×

Recensie

Klassiek

17 februari 2022

Wannes Cappelle & Nicolas Callot

Kom Benevelt Mie

Geschreven door: Hendrik Vanhee

Uitgebracht door: BBclassic

Kom Benevelt Mie Wannes Cappelle & Nicolas Callot Klassiek 4 Wannes Cappelle & Nicolas Callot – Kom Benevelt Mie Written in Music https://writteninmusic.com

Wannes Cappelle, onze sympathieke voorman van Het Zesde Metaal is een behoorlijk bezige bij en bovendien is ie van heel vele markten thuis. Laatst hoorde ik hem nog met veel genoegen terug met z’n even onvolprezen als onbekende Dit Is De Bedoeling-samenwerking, juweeltje met Broeder Dieleman en Frans Grapperhaus uit 2019. De duo-samenwerking nu met de gerenommeerde Vlaamse pianist Nicolas Callot gaat dan weer een heel andere richting uit en dateert uit dezelfde periode. Het project Kom Benevelt Mie zag het eerste levenslicht als afsluiter van het Festival van Vlaanderen in Kortrijk. Er kwam een opname van in het voorjaar 2020 in De Singel Antwerpen, de cd verscheen iets later in november, maar dan kon door de lockdown het gezelschap pas in 2022 volop de zalen in. Kom Benevelt Mie, met z’n alternatieve titel Schubert In Het West-Vlaams, het is een omzetting dus van het Hoogduits Komm, Beglücke Mich.

Op vraag van vriend-pianist Callot vertaalde Wannes uit het dikke songbook van wel zeshonderd door Schubert nagelaten liederen er twaalf in eenvoudig begrijpbare West-Vlaamse poëzie. Krijg je dus – ook de radio Klara-fan – een Schubert zoals je hem nog nooit eerder hoorde. Een Schubert blijkbaar ook wonderwel bekkend in dat sappige West-Vlaams van Wannes en Vermandere. Teksten met een vergelijkbare eenvoud, want ook Schubert was man van weinig woorden die tegelijk zoveel mogelijk moesten zeggen. Het werden vrije interpretaties in de vertaling dat wel, maar zowel inhoudelijk als muzikaal probeerde Wannes toch zoveel mogelijk tred te houden met het origineel. ‘t Werd daarbij puzzelen vanuit dat Hoogduits van Goethe en zelfs een klus om de trouw aan het liedje vol te houden als het niet echt strookte met Wannes’ eerder beperkte, want intimistische stembereik. Je hoort nu eenmaal een zanger, weliswaar met een kleinkunstopleiding aan Herman Teirlinck, met een hoge mannenstem en een toch bij Schubert passend stemtimbre, maar toch ook iemand die met zijn onperfecties gewoon helemaal zichzelf staat te geven in een voor hem totaal ongewoon strikt klassiek kader.

Nu, Schubert als singersongwriter was zelf óók niet de beste zanger, maar hij maakte en zong waar het hem uitkwam toch ook even graag zelf en zonder schaamte. Zijn liedjes waren er voor iedereen. Schubert, man met vele honderden songs op zijn conto, de meesten binnen de drieminutengrens en met goede refreinen, dan kan je hem zelfs zowat de vader van de folk- en popsong noemen. Dan lijkt de afstand Wannes-Schubert plots toch helemaal niet meer zo onwaarschijnlijk, laat staan onoverbrugbaar.

Net als tweehonderd jaar geleden werden zang en piano in dezelfde ruimte opgenomen. Een Wannes die zo in zijn West-Vlaams en met Schubert’s rauwe, naakte songs, zonder opsmuk van zijn groep, voor het voetlicht komt, dat maakt tegelijk ook kwetsbaar. De performance met Callot is echte voorgrondmuziek en alles komt heel ontwapenend binnen. Ja, als in de tijd van Schubert dus, piano, zanger en gehoor, alles samen in een gezellige kamer. Wannes beweert voor dit origineel project evenwel enkel positieve reacties te hebben binnengekregen. Geen verrassing. Aanraders om dit te fijnproeven:  Ständchen, HeidenrösleinAn Silvia.

Vraag is intussen of zijn toch zeer brede aanhang in de appreciatie van Kom Benevelt Mie ook even veelzijdig zal zijn als hijzelf. Deze unieke plaat verdient bijval! Dus, in Wannes’ eigen woorden herhaald, zoals hij laatst tijdens een signeersessie voor een wegens hartoperatie afwezige fan zo mooi in sierlijke, bijna Hoogduitse lettertekens neerpende: “Laat Schubert U Het Erte Raken.” Geen betere aanbeveling mogelijk voor dit fraaie Kom Benevelt Mie.

Voor Dorine. 1. Ständchen 
 2. Der Wanderer an den Mond 
 3. Der Musensohn 
 4. Heidenröslein 
 5. An Silvia 
 6. Nachtstück 
 7. Auf dem Wasser zu Singen 
 8. Ungarische Melodie 
 9. Des Fischers Liebesglück 
 10. An den Mond 
 11. Der Wegweiser 
 12. Der Leiermann