×

Concert

16 november 2014

1349, Atena en Grift Live in Baroeg

Geschreven door: Carl Puhl

Grift is een Nederlandse black metalband opgericht in 2007. In 2012 is hun EP Twisted Paradigm Of Light in een oplage van 500 op CD verschenen. Aangezien hun optreden ongeveer een half uur duurde en de lengte van de songs op de EP gezamenlijk 25 minuten beslaat, vermoed ik dat dat meteen hun setlist was. Echt onder de indruk was ik niet, hoewel het publiek verbazingwekkend enthousiast reageerde op de eentonige klanken van deze vier muzikanten. De zanger toonde veel enthousiasme en was redelijk geanimeerd bezig, de gitarist ramde de akkoorden energiek uit zijn gitaar en de bassist leek te spelen op zijn geheel eigen ritme onafhankelijk van dat van de drummer. De black metal bevatte opvallend veel bas, maar miste voornamelijk afwisseling. Grift bleek een oninspirerende opener.

Van een geheel ander kaliber was Atena; hier was ik niet op voorbereid. Wat een enthousiasme en energie! Vier jonge Noren die een opvallend andere stijl metal spelen en daarbij een vernieuwende en enerverende show ten tonele brengen. Atena is in 2010 opgericht en bestaat uit Simen Kjeksrud (vocalen), Fredrik Kåsin (drums), Vebjørn Iversen (gitaar) en Jakob Skogli (bas). De band heeft dit jaar hun debuutalbum Of Giants in eigen beheer uitgebracht. Deze jongelui zijn op uitnodiging van de gitarist van 1349 toegevoegd aan het programma en ik ben zeer blij verrast met het optreden van deze band. Atena is opvallend fris en vernieuwend en levert een bewonderenswaardig optreden af. De band bezit veel inventiviteit en weet veel emotie in hun optreden te leggen. Ze gaan compleet op in hun syncopatische ritmes en lijken zichzelf te verliezen in de muziek. Toch weten ze niet te voorkomen dat er een zekere eentonigheid de show insluipt. Het geluid van de gitaar had van mij wat meer naar voren in de mix gemogen, maar dat doet niets af aan de indruk die de band achter heeft gelaten. Stomverbaasd en te overdonderd om te reageren hoorde het publiek de muziek aan. Gaandeweg kram ze bij bewustzijn en wist de waardering in applaus om te zetten. Een verrassende band met een indrukwekkende optreden.

Wat had je anders verwacht? Het leeuwedeel van de songs van 1349 is loeiharde en retesnelle black metal, dus dat spelen ze live ook! Overdonderend op hun geheel eigen manier beukt de band het publiek murw. In de zaal zorgden de reus en de zeven dwergen voor een hoop geduw en getrek om zo uiting te geven aan hun waardering voor de band. Gelukkig nam 1349 tegen het einde van het optreden wat snelheid terug, waardoor de setlist toch nog enige variatie toonde. Opvallend was natuurlijk dat Frost niet achter het drumstel te vinden was. Sondre Drangsland nam de honneurs op een zeer waardige manier waar. Moeiteloos sloeg hij zich door de setlist heen en vormde de draagkracht voor het complete optreden. Bassist Seidemann en gitarist Archaon sloten de gelederen met een muur aan geweld, terwijl zanger Ravn de frontlinie voor zijn rekening nam. Groots en met bezwerende gebaren wist hij het publiek, dat op voorhand al aan zijn kant stond, in beweging te krijgen. Gewetenloos en meedogenloos sloot 1349 zijn sonisch offensief af en liet het publiek in Baroeg tevreden achter.