×

Recensie

Soul / Hiphop

20 november 2013

Various Artists – by Joey

Remixed With Love

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Z Records

Remixed With Love Joey Negro Soul / Hiphop 4.5 Various Artists – Remixed With Love by Joey Negro Written in Music https://writteninmusic.com

We vergeten even de Disco Voor Dummies documentaire van Leo Blokhuis en ook de Disco Top 100 van Radio 6 en concentreren ons op The Real Deal. Want disco is meer dan die platgetrapte meuk, die op ieder 40-plus feestje wordt gedraaid en waar de tweede leg probeert om nog wat het leven te maken en de midlife crisis probeert weg te dansen op alwéér de Beegees, Chic, Donna Summer en Tavares en elkaar aan de haak probeert te slaan met laffe biertjes en dito danspasjes.

Alhoewel de zelfbenoemde popprofessor met die malle disco’documentaire’ het ene na de andere platgetreden pad en zakken vol clichés leeggooit, zijn er ook mensen bezig van wie nog écht wat te leren valt. Zoals bijvoorbeeld Dave Lee, ook bekend als Joey Negro en al ongeveer zijn hele leven besmet met Disco Fever.

Joey Negro is al ongeveer 20 jaar lang de hedendaagse belichaming van alles dat maar enigszins een discoreuk heeft. En in die tijd verschenen heel veel producties, al dan niet onder allerlei pseudoniemen en schuilnamen, ontelbare remixen en de laatste jaren ook een hele raffel verzamelaars. En voor al dat gedisco heeft hij ooit Z Records in het leven geroepen, dat inmiddels een indrukwekkende catalogue heeft opgeleverd. Met maar enkel steeds één doel: ervoor zorgen dat disco in leven blijft en serieus wordt genomen. En dat lukt meer dan aardig, want bij Joey Negro weet je altijd waar je aan toe bent.

Heel erg ver verwijderd van de verkeerde Leo Blokhuis-disco brengt Lee’s Z-label de laatste jaren de ene na de andere verzamelaar uit met de meest geweldige re-edits van het beste, maar vaak ook het meest obscure wat disco te bieden heeft. Want disco was in de 70’s vooral een stroming van de kleine labels, de 12”es, de eenlingen en de zoekplaatjes. En Dave Lee brengt enigszins orde in die enorme diarree aan releases die in de hoogtijdagen van de disco verscheen. Muziek die vooral afkomstig was uit Amerika en waar in de paar jaar de disco bestond gigantische aantallen titels zijn verschenen.

Toen een aantal maanden geleden op Facebook melding werd gemaakt dat de nieuwste Z release een verzamelaar was met remixen en re-edits van favoriete tracks van Lee, werd de interesse natuurlijk weer meteen gewekt. De kwaliteitslat van Z Records wordt altijd hoog gelegd en dat beloofde met al die social media lekkermakerij al veel goeds. Toen enkele tracks bekend werden gemaakt die op de verzamelaar te vinden zouden zijn werd het uitkijken naar dit album alleen nog maar intenser.

En nu draait Remixed With Love alweer de nodige tijd zijn rondjes in de CD-speler. De tracklisting bestaat uit 18 nummers, die door Joey Negro voor de gelegenheid speciaal zijn geremixed in de voor hem bekende stijl. Dat betekent dus geen verbouwingen, verkrachtingen en nare platte houseversies, waarin het origineel slechts in de verste verte herkend kan worden, maar serieuze extended remixen die met zorg en met veel creativiteit zijn gemaakt door de meester. In de praktijk betekent dat nieuw ingespeelde partijen, verlengde breaks, extra beats en percussie, strakkere baslijnen, kortom de tuning die noodzakelijk is om de toch al niet misselijke originele versies nog beter en dansbaarder te kunnen maken. Tel daarbij het behoud van de oorspronkelijke discofeel op en er ligt een CD-set voor waar eigenlijk al op voorhand weinig mis mee kan gaan.

Naast pure disco is er ook jazzfunk, dance/pop en funk-disco op Remixed With Love te vinden, maar Negro heeft wel alles met een hele dikke discosaus overgoten. En alhoewel de tracklisting op het eerste gezicht weinig aanknopingspunten met hitparades kent, zullen bij beluistering van het album redelijk wat deja-vu’s voorbijkomen: veel van de geselecteerde tracks zijn vooral in de house steeds terugkerende samples. Joey Negro laat nu in de volle lengte horen welke complete composities daarachter zitten.

