×

Artikel

11 november 2015

De prins en de piano

Geschreven door: Edgar Kruize

Geroezemoes in Nederland en ver daar buiten. Prince komt een tour doen en neemt daarbij voor de verandering eens geen band mee. Met alleen zijn piano wil hij tijdens zijn Prince Spotlight: Piano & A Microphone Tour terug naar de basis.

Nadat hij jarenlang met dezelfde catalogus aan hits de wereld is rondgetrokken, is dat voor de fans een welkome afwisseling. Prince zelf ziet het als een uitdaging. Afgelopen weekend liet hij enkele Europese journalisten overvliegen naar Paisley Park (vanuit Nederland was Amanda Kuyper van het NRC daarbij aanwezig) om alvast een voorproefje te geven. Diamonds And Pearls, If I Could Get Your Attention, Raspberry Beret, Starfish And Coffee, With You, Sweet Thing, Something In The Water (Does Not Compute) en Girls & Boys op de piano.

De Spaanse krant El País is de eerste die iets heeft gepubliceerd. “Waarom ik dit nu doe?”, zo stelde Prince tegenover het aanwezige journaille. “Het is de uitdaging. Ik krijg nooit meer slechte recensies, wat mensen op het podium zien is het resultaat van 30 jaar perfectioneren. Ik wil uiteraard geen slechte recensies, maar wil ook niet in herhaling vallen. Je moet nieuwe dingen proberen. Met alleen een piano is het naakter, puurder.”

EUROPEAN PRESS

Een foto die is geplaatst door PRINCESTAGRAM (@prince) op

De geruchten gaan dat het één of twee shows in Carré gaan worden, rond of op 5 december. Doemt de vraag op wat het publiek kan verwachten. Prince doet het nu voorkomen alsof hij voor het eerst in zijn uppie achter de piano stapt, maar een solo-gedeelte achter de piano staat in feite ook al jaren lang op het programma. Door al die segmenten eens onder de loep te nemen, zou je kunnen achterhalen wat er wellicht op het program staat als Prince in december Nederland aandoet.

1982-1983: 1999 Tour
Toen Prince als doorgebroken ster op het randje van supersterrendom zijn eerste echt uitgebreide tournee maakte door Amerika, bouwde hij voor het eerst een pianosegment in. Dat begon doorgaans met een instrumentaal With You, gevolgd door Free, Something In The Water (Does Not Compute), Still Waiting en eindigend met het destijds nagelnieuwe b-kantje How Come U Don’t Call Me Anymore.

1984-1985: Purple Rain Tour
Tijdens de eerste tour als échte internationale superster zag je gaandeweg de tournee de invloed van de piano wegzakken. Aan het begin van de reeks shows eind 1984 zaten er lange pianosegmenten in de set, met onder meer het nieuwe Condition Of The Heart, Free, Take Me With U, How Come U Don’t Call Me Anymore, Dirty Mind, Darling Nikki en Father’s Song. Voor het op hits afkomende publiek een flinke zit en tegen het eind van de tour was derhalve een deel van die nummers (Take Me With U, Darling Nikki) uit de pianoset gehaald en voorzien van bandbehandeling, óf ze waren verdwenen. Slechts How Come U Don’t Call Me Anymore bleef een vaste waarde.

1986: Parade Tour
De piano verdween steeds verder naar de achtergrond en paste op zich ook niet heel erg in deze tour die nog het meest weg had van Prince’ versie van een James Brown Soul Revue. Toch zaten er met name op het moment dat Prince and The Revolution door Europa en Japan trokken wat solostukken op de piano in de set verwerkt, onder meer Do U Lie?, Little Red Corvette, Paisley Park en The Ladder kwamen daarbinnen (deels) voorbij.

1988: Lovesexy Tour
Wellicht de meest bekende pianorecital van Prince is de set die hij op 9 september 1988 uitvoerde in Dortmund, tijdens een live-uitzending van het Lovesexy-concert aldaar. Startend met When 2 R In Love en doorpakkend met Venus De Milo, Starfish And Coffee, Raspberry Beret, Condition Of The Heart en Strange Relationship, waarna hij weer terugkwam bij het nummer dat hij van oorsprong had ingezet. Die pianomedley was een relatief vaste waarde tijdens de tour van 1988 (al kwam deze in Nederland maar een van de drie reguliere shows terug) en kon als Prince er zin in had wel tot twaalf à dertien tracks worden opgerekt. Onder meer ook The Ballad Of Dorothy Parker, International Lover, What’d I Say (Ray Charles-cover) en Under The Cherry Moon zijn één of meerdere malen tijdens deze tour op de piano gepingeld.

