×

Recensie

Soul / Hiphop

19 april 2013

Various Artists

Overdose of The Holy Ghost

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Z Records

Overdose of The Holy Ghost Soul / Hiphop 4 Various Artists – Overdose Of The Holy Ghost Written in Music https://writteninmusic.com

Het Z-label van überdiscobaas Joey Negro (Dave Lee) is al meer dan twintig jaar één van de weinige zekerheden in het leven van een soulvolle danceliefhebber. Ooit begonnen als outlet voor de vele pseudoniemen van Lee, is Z Records al jarenlang een gerespecteerd label met een behoorlijk helder imago. Bij Z Records weet je waar je aan toe bent. Alles wat maar enigszins sporen van disco DNA bevat kan via Z Records worden uitgebracht. En in de tijd dat het label nu actief is, is er een behoorlijke catalogus opgebouwd en telt Z nog altijd mee in de dance. Bij tijd en wijle verschijnen nog steeds interessante titels, al dan niet uit de koker van Joey Negro zelf.

Om als label te kunnen overleven in een wereld vol turbulentie is naast uiteraard een sterke branding ook een constante kwaliteit nodig, maar zeker ook een hoge mate van slagvaardigheid die noodzakelijk is om snel op veranderende omstandigheden te kunnen inspelen. En Z Records heeft dat goed begrepen: werd de muziek in vroegere dagen verspreid via de importplatenzaken, tegenwoordig is een digitale distributie een absolute must. De singles die Z Records uitbrengt zijn bijna enkel nog slechts in digitale vorm te krijgen, albums worden nog wel op CD uitgebracht. Gelukkig nog wel.

Naast nieuwe producties uit de eigen artiestenstal is Z Records ook verzamel-CD’s gaan uitbrengen. Ook hier vormt disco en funk het uitgangspunt, waarbij de tracklistings vooral bestaan uit zo obscuur mogelijke selecties. Z-verzamelaars zijn dan primair ook niet bedoeld voor de doorsnee 80’s discoliefhebber die de al even doorsnee revivalparties bezoekt, maar wordt steeds de diepte opgezocht. Dat leverde in de loop van de jaren een behoorlijk rijtje interessante compilaties op, zoals The Soul Of Disco, Under The Influence, Supafunka Nova en Destination Boogie. De laatste tijd brengt Z ook steeds meer thematische verzamelalbums uit, zoals het fantastische Backstreet Brit Funk en de zinderende Go Go Get Down met respectievelijk hard to find 80’s UK jazzfunk en hoogtepunten uit de eveneens in de 80’s zich manifesterende en kortstondig durende GoGo-hype, die percussieve dansmuziek uit Washington DC. Veel vinyltjes die enkel nog circuleren op Ebay en worden aangeboden voor hoge prijzen, worden nu achter elkaar gezet, al dan niet opnieuw ge-edit en bereikbaar gemaakt voor een iets breder publiek.

Op de nieuwste Z-compilatie is voor het thema gospel gekozen: de aankondiging van Overdose Of The Holy Ghost kan misschien afschrikwekkend werken en kunnen meteen schrikbeelden opdoemen van Jesusfreaks en aanverwante relifanaten, die te buiten gaan aan vreselijke hersenspoelbijbelaarij, maar het tegendeel is hier te geval. Overdose Of The Holy Ghost bevat een uitgekiende verzameling gospeldiscofunkboogie, waarbij de dansbaarheid en de funk- en discofactor voorop staat en enkel in de teksten verwezen wordt naar zingevingen en thematiek die niet door iedereen op dezelfde manier wordt beleefd. Maar wanneer daar niet de nadruk op wordt gelegd is Overdose Of The Holy Ghost een smakelijke selectie van 80’s disco-funk tunes, waarvan het bestaan voor maar weinig mensen bekend was en ook als gospel kan doorgaan. Samensteller David Hill blijkt een fijne neus te hebben voor tracks die opeens het eeuwige leven lijken te krijgen en zijn zendingsdrang die broodnodige muzikale verdieping bevat.

