×

Artikel

23 april 2013

Snowstar Records viert dit jaar tienjarig jubileum (Deel 2)

Geschreven door: Björn Groenen

Het van oorsprong Utrechtse indie/singer-songwriting platenlabel Snowstar Records viert in december haar tienjarig bestaan. Een goede reden om eigenaar Cedric Muyres eens aan de tand te voelen over het prille begin, zijn ervaringen en zijn bevlogen ambities. (Lees hier deel 1)

WiM: Hoe onderscheidt Snowstar Records zich van andere platenlabels?
“Dat is een goede vraag. Ik denk dat Snowstar Records zich in ieder geval onderscheidt met een bepaalde sound. Zo horen we op het label eigenlijk alleen indie, folk, singer-songwriting en uitschieters naar soft-electro of harde nineties-indierock. Eigenlijk heel gevarieerd, maar toch past het op een of andere manier bij elkaar. Het is verder ook zo dat als je Herrek hebt geluisterd, dat je dan ook vervolgens Kim Janssen aangenaam zult vinden. Ik ben er van overtuigd dat de muziek van Snowstar gehoord moet worden en uitgebracht moet worden. Dat vindt ieder label, maar dat is wel hoe ik het aan wil pakken.”

PLATENLABEL EIGENAAR CEDRIC MUYRES:
Het is niet dat ik volgend jaar zoveel artiesten meer wil benaderen voor mijn label. Ik kan nu ook zeggen: wat er nu is, is meer dan genoeg om alle dagen mee te vullen. Maar als ik morgen bij wijze van spreken omver geblazen word door een of andere act, dan weet ik toch dat ik niet anders kan om daar mee aan de slag te gaan

WiM: Hoe sterk zijn je concurrenten en wat doe je daaraan?
“Ik zie andere platenlabels niet persé als concurrenten. Ik vind juist dat het goed is hoe het nu gaat met onafhankelijke labels. Excelsior heeft vorig jaar bijvoorbeeld als eerste de Nederlandse Onafhankelijke Labelmarkt georganiseerd. En zodoende krijg ik dan ook veel contacten met andere platenlabels. Ik zie het niet zozeer als concurrentie. Als het mogelijk is, hebben we het er onderling ook over of we kunnen samenwerken. Ik ben niet zo van het vechten tegen concurrentie. Zie het meer dat ik een muziekliefhebber ben en graag de releases van andere labels aanhoor. Er is wel een bepaalde saamhorigheidsgevoel aanwezig op de labelmarkt. Het is niet zo dat andere platenlabels artiesten voor mijn neus wegkapen of iets dergelijks.”

WiM: Hoe kijk je terug op het tienjarig bestaan van Snowstar Records?
“Ik ben vooral trots. Tien jaar als mijlpijl is een legitieme reden om eens aan een reflectie te beginnen. Wat heb ik met Snowstar bereikt en wat wil ik eigenlijk nog gaan doen? Sinds 2007 werden de werkzaamheden voor het label méér dan een dagtaak. Het werk houdt namelijk ook nooit echt op. Ik ben bijvoorbeeld altijd wel bezig om nieuwe mensen te bereiken, bijvoorbeeld door video’s en tracks online. Het tienjarig bestaan is daarnaast ook een reden om te vieren: op 13 december in Tivoli wordt een compilatie album met alle artiesten van Snowstar Records vrijgegeven.”

WiM: Zijn er ook vervelende periodes geweest in tien jaar tijd?
“In het begin liep het eigenlijk nog niet zo professioneel als nu het geval is. Ik heb bijvoorbeeld vervelende financiële situaties gehad. Maar aan de andere kant: ik haal ontzettend veel inspiratie, motivatie en energie uit mijn werk. Ik heb eerder gezegd dat dit werk méér dan een dagtaak is, vooral als je er fulltime mee bezig bent. En als je al die uren dan gaat omzetten naar wat er dan puur zakelijk uitkomt, is dat belachelijk weinig. Maar zo wil ik dat niet zien. Het geeft namelijk veel voldoening om een Herrek release in verschillende kranten terug te zien. Of dat ik op de releaseparty van Kim Janssen de volledige show van hem zie. Het compilatie album is vandaag toevallig trouwens binnengekomen. Die staat niet voor niets op repeat aan. Het is muziek waar ik zelf heel graag naar luister. Ik ben eigenlijk de grootste fan.”

