×

Recensie

Jazz

17 april 2020

Ville Herrala

Pu:

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: we jazz records

Ville Herrala - Pu:
Pu: Ville Herrala Jazz 4 Ville Herrala – Pu: Written in Music https://writteninmusic.com

De Finse jazz contrabassist Ville Herrala maakt met het erg interessante Pu: zijn solodebuut. Pu: is een in 14 stukken geknipte compositie waarin hij de albumtitel en puur een nummering van 1-14 gebruikt de compositie te duiden. Zo gelijk aan elkaar dat zou klinken hoe anders in sfeer en klank zijn de composities.

In thuisland Finland is Herrala een gevierd jazzmuzikant die met de groten van de jazz samenspeelde: legende Jukka Perko, Jukka Eskola, de formatie PLOP en de UMO Helsinki Jazz Orchestra. Pu: is zijn eerste album onder zijn eigen naam.

Pu: is een wonderlijk album waarop Herrala zijn contrabas op 14 verschillende manieren benadert en de composities daarmee een eigen signatuur meegeeft. De variatie in de vrije composities is speels, verrassend en onvoorspelbaar. Dan weer weerbarstig, dan weer ritmisch, dan weer klassiek benaderd.

Pu: is een spannende aangelegenheid waarbij je het album het best als één lange trip aan je voorbij kan laten gaan. Jezelf het beste volledig in de sfeer van de composities achter elkaar kunt verliezen.

Met een klassieke achtergrond en een grootse liefde voor jazz heeft Herrala met Pu: een verdieping in zijn spel gezocht door die volledig de impro in te trekken en deze met elementen uit het nieuwe klassiek en elektronica te verrijken. Het levert een plaat op die even weerbarstig als spannend en uitdagend is.

Kant A:

  1. Pu: 1-8

Kant B:

  1. Pu: 9 - 14