×

Recensie

10 juni 2016

West My Friend

Quiet Hum

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Grammar Fight Records

Quiet Hum West My Friend Alternative 3.5 West My Friend – Quiet Hum Written in Music https://writteninmusic.com

Het Canadese kwartet situeert zich in de akoestische scène van aan de Westkust in Vancouver waar ook Joanna Newson, Owen Pallett en Punch Brothers resideren. Quiet Hum is de derde langspeler van het kwartet dat sinds 2009 actief is.

“I don’t write a lovesong” zingt een heldere vrouwenstem in de intieme intro van No Good Monster over de vaak verlammende innerlijke tweestrijd en de eeuwige twijfel bij muzikanten die ontstaat bij het uitbrengen van nieuw werk. De sobere folksong Willows sluit bij dat onderwerp aan met een verhaal over de competitie in de muziekwereld. Het is de soepele stem van zangeres en gitariste Eden Oliver die samen met de mandoline van Alex Rempel akoestische baskast van Nick Mintenko een soort akoestische kamerfolk debiteren met het melodieuze accordeonspel van Jeff Poynten een eersteplansrol.

De prachtige harmonische zang in  All Day Long vertoont evenals het muzikale arrangement raakpunten met de Ierse folk en dat is ook het geval met de afsluiter How Could I Not Sing?, een mooie, door Alex Rempel gebrachte whistle song maar meestal zoekt West My Friend met respect voor de traditie een eigen meer avontuurlijke weg.  Die sluit bij momenten weliswaar nauw aan bij klassiek zoals de poëtische pianoballade Gradient Grateful illustreert.

In The New World creëert het ritmische, speelse accordeonspel in combinatie met de bassfiddle, of is het toch een cello, een exotisch sfeertje dat bij het thema kolonialisme past en er wordt sporadisch ook literatuur verwerkt. Het dartele A Birthday is op muziek gezette poëzie van Christina Rosetti en het met charmant accent gebrachte Tombée is een gedicht van Joanna Morency.

De grote verdienste van West My Friend dat al die bronnen samen met invloeden uit folk, jazz , indiepop en klassieke muziek in een spontaan organisch en elegant geheel verwerkt worden dat nergens te academisch overkomt. 1. No Good Monday
 2. A Birthday
 3. Spruce Top
 4. Polish & Keep
 5. Letters
 6. Tombée
 7. Gradient Graceful
 8. Willows
 9. Go Straightaway
 10. Where Has My Love Gone ?
 11. All Day Long
 12. The New World