×

Recensie

Jazz

20 september 2016

Various Artists

Paz e Futebol 2

Geschreven door: Roel Janssen

Uitgebracht door: Sonar Kollektiv

Paz e Futebol 2 Various Artists Jazz 4 Various Artists – Paz E Futebol 2 Written in Music https://writteninmusic.com

10 jaar na het succes van de door Jazzanova samengestelde Braziliaanse verzamelaar Paz E Futebol, die op hun label Sonar Kollektiv werd uitgebracht ter gelegenheid van het WK Voetbal in Duitsland, is er een tweede deel gekomen.

Het wederzijdse respect voor voetballanden Brazilië en Duitsland is groot en aangezien de WK wedstrijden in 2006 niet ver van de studio van het Berlijnse dj- en producerscollectief Jazzanova vandaan waren (en ze sowieso al een grote voorliefde hadden voor Braziliaanse muziek) was de eerste release vanzelfsprekend.

Het tweede deel lijkt dat aanvankelijk niet, maar het kan maar zo dat de WK-winst van de Duitsers in Brazilië twee jaar geleden de boost en inspiratie van Jazzanova vergrootte om nogmaals zo’n compilatie samen te stellen.

Paz E Futebol 2 is een ode aan Braziliaanse muziek in vele facetten. Het is een selectie van Braziliaans getinte jazz en soul uit Brazilië en de rest van de wereld. Een compilatie met de pure, gepassioneerde feel van de Braziliaanse vibe. Voor hetzelfde geld had dus het Nederlandse Zuco 103 erop gestaan, om maar een voorbeeld te noemen.

Net als het Braziliaanse voetbal staat de muzikale speelstijl uit het land bekend om de technische skills en finesse. Dat wordt eens te meer duidelijk op de 19 tracks op Paz E Futebol 2.

Prachtig is de verkwikkende opener Asking Eyes van Raffaela Renzulli Ensemble van hun enige album Children Of The Light uit 1987. Bossanova werd zelden zo smooth, swingend en subtiel gebracht. Heerlijk is de fleurige instrumentale mix van latin jazz, fusion en bossanova die het Argentijnse combo Candeias tentoonspreidt op het weidse en supervitale Palmeiras van hun album Samaiana uit 1976.

Waar Quarteto Uai op Marcas snoept van 70’s psychfunk blinkt het op afrobeat en souljazz geënte Dunks van de Engelse Hardkandy (2008) uit in souplesse. De Braziliaanse zanger en muzikant Ed Motta (neef van muzieklegende Tim Maia) beheerst op Daqui Pro Méier de dansvloer met een funky popsong in de geest van Steely Dan.

Het oudste nummer op deze verzamelaar komt van Jackson Do Pandeiro & Almira uit 1965, die op É Só Balanco de sambaballen hoog in de lucht slingeren. Ook obscuur is de folky jazz 7-inch Nêgo São van Ary Lobo, een van de meeste succesvolle zangers uit de jaren 40 en 50 in het noordoosten van Brazilië.

De Braziliaanse ‘Baywatch Bokaal tv-tune’ gaat naar Nieuw-Zeelander Nathan Haines met het fantastisch swingende instrumentale U See That uit 2003. Het sexy klinkende Naturalmente van zangeres Fafá De Belém uit 1975 is heerlijk aanstekelijk en het slotakkoord is van Jazzanova zelf met het zwoele Gafiera.

Met Paz E Futebol 2 levert Jazzanova wederom een geweldige ode aan de Braziliaanse soul- en jazzcultuur, waarin oude en obscure tunes, heerlijke bossanova, fusion, latin jazz, enzovoorts subtiel afgewisseld worden met ‘recenter’ werk. Move that ass!

Tracklisting Paz E Futebol 2

1. Raffaela Renzulli – Asking Eyes
2. Candeias – Managua
3. Minas – Calma Mulher
4. Quarteto Uai – Marcas
5. Ary Lobo – Nego Sao
6. Hardkandy – Dunks
7. Ed Motta – Daqui Pro Meier
8. Piri Reis – Ceu Da Managua
9. Lucas Santtana – Dia De Furar Onda No Mar
10. Jackson Do Pandeiro & Almira – E So Balanco
11. Skymark – Boa Noite Meu Filho (Mental)
12. Penha Maria – Voce Balanca O Meu Coracao (Ou Sol Demais)
13. Kate Ceberano – Like Now
14. Os Originais Do Samba – Canto Chorado
15. Deodato – Skyscrapers
16. Nathan Haines – U See That
17. Azambuja & Cia – Tema Do Azambuja
18. Fafa De Belem – Naturalmente
19. Jazzanova – Gafiera (Instrumental Trio Version)