WiM: Kun je van het werk fatsoenlijk rondkomen?
“Het lukt mij om er van rond te komen, maar ik moet natuurlijk wel rekening houden met periodes waarin het wat slechter kan gaan. Snowstar heeft dit jaar nog veel releases achter elkaar gedaan. Dan ben je echt aan het investeren en loopt het financieel weer iets beter op het moment dat de albums ook uitkomen. Ik investeer dan puur in het maken van het productieproces; het maken van cd’s of vinylplaten. Maar al met al kan ik melden dat het een financieel gezond bedrijf is.”

“Het werk houdt namelijk ook nooit echt op”

WiM: Met wat voor soort budgetten werk je?
“Het zijn geen hoge bedragen. Dat past ook helemaal niet bij de bands. De artiesten nemen voornamelijk zelf tracks op in hun eigen studio of die van een vriend. Ik werk niet met artiesten die maanden ergens in een studio gaan opnemen. I Am Oak is bijvoorbeeld voor zijn laatste opnames met een enorme bus met apparatuur naar Finland gegaan. Daar heeft hij zijn tracks in een typisch Fins huisje opgenomen. In die beperkte karakteristieke ruimte hebben zij hun eigen studio helemaal opgebouwd en hebben ze de nummers vervolgens opgenomen. Het huisje was van familieleden van een bandlid. De grootste investeringen die ik doe komen van pas bij het maken van een album of vinylplaat. De laatste releases is Snowstar op vinyl aan het uitbrengen en dat is gewoon heel kostbaar. De reden dat we voor de overstap van cd naar vinylplaat hebben gekozen, is omdat er simpelweg meer animo voor is. Artiesten willen het zelf natuurlijk graag, omdat het een aangenaam esthetisch product is. De doelgroep voor vinyl is de afgelopen jaren eigenlijk alleen maar groter geworden. Dat zie je ook in de buitenlandse en binnenlandse verkoopcijfers. Bedenk het zo: als er een doelgroep voor is en ze willen zo’n vinylplaat hebben, dan wil ik ook graag dat ze dat kunnen krijgen. Ik bekijk dat dan wel per release, bij de albumhoezen van LUIK en Herrek zijn de artiesten zelf aan de slag gegaan met het zeefdrukken. Die hand genummerde exemplaren zijn dan vervolgens in een kleinere oplage gemaakt. Dat maakt het dan ook weer bijzonder. Het is niet zo dat ik bij iedere release volledig kan uitpakken, maar ik word er wel heel blij van als ze zelf ook aan de slag gaan met zeefdrukken, of iets in die geest. Zo komen we gezamenlijk tot een prachtig resultaat.”

WiM: Waar kijk je naar als je een artiest binnenhaalt?
“Het enige criterium is eigenlijk dat ik het zelf ontzettend goed moet vinden. Als ik iets ontdek of als iemand mij iets toestuurt waar ik non-stop naar luister, dan is dat het teken voor mij om daar iets mee te doen. Ik bedenk vooraf niet of daar genoeg exemplaren van gekocht zouden kunnen worden. Het album van Herrek is bijvoorbeeld fantastisch, maar ik kan me ook heel goed voorstellen dat het voor een beperkt publiek is. Herrek is namelijk geen mainstream act. Maar dat is helemaal niet eg, zolang we maar het ‘Herrek-publiek’ ermee bereiken.”

WiM: Wat zijn je toekomstplannen met Snowstar Records?
“Het geeft mij een voldoening om het voor mensen makkelijker te maken om mooie muziek te kunnen beluisteren. Zo is er recent geleden een nieuwe website gemaakt voor het label, zodat bezoekers heel eenvoudig nieuwe muziek kunnen ontdekken. De focus ligt momenteel op het tienjarige jubileum, het feest in Tivoli en het bijbehorende compilatie album. Verder heb ik geen concrete plannen. Het is niet dat ik volgend jaar zoveel artiesten meer wil benaderen voor mijn label. Ik kan nu ook zeggen: wat er nu is, is meer dan genoeg om alle dagen mee te vullen. Maar als ik morgen bij wijze van spreken omver geblazen word door een of andere act, dan weet ik toch dat ik niet anders kan om daar mee aan de slag te gaan.”