×

Recensie

Soul / Hiphop

28 februari 2014

Various Artists – Rock It … Don’t Stop

Rock It ... Don’t Stop It

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: BBE

Rock It ... Don’t Stop It Soul / Hiphop 4 Various Artists – Rock It … Don’t Stop It Written in Music https://writteninmusic.com

BBE slaat weer toe met een verzamelaar vol killertracks. Het password is boogie en de man van het moment is Sean P(ennycook), die al eerder hard toesloeg met compilaties, die hij met mensen als discokoning Joey Negro samenstelde. In het genre staan de Disco (Not Disco)-series, de Soul of Disco-albums en de Disco Spectrum-samplers nog steeds hoog op de rating vanwege scherpe tracklistings en de balans tussen obscuriteit en kwaliteit.

Sean P. gaat door met wat van hem verwacht moet worden: met het bij elkaar brengen van essentiële, hard-to-find dancetracks, die ten tijde van de release al nauwelijks in de schappen lagen en dus toen al een zeer beperkt publiek bereikten. Er zit natuurlijk iets snobistisch aan deze verzamel-CD’s, want bit by bit worden door mensen als Sean P., Joey Negro, Danny Krivitt, Keb Darge, Kenny Dope, Dimitri From Paris, Greg Red, om de creme de la creme van de discoheads te noemen vooral de disco-archieven binnenstebuiten gekeerd en slagen deze mensen er steeds opnieuw in om te komen met verzamelaars, waarop de uitgekauwde discoclassics hardnekkig vermeden worden en er slechts ruimte is voor de Real Deal.

Zo ook op Rock It … Don’t Stop It, waarop New York & beyond rap en boogie sound uit de late 70’s en early 80’s centraal staat. De bakermat waaruit de Sugarhill Gang en Grandmaster Flash uit is voort gekomen, alleen is de sound nu nog meer underground en worden de spelonken in Broolyn, Boston en andere plekken in de East nauwkeurig verkend. Dat betekent dat er geen enkel bekend nummer op deze verzamelaar is te vinden en daarmee is meteen de toegevoegde waarde gegeven van de 10 uitgesponnen tracks, die op zijn te vinden. Want Sean P. gaat alleen voor de lange 12”uitvoeringen, waar de ruimte kan worden gegeven voor de spraakwatervallen, die Rock It … Don’t Stop It kenmerkt. Dit is de Big City Beat van toen, toen er grote dingen stonden te gebeuren in de Big Apple en waar niemand nog de kracht en invloed kon vermoeden. De tracks die op Rock It … Don’t Stop It zijn te vinden waren in die tijd belangrijke research & development momenten.

Onvindbare 12”es van acts met illustere en exotische namen als Hardkore, Cat Claw & The Better Crew, Jazzy 4 MC’s, Mr Sweety G, Rappers Rapp Group, The Jackson Two, Kevin Fleetwood & The Cadillacs Of Sound en de Sinister Two laten horen hoe Brooklyn, NYC ervoor stond in de nadagen van de disco en de dansvloer op zoek was naar de Perfect Beat. Het was de periode tussen Chic’s Good Times en Rapper’s Delight en die spanning is op Rock It … Don’t Stop It goed te horen.

Rock It … Don’t Stop It is niet primair bedoeld voor de beginneling, evenmin voor de doelgroep die nog steeds los gaat op de platgedraaide danceclassics, maar Rock It … Don’t Stop It is bedoeld voor die mensen die dieper graven en openstaan voor een toen volstrekt nieuwe vorm van dansmuziek: wat dat betreft hebben in de 80’s veel baanbrekende muzikale ontwikkelingen plaatsgevonden, waarbij rap en de daaruit voortgekomen hiphop naast house toch wel de belangrijkste was. En waarvan de invloed nu nog steeds voel- en hoorbaar is.

En opnieuw bewijst het BBE-label met Rock It … Don’t Stop It zich nog steeds te bevinden in de eredivisie van labels die de historie van de funk, disco, boogie, rap en aanverwante dansstromingen iedere keer op een verrassende manier in kaart brengen en te komen met een staalkaart van tracks, die zowel essentieel als van substantiële waarde zijn om een steeds completer beeld te krijgen van hoe dansmuziek zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.

Een verzamelaar die ertoe doet. En bewijst dat er nog genoeg materiaal zich onder de radar bevindt dat nog niet gedigged is.

Tracklist Rock It … Don’t Stop It

  1. Hardkore – Boom
  2. Cat Claw & The Better Love Crew – The Golden Rule
  3. Jazzy 4 MCs – MC Rock
  4. Terry Lewis & The Wildflower – The People’s Message (take 2)
  5. Mr Sweet “G” – At The Place To Be
  6. Rappers Rapp Group – Rappin’ Partee Groove
  7. Rickey G & The Everloving Five – To The Max
  8. Sinister Two – Rock It, Don’t Stop It
  9. The Jackson Two – Oh Yeah
  10. Kevin Fleetwood & The Cadillacs Of Sound – Sweat