1990: Nude Tour
Er stond een piano, maar die leek voor de show. Tijdens deze tour, die toch vooral als feestshow was ingericht, werd de piano maar sporadisch gebruikt voor een solo-intermezzo. Als dit het geval was, waren het veelal korte segmenten rond The Question Of U (dat ook met volledige band werd gespeeld), Venus de Milo, Alexa de Paris en Under The Cherry Moon, veelal instrumentaal.

1993: Act I + Act II
Twee verschillende tours binnen een jaar, waarbij de eerste tour vooral op het toenmalige Symbol-album instak en slechts korte pianosegmenten binnen 3 Chains O’ Gold bevatte (stukje Sweet Baby, soms Blue Light) bevatte, De tweede tour was meer een ‘greatest hits’ show en bevatte vaak wel lange pianosegmenten. Hierbinnen zijn onder meer Venus de Milo, Under The Cherry Moon, The Arms Of Orion, I Love U In Me, With You en Little Red Corvette gespeeld.

1997-1998: Jam Of The Year
Hij trad niet meer onder eigen naam op, maar putte nog wel flink uit de Prince-catalogus. Pianosegmenten tijdens deze tournee bevatten onder meer The Ballad Of Dorothy Parker, Girls & Boys, Darling Nikki, Diamonds And Pearls en The Beautiful Ones, maar ook sporadisch Condition Of The Heart.

1998: New Power Soul (Festival) Tour
In twee blokken trok Prince in augustus en december door Europa en in beide shows zat een pianosegment, met tracks als in meer zeldzame gevallen I Love U In Me en The Most Beautiful Girl In The World en in ieder geval vrijwel elke avond Diamonds And Pearls, The Beautiful Ones en een Darling Nikki teaser.

2002: One Nite Alone…
Een van Prince muzikaal meest interessante tours had een setlist waarin de piano een hoofdrol spelde. Veel shows bevatten een heel lange pianoset, veelal solo startend en uiteindelijk met her en der bijval van de band. Hierbinnen een keur aan tracks, onder meer One Nite Alone…, Adore, The Most Beautiful Girl In The World, Delirious, I Wanna Be Your Lover, Do Me, Baby, Condition Of The Heart, Diamonds And Pearls, The Ladder, The Beautiful Ones en Sometimes It Snows In April. De korte hierop volgende tour uit 2003 had overigens ook een pianoset, bestaande uit ruwweg dezelfde tracks.

2007: 21 Nights In London
Prince deed 21 shows in de O2 in Londen (plus nog de nodige aftershows) en de pianoset had ook hierin zijn weg gevonden. Het beginnen de ‘usual suspects’ te worden, maar hierin weer tracks als Do Me, Baby, Diamonds And Pearls, The Beautiful Ones, How Come U Don’t Call Me Anymore en Condition Of The Heart, maar als Prince er zin in had ook meer zeldzame tracks als Somewhere Here On Earth, I Would Die 4 U, Money Don’t Matter 2 Night en Dear Mr. Man.

Na 2007 verdween de pianoset enigszins uit beeld. Prince had de sampler ontdekt en besloot dat het publiek het leuk ging vinden als hij gewoon steeds oude hits instartte en door liet spelen. Was ook leuk. Eventjes. Deze truc haalde hij vorig jaar in de Ziggo Dome ook van stal, maar die show eindigde alsnog met een pianosegment, met daarin (daar zijn ze weer) How Come U Don’t Call Me Anymore, Condition Of The Heart, Diamonds And Pearls, The Beautiful Ones en een I Wanna Be Your Lover teaser.

Op basis van de afgelopen drie decennia zou je dus voor de aankomende tournee best een aantal zekerheidjes kunnen aanstippen. Prince zegt te willen improviseren, maar nummers als How Come U Don’t Call Me Anymore, Diamonds And Pearls, Raspberry Beret, The Beautiful Ones en With You zitten duidelijk goed in zijn vingers. Die zullen ongetwijfeld terug gaan komen. Wel is het zo dat de pianosegmenten door de jaren heen nooit uit echt compleet gespeelde nummers bestonden. Meestal een coupletje en weer door. Terwijl er ditmaal een avondvullend geheel van moet worden samengesteld. Het is op zijn minst interessant om te zien hoe Prince dat aan gaat pakken en het is voor het eerst sinds ‘de tour zonder hits’ uit 1995 dat het weer oprecht spannend is wat Prince gaat doen.