×

Recensie

Jazz

05 februari 2019

Walter Smith III, Matthew Stevens, Joel Ross, Harish Raghavan, Marcus Gilmore

In Common

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Whirlwind Recordings

In Common Walter Smith III, Matthew Stevens, Joel Ross, Harish Raghavan, Marcus Gilmore Jazz 4 Walter Smith III, Matthew Stevens, Joel Ross, Harish Raghavan, Marcus Gilmore – In Common Written in Music https://writteninmusic.com

Een verrassende release mag In Common zeker genoemd worden. Vijf zeer getalenteerde Amerikaanse jazzmuzikanten die met elkaar in volledige muzikale harmonie hun grote kwaliteiten laten horen.

Met Walter Smith III op tenorsaxofoon, Matthew Stevens op gitaar, Joel Ross op vibrafoon, Harish Raghavan op contrabas en Marcus Gilmore op drums heb je dan ook een band bij elkaar waarvan de afzonderlijke muzikanten of op eigen kracht of in bands van anderen, hun waarde binnen de jazz al volop bewezen hebben.

Dat ze met elkaar een bijzondere chemie hebben wordt vanaf de allereerste tonen, eerst Smith III en Stevens samen (Freefive) dan met de volledige band (Unsung) invallend, al erg duidelijk. Wat een prachtig los en vrij spel. Alle 10 composities die In Common bevat hebben eenzelfde vrije sfeer en daardoor een aantrekkelijk en behaaglijkheid die heel fijn aanvoelt.

Deze mannen weten hoe ze jazz met klasse en spelplezier moeten oppakken. De stijl van de composities is gelegen in de traditionele jazzsferen maar wordt met de afzonderlijke solo’s naar nieuwe werelden getrokken. En er wordt onbedaarlijk goed gespeeld. Luister eens naar het weergaloze YINZ en naar het al net zo sterke ACE dat daarop aansluit. Wat een prachtcomposities.

Maar luisterrijke stukken als 13th Floor en (wat abrupt eindigende) About 360 trekken In Common al net zo goed naar een zeer hoog niveau. En Unconditional Love is een wel heel erg fijne en rijke semi-afsluiter (een gitaar-sax versie van ACE onder de titel ACE (reprise) is de ware albumafsluiter).

In Common is een wel heel erg aantrekkelijk en goed debuut van een groep muzikanten waar we heel graag veel meer van willen horen.  1. Freefive
  2. Unsung
  3. YINZ
  4. ACE
  5. Foreword
  6. Baron
  7. 13th Floor
  8. About 360
  9. Unconditional Love
  10. ACE (reprise)