Gospel mag muzikaal gezien bepaalde associaties oproepen, door de jaren heen was er altijd al een grondige verwevenheid met de zwarte muziek: invloeden uit de R&B in de jaren ’60, soul in de 70’s en de funk en disco in de 80’s. Het bleek iedere keer weer de juiste combinatie, want zowel de muzikale invulling als het idioom varen wel bij een evenwichtige dosis spiritualiteit, dansbaarheid en overtuigingskracht. En dat ontbreekt nergens op deze maar liefst 24 tracks tellende dubbel-CD. Als de vele hallelujah’s, Lords en andere lofuitingen aan de Grote Onbekende Hoger Gesitueerde worden doorstaan en deze niet de boventoon te laten voeren, is Overdose Of The Holy Ghost een kundig samengestelde verzamelaar waarbij er daarnaast ook evenredig veel aandacht is besteed aan hoe het allemaal klinkt. Dus geen snel in elkaar geflanste gedigitaliseerde vinylrips, maar zorgvuldig gerestaureerde opnames, met hier en daar wat nieuwe editing.

Overdose Of The Holy Ghost lijkt op het eerste gezicht een misleidende titel, maar van een overdosis is gelukkig nergens sprake. Na beluistering van deze veramelaar zal de luisteraar niet opeens zwaar gehersenspoeld In De Here door het leven gaan, daarentegen ruim wordt twee uur lang een gezonde dosis spirituele, soulful en recht uit de ziel gebrachte dansmuziek gebracht, waarvan het bestaan tot vóór het inladen van de CD’s even onduidelijk was als datgene waarover gezongen wordt.

Prima geschikt om ook op andere dan de zondagen te ondergaan.

Tracklisting Overdose Of The Holy Ghost:

Disc 1

 1. The Clark Sisters – Overdose Of The Holy Ghost
 2. Shirley Caesar – Heavenly Father
 3. Ricky Womack & Christian Essence – I Need You (Joey Negro Edit)
 4. Dan Greer – Love Is The Message (Joey Negro Edit)
 5. Kristle – I’ll Go
 6. D.J. Rogers – All I Gave Him Was My Heart
 7. The Young Delegation – I’ll Keep Holdin On
 8. Linda Evans – I Am Gold
 9. Elbernita ‘Twinkie’ Clark – Awake O Zion
 10. Tommy T & Company – Anytime, Anyplace, Anywhere
 11. Truth & Devotion – I Must See My Lord
 12. Norman Weeks & The Revelations – Hold On

Disc 2

 1. The Clark Sisters – Everything’s Gonna Be Alright (Joey Negro Edit)
 2. Gloster Williams & Master Control – No Cross, No Crown
 3. Roslyn & Charles – Was Not Intended (David Hill Edit)
 4. The Dynamic Clark Sisters With Mattie Moss Clark – Ha Ya (Eternal Life)
 5. The Young Delegation – He Lives
 6. Sharon Johnson – A Better Day
 7. BeBe & CeCe Winans – I Really Love You (David Hill Edit)
 8. The Fannie Clark Singers – Use Me Lord
 9. Shirley Caesar – Message To The People
 10. Ronia La Vee – Lead Me
 11. Rahni Harris & Family Love – He’s My Friend
 12. James Moore – As A Nation (David Hill Edit)


 1. Overdose Of The Holy Ghost
 2. Heavenly Father
 3. I Need You (Joey Negro Edit)
 4. Love Is The Message (Joey Negro Edit)
 5. I'll Go
 6. All I Gave Him Was My Heart
 7. I'll Keep Holdin' On
 8. I Am Gold
 9. Awake O Zion
 10. Anytime, Anyplace, Anywhere
 11. I Must See My Lord
 12. Hold On