×

Recensie

Metal

01 juli 2015

Vattnet Viskar

Settler

Geschreven door: Sicco Roukema

Uitgebracht door: Century media

Settler Vattnet Viskar Metal 4 Vattnet Viskar – Settler Written in Music https://writteninmusic.com

Vattnet Viskar behoort tot de nieuwe alternatieve black metal lichting uit de U.S, waar ook bijvoorbeeld bands als Deafhaven en Wolves In The Throne Room toe behoren. De band uit New Hampshire verkreeg met hun debuut Sky Swallower al veel respect en sleepte terecht zeer goede recensies binnen.

Settler is het logische vervolg op die plaat. De fraaie hoes trek meteen de aandacht. Daarmee onderscheidt de band zich van de “gewone” blackmetal. Op de voorkant prijkt een mooie foto van Christa McAuliffe (eveneens afkomstig uit New Hampshire) die de eerste lerares in de ruimte had moeten worden. Maar de vlucht die zij nam met de Challenger liep helaas voor haar en de andere inzittenden af in een drama. Op 28 januari 1986 ontplofte de spaceshuttle na 73 seconden en kwamen alle inzittenden om het leven.

Het kwartet bewandeld geen andere paden dan op de voorganger, maar weet wel weer een bijzonder sterk album af te leveren. Wederom worden essentieel bouwstenen van blackmetal gebruikt om stevige muzikale stukken op de bouwen. De zang, de blastdrums, en veel van de gitaarpartijen komen regelrecht uit dit genre, maar de band weet daar hele sferische melodieën over heen te leggen. Speelt met dynamiek, vooral in de breaks en laat veel invloeden uit de alternatieve gitaarhoek doorsijpelen. Een mooi voorbeeld hiervan is Colony met een beginstuk en vele breaks die regelrecht hun shoegaze voorliefde verraden. Mooi zijn ook de melodielijnen van gitarist Chris Alfieri en de punkachtige drums in Impact die ook weer afgewisseld worden met duizelingwekkende blasts. Overigens ook weer een nummer dat met koptelefoon helemaal tot zijn recht komt vanwege de vele laagjes.

Absolute hoogtepunt is het met feedback startende Glory waar de band logge riffs een blackmetal sausje geeft en daarnaast al hun genre overstijgende invloeden magistraal weer te combineren.

Settler is wederom een bijzonder overtuigende plaat van een band die zeer veel aandacht schenkt aan hun composities en een brug weet te slaan tussen verschillende muzikale genres, zonder cross-over te zijn. Met dit album bewijzen ze leider te zijn van de nieuwe Amerikaanse black metal beweging.

Tracklist Settler:

 1. Dawnlands
 2. Colony
 3. Yearn
 4. Impact
 5. Glory
 6. Heins
 7. Settler
 8. Coldwar


 1. Dawnlands
 2. Colony
 3. Yearn
 4. Impact
 5. Glory
 6. Heirs
 7. Settler
 8. Coldwar