×

Recensie

Roots

19 juni 2016

Willam Tyler

Modern Country

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Merge Records

Modern Country William Tyler Roots 4 Willam Tyler – Modern Country Written in Music https://writteninmusic.com

Voor zijn vierde, nou ja, langspeler, de zeven tracks die Modern Country opvullen nemen nauwelijks veertig minuten van je tijd in beslag en kwamen tot stand in Oxford Mississippi waar William Tyler, de zoon van songwriter en muzikant Dan Tyler, zich in een blokhut had teruggetrokken met zijn gitaren. Op nauwelijks een steenworp afstand van het geboortehuis van literaire grootmeester William Faulkner. Verhalen noch poëzie moet je niet zoeken bij Tyler, de snarenridder componeerde zoals gewoonlijk louter instrumentaal werk waarin de folk en country traditie doorklinkt, maar ook zonder woorden ademt de muziek van Tyler een sterk poëtisch gevoel uit.

Voor de opnamesessies zocht en vond hij voor het eerst een locatie buiten Nashville, in Eau Clare in Wisconsin in de April Base Studio van Justin Vernon ( Bon Iver) creëerde Tyler samen met multi-instrumentalist Phil Cook, bassist Darin Gray (Tweedy) en percussionist Glenn Kotche (Wilco) een impressionante sfeerschets.  Sunken Garden is wat luchtiger opgevat maar meestal wordt je geconfronteerd met  lichtjes pychedelisch ingekleurde pastorale folk zoals in het epische Highway Anxiety die je naar het verdwenen gewaande Amerika van weleer voert. Dat bestaat nog, als je de highways  even achter je laat kom je via de backroads in uitgestrekte eenzame gebieden en ben je tevreden dat je bij valavond of tijdens de nachtelijke alsnog  zo’n al lang ingedommeld stadje bereikt.

Louter instrumentale muziek is niet altijd even aangenaam maar de zacht galmende songcyclus van William Tyler blijft ook na herhaalde luisterbeurten uitermate boeiend.  Een aangrijpende muzikale brief die op het juiste moment aankomt, nu Amerika in het woelige verkiezingsjaar aan de vooravond staat van een hoogst onzekere toekomst vol drastische veranderingen biedt zulk sfeervol klankenpallet wellicht enig soelaas.  1. Highway Anxiety
  2. I'm Gonna Live Forever (If It Kills Me)
  3. Kingdom Of Jones
  4. Albion Moonlight
  5. Gone Clear
  6. Sunken Garden
  7. The Great Unwind