×

Recensie

05 april 2019

Visible Cloaks, Yoshio Ojima & Satsuki Shibano

Serenitatem

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Rvng Intl.

Serenitatem Yoshio & Satsuki Ojima & Shibano Visible Cloaks Alternative 4 Visible Cloaks, Yoshio Ojima & Satsuki Shibano – Serenitatem Written in Music https://writteninmusic.com

Het onafhankelijke Brooklynse platenlabel RVNG Intl. investeert veel in plannen waar ze voor de volle honderd procent achter staan. Zo hebben ze in het verleden het RVNG van de NRDS project opgestart, welke zich richtte op een vinylreeks van discobewerkingen. Daarna zijn ze aan de slag gegaan met artiesten uit eigen stal, welke ze aan elkaar koppelen. Deze FRKWYS reeks, want daar hebben we het over, is ondertussen al toe aan editie 15. Op Serenitatem gaat het uit Portland afkomstige duo Visible Cloaks de complexe uitdaging aan met de uit Japan afkomstige Yoshio Ojima en Satsuki Shibano.

Visible Cloaks heeft Spencer Doran en Ryan Carlile in de gelederen, en maakt elektronische new age waarbij echte instrumenten de basis vormt. Door de veelal Oosters getinte aanpak past deze perfect bij de meer rustgevende ambient sound van Yoshio Ojima, die in zijn pioniersrol tevens verantwoordelijk is voor baanbrekende geluidssystemen die te horen zijn in gerenommeerde Japanse openbare voorzieningen. De klassiek geschoolde pianist Satsuki Shibano heeft haar naamsbekendheid te danken aan haar indrukwekkende invulling van haar kijk op bestaande werken van Erik Satie en Claude Debussy.

Toi duikt diep de ambient in. Met vervreemde geluiden wordt contact gezocht in de universele wereld die geschept wordt. Het voelt aan als een ontdekkingsreis door het heelal. Het kalmerende geluidsscala geeft een ontspannen effect op de hersenen. Begrijpbaar dat Yoshio Ojima hiermee de altijd vluchtige Japanners tot een halt roept. Als een klankentovenaar laat hij voor een moment de tijd stil staan. Visible Cloaks benut de ontstaande speelruimte met hypnotiserende toevoegingen op het gebied van uitweidende soundscapes.

Anata krijgt hulp van een prettige stem die flink door een vocoder is gemangeld. Verscholen in de achtergrond zijn de lang uitrekkende harmonium achtige tonen hoorbaar, die een steeds meer dominerende rol opeisen. Satsuki Shibano mag haar kwaliteiten voor het eerst tentoon stellen in You. Haar ervaringen schikken zich probleemloos tussen de meer futuristische droombenadering van de overige drie muzikanten. Harmonieus wordt het vertwijfeld tot leven gewekt om zich te ontwikkelen tot een mooi samenspel.

Volledige diepgang ontstaat er in het tot in puntjes uitgewerkte Atelier. Met een aangenaam arcadisch geluidenpakket krijgt het pianospel de kans om zich subtiel te hechten aan het klein gehouden kunstwerkje. Om vervolgens te verzanden in de denkbeeldige oase van rustgevende klanken. Nog sterker wordt het pastoraal gevoel gepresenteerd in het door een kerkorgel begeleidende S’Amours Ne Fait Par Sa Grace Adoucir (Ballade 1) waarin Satsuki Shibano prachtig soleert.

De aanwezigheid van de inleidende stem bij Lapis Lazuli wordt zeer op prijs gesteld. Ze is een gids en neemt je stevig bij de hand in de mediterende trip die volgt. Schoon van gedachtes en ook innerlijke opgeruimd laat je volledig sensitief bewust de track op je inwerken. De computer gestuurde vocalen nemen het eventjes over om vervolgens je de vrijheid te gunnen om de beleving verder te ondergaan.

Minimalistisch gaat Stratum van start. Juist hier valt weer alles op zijn plek. De pianotoetsen worden voorzichtig aangeslagen om vervolgens af te dwalen in een sederende dagdroom, waarbij de traditionele Oosterse culturen zich laten inmengen in een prachtige climax. Met Canzona Per Sonare No.4 wordt het onschuldige kinderlijke naar boven gehaald. De verborgenheid van een vertrouwd slaapliedje wil een spirituele afrondende werking in gang stellen. Juist die laatste twee tracks willen de kracht van dit bijzonder samenwerkingsverband benadrukken.  1. Toi
  2. Anata
  3. You
  4. Atelier
  5. S'amours Ne Fait Par Sa Grace Adoucir (Ballade 1)
  6. Lapis Lazuli
  7. Stratum
  8. Canzona Per Sonare No.4