×

Recensie

Alternative

06 juni 2011

Wild Beasts

Smother

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Domino

Smother Wild Beasts Alternative 4 Wild Beasts – Smother Written in Music https://writteninmusic.com

Met Limbo, Panto (2008) en Two Dancers (2009) wist het Engelse Wild Beasts al de nodige waardering te oogsten. Het leverde de band uit het Lake District een Mercury-nominatie op. Op Smother doet de band het wat kalmer aan. Het levert een bij vlagen prachtige plaat op, vol kwetsbare en breekbare schoonheid. Nog geen meesterwerk, maar Wild Beasts zet wel weer een stap verder in die richting.

Smother gaat over loslaten, afstand nemen en schuldgevoelens waarmee dat gepaard kan gaan. Het vertrek van de bandleden uit hun geboortestreek, waar iedereen elkaar kende, heeft ongetwijfeld ten grondslag gelegen aan deze plaat.

Opener Lion’s Share is ontroerend, intens: “It’s a terrible scare / But that’s why the dark is there / So you don’t have to see what you can’t bear”. Het hieropvolgende Bed Of Nails zou je dance van de meest fijnbesnaarde soort kunnen noemen. Opvallend bij Wild Beasts zijn de fijnzinnige ritmes en sequences. Ze kleuren nummers als Plaything en Albatross.

De falsetstem van Hayden Thorpe doet wat denken aan Billy McKenzie van The Associates maar roept toch vooral herinneringen aan Antony Hegarty van Antony & The Johnsons op. De zang op Smother is dan ook even wennen, maar in combinatie met de fraaie, ingetogen muziek levert het naast de eerder genoemde openingstracks nog een paar prachtnummers op: het ontroerende Loop The Loop, dat qua tempo aansluit bij Bed Of Nails en de afsluiter End Come Too Soon, een nummer van grote schoonheid dat je inderdaad doet denken: “het album is te snel voorbij”.

Net als op eerdere albums is het niet alleen Thorpe die achter de microfoon plaatsneemt. Medebandlid Tom Fleming zingt ook op een aantal nummers, waaronder Deeper en Invisible. En ook hij beschikt over een stemgeluid dat een prettige associatie oproept. In dit geval Guy Garvey van Elbow.

Wild Beasts durft te experimenteren en een soort organisch minimalisme te brengen. Hiermee lijkt de band Talk Talk achterna te gaan. Ook die band had na 1985 niet meer genoeg aan het popidioom. Het is dan ook te hopen dat Wild Beasts nog een tijd bij elkaar blijft. Dan zullen we erachter komen of de band de lat in de toekomst nog hoger weet te leggen.

Tracklisting Smother:

 1. Lion’s Share
 2. Bed Of Nails
 3. Deeper
 4. Loop The Loop
 5. Plaything
 6. Invisble
 7. Albatross
 8. Reach A Bit Further
 9. Burning
 10. End Come Too Soon


  1. Lion's Share
  2. Bed Of Nails
  3. Deeper
  4. Loop The Loop
  5. Plaything
  6. Invisible
  7. Albatross
  8. Reach A Bit Further
  9. Burning
  10. End Come Too Soon