×

Recensie

06 december 2014

Wildbirds & Peacedrums

Rhythm

Geschreven door: Henning Bolte

Rhythm Wildbirds&Peacedrums Rock 4 Wildbirds & Peacedrums – Rhythm Written in Music https://writteninmusic.com

Wildbirds & Peacedrums? Mariam Wallentin en Andreas Werliin? Misschien gaat hier bij deze namen niet meteen een lampje branden maar Andreas Werliin is de killer-drummer van het Zweedse power-jazz trio Fire! met berserk-saxofonist Mats Gustafsson en bassist Johan Berthling. En Mariam Wallentin is ook de vocaliste die als Mariam The Believer bekend is. De drummer van Mariam The Believer is dan wederom Werliin. Beiden maken ze deel uit van het beruchte 28 koppige Fire! Orchestra o.l.v. Gustafsson.

De Zweedse en Noorse Freejazzers hebben een duidelijk vrijere verhouding met de pop-muziek dan hier te lande. Een mooi voorbeeld is Gustafsson’s samenwerking met landgenote Neneh Cherry in het roemruchtige driemanschap The Thing, naast Gustafsson bestaande uit de twee Noren, bassist Ingebrigt Håker Flaten en drummer Paal Nilssen-Love. Zowel The Thing als het Fire! Orchestra zijn WILDBIIItumblr_nflz2hhQwg1thmai9o1_500op dit moment op festivals en in het (jazz)club-circuit a big thing. Dus meteen vijf relevante namen van dit moment om op te letten. Van drummer Paal Nilssen-Love leidt dan weer een verbinding naar de Nederlandse groep The Ex. Deze spelen regelmatig met elkaar – voornamelijk in het jazz- en improvisatie-circuit. The Ex alsmede hun leden apart van elkaar zijn een van de meest voorkomende en bekendste Nederlandse acts op Europese festivals.

Werliin is iemand die snoeistrak en luchtig tegelijk kan drummen. Hij is een van de weinigen bij wie herhaling enorm van binnenuit swingt, alles losschud en met elkaar kruisende ritmen een rondzingend effect oproepen. Wallentin heeft een stem die bodem en donkere kleur heeft. Ze kan er flink mee uithalen maar even duikt ze overtuigend heksdonkere bezweringen. Rauwe ritmen en rauwe, elementaire vocals – de adem van de buitenlucht is nog intens voelbaar bij deze klanken waarvan je niet wilt dat ze stoppen. Rhythm, hun vierde album, is een klasse plaat full of spirit!

VIDEO – Keep Some Hope

VIDEO – The Offbeat  1. Ghosts & Pains
  2. The Offbeat
  3. Gold Digger
  4. Mind Blues
  5. Who I Was
  6. Soft Wind, Soft Death
  7. The Unreal vs The Real