×

Recensie

Roots

17 mei 2021

Water Tower

Fly Around

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Dutch Records

Fly Around Water Tower Roots 4 Water Tower – Fly Around Written in Music https://writteninmusic.com

Op de fundamenten van bluegrass en folk ontkiemde Water Tower Bucket Boys in Portland Oregon, in 2012 doopte Kenny Feinstein de formatie na een handvol releases en het vertrek van banjoman Cory Goldman om tot Water Tower. Drie jaar stapte ook Josh Rabie op. Feinstein focuste zich ondertussen op solowerk en bracht Loveless: Hurts To Love, een akoestische interpretatie van My Bloody Valentine’s meesterwerk. Met enkele oude vrienden blaast Feinstein Water Tower nieuw leven in. Hij contacteert Don Bolles , drummer bij The Germs, punkrockers uit LA  Feinstein groeide op met rauwe punk en blijft evenmin ongevoelig voor psychedelische invloeden.

Bolles verhuist even naar Portland om te assisteren bij de productie de volledige band verkast naar LA om daar de opnamesessies verder te zetten en dat resulteert in Fly Around, een met door Feinstein aangebrachte verhalen over de niet zelden vergeefse zoektocht naar een betere thuis en dat resulteert met de avontuurlijke aanpak van Feinstein in een opmerkelijk werkstuk waarbij de  neerslachtige teneur enigszins verzacht wordt door een levendige,bij momenten opgewekte instrumentatie.  

Fromage  trapt af met door hitsige fingerpicking van fiddle en mandoline aangestuurde bluegrass die ook de titeltrack kleurt, een traditional uit het genre gezongen door Willie Watson die ooit bij Old Crow Medecine Show figureerde. In Bobcats, een meeslepende dromerige akoestische ballade, duiken naast de fiddle van Katie Weed verdwaalde doowop stemmetjes op ogenschijnlijk van een oude Beach Boys sessie weggelopen.

Na de interpretatie van het van Spacemen 3 afkomstige Come Down Easy  eist Town de aandacht op, een melancholische ballade, ingekleurd met ruimtelijk toetsenwerk. Dat  komt helemaal op de voorplan in Mile High Club, een door Bolles aangeleverd instrumentaaltje met luchthaven geluiden op de achtergrond. Het sluit het sterke eerste gedeelte passend af. Daarna gaat het verder met naar de jaren zestig refererend psychedelisch getinte folkpop zoals Classic Misdirection en Fly Abound, de charmant rommelige afsluiter wordt gezongen door Ron Reyes van Black Flag  is bluegrass met punkattitude. Fly Around  brengt een genietbare fusie van folk met psychedelia en punk.  1. Fromage
  2. Fly Around
  3. Bobcats
  4. Come Down Easy
  5. Town
  6. Mile High Club
  7. Classic Misdirection
  8. Fly Abound
  9. It’s Wrong
  10. Anthem