasch in Merleyn te Nijmegen. Alledrie de bands hebben hun roots in de black metal, maar zijn ondertussen boven het genre uitgestegen. Het Zwitserse Schammasch heeft zich meer gericht op minimalistische ritmes met een hypnotiserende uitwerking. De uit Duitsland afkomstige bands Secrets Of The Moon en Dark Fortress hebben een meer traditionele gang richting heavy metal gemaakt. Dit klinkt allemaal misschien wat dubieus, maar het is juist deze verbreding die de muziek van vooral de twee laatstgenoemde bands interessanter heeft gemaakt.

De concertavond werd geopend door Schammasch. Hun muziek komt live minder uit de verf dan op hun albums. De band maakte een goede indruk tijdens de beginfase van hun optreden. Gaandeweg echter werd de aandacht minder en nam de eentonigheid het over. Er viel totaal geen opbouw in de setlist terug te vinden, waardoor het geheel kop noch staart kreeg. Toch wist Schammasch op bepaalde momenten te boeien en bereikten ze een hypnotiserend nivo met hun overweldigende muziek. In ieder geval was het publiek klaar gestoomd voor het vervolg van de avond.

Secrets Of The Moon is een band die erg stemmingsvolle muziek maakt. Soms komt ze door de gekozen ritmes wat gekunsteld over en ligt ze niet gemakkelijk in het gehoor. De band lijkt erg veel moeite te doen om compositorisch zo van andere bands te verschillen dat het in zijn eigen valkuil trapt, namelijk dat de muziek niet meer te volgen is. Op hun albums klinkt het allemaal nog wel in orde, maar live raakt de band verwart in zijn eigen gesponnen muzikale web. Ritmisch en melodieus is het redelijk ingewikkeld en ik heb het idee dat Secrets Of The Moon het voor zichzelf veel te moeilijk maakt. Live zorgde de band op sommige momenten voor een diepe indruk, maar over het algemeen was het optreden onvoldoende boeiend. Zelfs het charismatische optreden van zanger Rogier Droog (Weltbrand, Hell Militia) kon het optreden slechts gedeeltelijk naar een hoger nivo tillen.

En als laatste was het de beurt aan Dark Fortress en dan laat deze geoliede machine even zien hoe het wel moet. Met een opvallend goed gekozen setlist en een overduidelijke aandacht voor de podiumpresentatie weet Dark Fortress de avond te redden. De ritme-sectie inclusief de slaggitarist zorgen voor een solide basis waar de rest van de muzikanten op voort kunnen bouwen. Dark Fortress verzorgt een prima optreden en weet het publiek uitermate te boeien. Merleyn was overigens prima gevuld en als we in ogenschouw nemen dat het een dinsdagavond was, dan wordt het bezoekersaantal er enkel interessanter door. Uitverkocht? Nee, zo vol was het niet, maar het was wel gezellig druk. In ieder geval droeg het bij aan de prettige atmosfeer. Dark Fortress wist het redelijk tamme publiek zelfs bij de laatste twee nummers toch nog in beweging te krijgen. Een indrukwekkende prestatie van een band om te blijven volgen.