×

Recensie

Roots

29 december 2017

Zachary Richard

Gombo

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: RZ Records

Gombo Zachary Richard Roots 4 Zachary Richard – Gombo Written in Music https://writteninmusic.com

Het concert van Zachary Richard op Mallemunt ‘76, herinner ik me nog levendig, na ruim vier decennia later is er heel wat veranderd, ook voor de man uit Louisiana die onverstoorbaar de Acadian erfenis van zijn geboortestreek uitdraagt. Dat gebeurt overigens niet uitsluitend via muzikale activiteiten, Richard is eveneens een sociaal geëngageerd documentairemaker, natuuractivist en een verdienstelijk poëet.

Zo’n 10 jaar geleden maakt een beroerte een einde aan de podiumactiviteiten. Richard herstelt wonderwel zo illustreren meer recente werkstukken opgebouwd met een unieke versmelting van traditionele cajun met zydeco en rockelementen zoals Last Kiss en Le Fou. Gombo, een verbastering van Gumbo, zowat het nationale gerecht uit Louisiana, op smaak gebracht met uiteenlopende ingrediënten uit de historische multi-etnische achtergrond van de plaatselijke bevolking, een perfecte omschrijving voor de muzikale verrichtingen. In studio’s in Montreal en Lafayette omringt de man zich als vanouds met goed volk.

In tegenstelling tot de voorganger Le Fou, nagenoeg uitsluitend met Franstalige songs opgebouwd, wordt op Gombo lustig van charmant Fransoos naar het Anglo-Amerikaans heen en weer gependeld. Energieke zydeco opent de score met die onnavolgbare bayou combinatie van slidegitaar en de vertrouwde, hitsige accordeon van Roddie Romero. La Ballade d’Emile Benoit is een aanstekelijke, ritmische rap die de legendarische fiddler uit New Foundland  even in herinnering brengt.

Mandoline bepaalt de ritmiek in La Ballade Du Irving Whale en in Jena Blues is dat een warme harmonica, eveneens van Rick Haworth die daarnaast even vakkundig gitaar en lapsteel bepotelt. Het sfeervolle Manchac meandert evenals It Might Be Love en Somebody Calling melodieus in sfeervolle Americana wateren.

Meer recente, schokkende gebeurtenissen worden aangesneden in Au Bal du Bataclan. Sweet Little Darling Of Mine is een reflectieve pianoballade met de onvolprezen David Torkanowsky aan de klaviervleugel. Sporadisch duiken enkele gasten op. In de uitbundige trekzak stamper Catherine, Catherine krijgt Zachary vocale hulp van Robert Charlebois terwijl Angélique Kidjo de ingetogen maar indrukwekkende Fais Briller Ta Lumière afsluiter ondersteund. Als bonus  krijgen we nog het meeslepende La Sakatchewan voorgeschoteld.

Zachary Richard blijft een sleutelfiguur als conservator van het Cajun en Acadian erfgoed, bovendien weet hij die muzikale erfenis in een relevante, boeiende persoonlijke benadering te assimileren.

Bonus: La Saskatchewan 1. Zydeco Jump
 2. La Ballade Demile Benoit
 3. La Ballade Du Irving Whale
 4. Jena Blues
 5. Catherine Catherine
 6. Manchac
 7. La Ballade De Lexclus
 8. Au Bal Du Bataclan
 9. Dans Les Grands Chemins
 10. Pop The Gator
 11. It Might Be Love
 12. Sweet Little Darling Of Mine
 13. Somebody Calling
 14. Fais Briller Ta Lumiere
 15. La Saskatchewan