×

Recensie

Roots

31 maart 2016

Various Artists & Blue Grass Boogiemen

Grassified

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Grassified Blue Grass Boogiemen Roots 4 Various Artists & Blue Grass Boogiemen – Grassified Written in Music https://writteninmusic.com

De vanuit Utrecht opererende The Blue Grass Boogiemen introduceerden de bluegrass, lang voor het genre bij het grote publiek ook in onze contreien behoorlijk hip werd.

Zo’n 25 jaar schuimen banjoman en fiddler Bart van Strien en gitarist Robert-Jan Kanis samen met mandoline-ace Arno Lasseur en Aart Schroevers aan de grote baskast, de podia af om authentiek klinkende bluegrass uit te dragen. De interpretaties van klassiek werk van Bill Monroe en Jimmy Martin, aangevuld met de vintage country van iconen als  Hank Williams en George Jones reiken ook ver buiten de lage landen en Europa  tot aan de overkant van de oceaan.

“Je hoeft niet noodzakelijk uit Kentucky of Nashville te komen om geloofwaardig bluegrass te spelen” het zijn de woorden van Chris Hillman van The Byrds en Flying Burrito Brothers die op de hoes van Delivering The Grass, de vierde langspeler van het kwartet prijken. Ook fiddler maestro Byron Berline  wuift Blue Grass Boogiemen lof toe na hun passage op zijn festival in Guthrie, Oklahoma.

Ter gelegenheid van hun jubileum nodigden ze uitsluitend Nederlandse collega’s uit voor Grassified . Het werd een indrukwekkend en lijstje. Freek de Jonge, Ernst Jansz en Def P. selecteerden telkens een Nederlandstalig nummer uit hun repertoire en ook Bennie Jolink rochelt zich door D’n anholder wint in zijn unieke moerstaal. Zingende dames als Roos Rebergen en de tweelingzusjes van Clean Pete laten zich evenmin onbetuigd.

Hun prijsnummers worden onveranderlijk met een merkwaardige precisie in opzwepende bluegrass getransformeerd. Uiteraard is de nationale roots- en Americanascène bijzonder goed vertegenwoordigd met muzikanten zoals Jeroen Mesker (Maison du Malheur), het folkduo Tangarine en Maurits Westerik. Bij een eerste beluistering blijven vooral Danny Vera’s Jesus & The Outlaw en de bijdrage van Micha Den Haring (T99) met Hay Fever hangen, terwijl ook de singersongwriter Tim Knoll imponeert met de grassversie van zijn Rearview Mirror.

Een minder voor de hand liggend Elephants van en door Blaudzun toont nog eens het eclectische en flexibele karakter van bluegrass als het in goede handen is. Dat is met de gepersonaliseerde benadering van Blue Grass Boogieman onmiskenbaar het geval, deze leveranciers leveren ‘grass’ van voortreffelijke kwaliteit aan.

Op donderdag 14 april stellen Blue Grass Boogieman met gastvocalisten Grassified voor in Paradiso. 1. The Subterranean Parade
 2. Stick with It
 3. Rearview Mirror
 4. (vechten tegen) De Bierkaai
 5. Zo fijn
 6. Ik eerst
 7. Belle Hélène
 8. Gedachten
 9. Rock Stars
 10. Jesus & The Outlaw
 11. It Will Not Bother Me
 12. D'n anholder wint
 13. Secret
 14. Hayfever
 15. Elephants
 16. Ruimtetuin