×

Recensie

Roots

05 april 2018

Wade Bowen

Solid Ground

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Bowen Sounds

Solid Ground Wade Bowen Roots 4 Wade Bowen – Solid Ground Written in Music https://writteninmusic.com

De naam Wade Bowen deed vaagweg een belletje rinkelen, tijdens het snuisteren in de platenbakken had ik een deel van  Then Sings My Soul opgevangen, een met  gospel getinte ode gevuld met klassiekers uit het genre opgedragen aan zijn moeder. Mijn interesse was meteen gewekt en ik ontdekte vrij snel dat zijn eigen werk maar al te vaak overschaduwd wordt door van die typische gespierde Texasrock. Stukken interessanter is Hold My Beer vol.1, een samenwerkingsproject met John Randall die samen met Bowen de red dirt honky tonk roots opzoeken met nieuw songwerk. Ondertussen volgde nog Watch This, een live registratie van het duo.

Solid Ground ontstond uit een intense samenwerking met producer Keith Gattis, de eveneens uit Texas afkomstige gitarist en songwriter is vooral bekend door zijn samenwerking aan de schrijftafel met countrylui als Charlie Robison, Kenny Chesney en George Strait maar we onthouden vooral schaars solowerk als Big City Blues.

Bowen graaft, aangespoord door Gattis in zijn eigen verleden en dat resulteert in meer, niet zelden in lang uitgesponnen passages uitgediepte verhalen. Het door fraaie gitaarriffs van Audley Freed (Black Crowes), harmonica en melodieus orgelwerk aangestuurde Couldn’t Make You Love Me refereert naar Waco, de thuishaven van Bowen en opent veelbelovend.

Day Of The Dead is de enige song die Bowen niet als co-auteur vermeld. Gattis schetst een treffend beeld van uitstapjes naar de Mexicaanse grens in Lajitas, accordeon, Spaanse gitaar en de typerende trompetjes creëren een zonnig mariachi sfeertje. Het nostalgisch getinte Acuna keert terug naar Bowen’s studententijd in Lubbock en de nachtelijke uitstapjes naar het grensstadje. Fell In Love On Whiskey is even een wat luchtiger countryrock tripje.

Bowen gaat geenszins de moeilijke periodes uit de weg So Long 6th Street verwijst naar moeilijke momenten om te overleven als muzikant in de uiterst competitieve scène in Austin. De intieme ballade Broken Glass, een van de oudere songs van Bowen, snijdt nog dieper. Death, Dyin’ and Deviled Eggs kwam met de hulp van oude vriend John Randall tot stand zo’n twee weken na de dood van Guy Clark, een soort van begrafenisode voor de invloedrijke Texaanse songsmid die eerder samenwerkte met Bowen. De droefheid wordt verdrongen door herinneringen aan betere tijden.

7:30, een andere recente song  over de onvermijdelijke vergankelijkheid met een bijzonder fraaie gitaar-outro, sluit daar wonderwel bij aan. Ter afsluiting krijgen we weerom zo’n weids uitgesponnen maar nergens irriterend epos. Het samen met gitarist Seth James gecomponeerde Calling All Demons prijkte eerder op Adventus van The Departed, het combo van Bowen’s zwager Cody Canada.  Het wordt hier ter afsluiting opgevoerd als  zo’n weids uitgesponnen maar nergens irriterend epos. Solid Ground is een rijk geschakeerde ode aan het muzikale palet van zijn geboortestaat Texas  en behoort ongetwijfeld tot Bowens sterkste werk. 1. Couldn't Make You Love Me
 2. Day Of The Dead
 3. So Long 6th Street
 4. Broken Glass
 5. Death, Dyin' And Deviled Eggs
 6. 7:30
 7. Acuna
 8. Compass Rose
 9. Anchor
 10. Fell In Love On Whiskey
 11. Calling All Demons