Remixed With Love opent sterk met Mass Production’s Welcome To Our World, dat onder meer Moodymann integraal heeft gesampled en als Music People (1998) de wereld in is geslingerd. Lee maakt er een comfortabele remix van met veel percussie en breaks en het nummer wordt inderdaad opeens een stuk dansbaarder. Zoals het een extended disco mix dus betaamt. Dat geldt ook voor het al van zichzelf ultrasterke Haven’t You Heard van Patrice Rushen. Hetzelfde remixformat en ook hier weer een bijzondere en innovatieve remix van een danceclassic dat onder meer de basis vormde voor housetracks van onder meer Daddy’s Favourite (I Feel Good Things For You; 1998). Een andere onverwachte, maar even verrassende selectie is de remix die Negro maakte van The Same Old Scene van Roxy Music, dat een onvervalste discotreatment krijgt en het origineel een metamorfose ondergaat die zijn weerga niet kent. Alhoewel Karen Young’s Hot Shot een hoog Blokhuisdiscogehalte heeft en eigenlijk niet op deze verzamelaar thuishoort, weet Joey Negro van dit platgedraaide discogedrocht eveneens een klappende remix te maken, die het origineel meteen doet vergeten en daarmee het bestaansrecht op dit album rechtvaardigt. Dat Negro een fan was van Narada Michael Walden, liet hij zich al eens ontvallen en de ooit bij John McLaughlin’s ingewikkelde Mahavishnu Orchestra collectief gestartte drummer was in de 70’s en 80’s vooral een leverancier van slicke disco- en funktunes. Op Remixed With Love zijn hele puike remixen te vinden van Walden’s grootste clubhits uit de 80’s: Tonight I’m Alright en I Should’ve Loved Ya. Bruikbaar en essentieel materiaal voor funk-discofielen. Ook stoere funk-disco van Kleeer, Phreek en Roy Ayers gaan weer allemaal een tweede leven in en zijn ook deze remixen zeer de moeite waard. Enige misser is Half A Minute van Matt Bianco, dat Negro weliswaar van een wicked remix voorzag en zeker zijn kwaliteiten en bruikbaarheid heeft, maar in al dat funk-discogeweld enigszins uit de toon valt. Maar met die massieve tracklisting en kwaliteit van zijn reconstructies is het de man vergeven en is het een track voor degenen die deze nieuwe mix nog niet hadden gehoord. Kwalitatief in orde, maar niet passend binnen het gekozen idioom.

Wanneer het album voor de zoveelste maal is afgespeeld kan maar één conclusie worden getrokken: dat Joey Negro nog steeds hoort tot de absolute top van de hedendaagse discoproducers en die inderdaad With Love deze dubbele verzamelaar heeft samengesteld en minitieus en zorgvuldig de geselecteerde tracks van een nieuw jasje heeft voorzien. Zonder daarbij de uniciteit van de afzonderlijke tracks geweld te hebben aangedaan. Remixen zoals het dus hoort.

Zelfverklaarde discoprofessoren zouden minstens één keer naar dit album geluisterd moeten hebben om recht van spreken te hebben. En wellicht kan Joey Negro nog wel wat discosprookjes vertellen.

Tracklisting Remixed With Love

CD1:

 1. Mass Production – Welcome To Our World (Joey Negro Funk In The Music Mix)
 2. Patrice Rushen – Haven’t You Heard (Joey Negro Extended Disco Mix)
 3. Roxy Music – The Same Old Scene (Joey Negro Disco Scene Remix)
 4. TW Funkmasters* – Love Money (Joey Negro Dubwise Revision)
 5. Karen Young – Hot Shot
 6. Narada Michael Walden – Tonight (I’m Alright) (Joey Negro Spirit Of ’79 Mix)
 7. Loleatta Holloway – Hit And Run (Joey Negro Dub Sensation)
 8. Kleeer – Tonight’s The Night (Good Time) (Joey Negro Tonight It’s Partytime Mix)
 9. Phreek Feat. Donna McGhee – May My Love Be With You (Joey Negro Tribute To Patrick Adams)

CD2:

 1. Kleeer – I Love To Dance (Joey Negro Extended Disco Mix)
 2. Mass Production – Cosmic Lust (Joey Negro 7 Minutes Of Jazz Funk Mix)
 3. Ashford & Simpson – Over And Over (Joey Negro Find A Friend Remix)
 4. Roy Ayers – Get On Up Get On Down (Joey Negro Revibe)
 5. Narada Michael Walden – I Should’ve Loved Ya (Joey Negro Should’ve Dubbed Ya)
 6. Matt Bianco – Half A Minute (Joey Negro Sunburnt Mix)
 7. Electric Empire – Always (Joey Negro Classic Mix)
 8. Princess Freesia – Freesia (Joey Negro Cookie Dough Mix)
 9. Bobby Caldwell – Down For The Third Time (Joey Negro Down For The Fourth Time Edit)


 1. Love Hangover (Joey Negro Club Mix)