×

Recensie

Alternative

11 april 2015

Wire

Wire

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Pink Flag

Wire Wire Alternative 4 Wire – Wire Written in Music https://writteninmusic.com

Volgend jaar bestaat Wire alweer 40 jaar. Als je dit nieuwe album – simpelweg Wire getiteld – hoort kun je niet anders dan concluderen dat het Britse kwartet nog steeds op koers is. De band bracht drie legendarische platen uit aan het eind van de jaren zeventig, albums die de energie en doe-het-zelf-mentaliteit van de punk koppelden aan diepgang en kunstzinnige creativiteit. Wire raakte buiten beeld maar deed vanaf 1986 weer flink van zich spreken. Na een tweede periode van stilte keerden de heren in 2003 terug met het agressieve, snelle Send om vervolgens iedere paar jaar een goede plaat af te leveren. Dit veertiende album is wederom een werkstuk dat de oren gespitst houdt.

Wire opereert al ruim tien jaar zonder gitarist/tekstschrijver Bruce Gilbert, zijn plaats werd ingenomen door Matthew Sims. Het vertrek van oer-lid Gilbert was niet niks maar de band heeft zich toch goed staande weten te houden. Dit nieuwe album is hier een nieuw bewijs van. Direct al met opener Blogging is het raak: een fraai staaltje ragfijne new wave/postpunk uit het boekje waarin modern internetvocabulaire subtiel wordt verweven met tijdloze thema’s. Het hierop volgende, elegante Shifting is iets minder opvallend maar zeker zo mooi. In Manchester is een strakke, sfeervolle song met een melancholieke inslag, opgetrokken uit grijstinten maar nergens kil, zoals Wire dat in het verleden al vele malen voor elkaar kreeg.

De eerste echte ‘break’ op het album wordt gevormd door het ruim zeven minuten durende, slepende Sleep-walking: ‘The narrowest vision often has the widest appeal’ horen we, tegen een dreigende achtergrond. Je zou kunnen zeggen dat met dit sfeerstuk ‘plaatkant A’ wordt afgesloten. Hierna komt Wire weer met een aantal vlottere songs waaronder twee tracks die al eerder met de fans werden gedeeld, Joust & Jostle en Split Your Ends, om af te sluiten met het zware, dreinende Harpooned.

Verrassen, zoals destijds met Send, doet Wire zeker niet op dit nieuwe album. De uitgebalanceerde set songs is toegankelijk maar weet door de sfeer, de klankkleur, de nooit alledaagse teksten en de immer experimentele inslag toch weer te prikkelen. De albumdiscografie van Wire laat zo langzamerhand een wel erg langdurige en kwalitatief hoogstaande consistentie horen. Terugkeren naar het roemruchte verleden – iets waar de bandleden nooit bijster in geïnteresseerd waren – is dan ook helemaal niet nodig. 1. Blogging
 2. Shifting
 3. Burning Bridges
 4. In Manchester
 5. High
 6. Sleep-Walking
 7. Joust & Jostle
 8. Swallow
 9. Split Your Ends
 10. Octopus
 11. Harpooned