×

Recensie

Jazz

13 april 2012

Wolter Wierbos

Deining

Geschreven door: Henning Bolte

Deining Wolter Wierbosch Jazz 3.5 Wolter Wierbos – Deining Written in Music https://writteninmusic.com

Een verzamelplaat in de waarste zin van het woord. Trombonist Wierbos organiseert ieder jaar in de zomer intieme concerten op zijn woonboot dat in een mooi stuk Amsterdam op de Amstel ligt. Hier verzamelen zich (in juli) musici en luisteraars. Hier verzamelen zich wonderlijke stukken muziek die je niet alleen in verschillende volgordes kunt beluisteren maar waar je verschillende Wierbos-kanten en Wierbos-vondsten, Wikas en Wivos, in je verbeelding tot iets nieuws samen zou kunnen voegen. Allemaal stukjes die met meer of minder vaart, meer of minder contrasten aan elkaar kunt koppelen. Zoals de veelkleurig sonore kant in contrast met de sputter- en gorgelkant. Of bijzondere klanken in combinatie andere instrumenten: net als een mondharp Op de werf, slijkerig zoals aan de Loefzijde, dreigend en detonerend Aan lager wal of als verstrengelde taptoe In Het Want. Heerlijk welke schat aan klanken zich openbaart.

doekno2_4dec2010 030De meester zelf heeft een selectie van stukken in groepjes van duos verdeeld. Een groepje met bassist Wilbert de Joode (bijzonder mooi opgenomen!), een groepje met rietblazer Ab Baars, een groepje met (snare-)trommelaar Han Bennink, een groepje met bratschiste Mary Oliver en als tussenbalkelementen stukken met gitarist Frankie Douglas. Iedere creatie heeft zijn windse, waterse of schipse aanduiding gekregen. Aan lager wal begint het, raakt op stoom, gaat voor de wind aan de loefzijde enz.. Fladderende vlag is Peer’s Counting Song van Misha Mengelberg in twee bijzonder fraaie uitvoeringen, één van Wierbos met Baars en één van Wierbos met Oliver. Wat zou je verder allemaal nog van deze verzamelde klankenschat kunnen fabriceren, kristalliseren! Het ligt voor het grijpen. Gelukkig wordt het inmiddels meer op z’n waarde geschat, niet alleen à la moment maar in meer uiteenlopende muzikale contexten waar het een enorme verrijking betekent.

Op het laatste dOeK-festival in december 2010 bood Wierbos samen met de Belgische componist/pianist Kris Defoort het meest intrigerende concert van het hele festival. Dit jaar, 21 april in het Bimhuis, is het Wollo’s World met twee Berlinern, pianist Achim Kaufmann en rijzend slagwerk-ster Lillinger te zien. Het beloofd wat.

Radio concertzender – Christian Lillingers Grund

Wolter Wierbos

Track Listing Deining

 1. aan lager wal
 2. op stroom raken
 3. voor de wind
 4. loefzijde
 5. in het want
 6. fuik
 7. visions
 8. buitengaats
 9. peer’s counting song
 10. dageraad
 11. innermission
 12. op de werf
 13. de drie gebroeders
 14. geusje
 15. hoog aan de wind
 16. peer’s counting song
 17. ma
 18. overstag

foto: © FOBO – H.Bolte ©