×

Recensie

Soul / Hiphop

27 oktober 2012

Various Arists – Soultown II – A Walk Through The Capitol Of

Soultown II - A Walk Through The Capitol Of Soul

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: EMI / Blue Note / Capitol

Soultown II - A Walk Through The Capitol Of Soul Soul / Hiphop 4 Various Arists – Soultown II – A Walk Through The Capitol Of Soul Written in Music https://writteninmusic.com

Verzamel-CD’s zijn nog steeds een verdraaid handig middel als snelcursus en het nodig is om kennis te maken met een bepaalde muziekstroming. Zeker wanneer het muziek met een rijke historie betreft en waarbij er niet een exact beginpunt is aan te geven of het simpelweg gewoon ondoenlijk is om alles snel te doorgronden. Zoals dat het geval is bij de soul. Want soul is er in alle soorten en maten. En ook omdat soul overal vandaan komt. En temeer omdat soul al zo lang aan de gang is. Zelfs in de ondoorzichtige markt van verzamel-CD’s is daarom enige sturing en vingerwijzing noodzakelijk.

De beste verzamelaars komen vooral uit Amerika en Engeland, maar ook in Nederland verschijnt af en toe eens een CD-setje, dat de moeite van het beluisteren waard is en zich met de buitenlandse concurrentie kan meten. Waar vooral de Engelsen bezig zijn met educaten, zijn die CD’s meer geschikt voor mensen die de diepte zoeken en al enigszins bekend zijn met het genre. Daarnaast zijn er ook nog CD’s, die weliswaar ook een veelheid aan onbekend materiaal bevatten, maar dusdanig worden gepresenteerd dat vooral ook het mainstream publiek hiermee gemakkelijk mee weg komt, zonder na twee nummers beluisteren al meteen het oervervelende ken ik allemaal niet, staat er ook wat bekends op? op de proppen te komen.

Soultown II is een CD die geschikt is voor dat brede publiek. Ondanks dat het grootste deel van de tracklisting de meeste mensen volstrekt onbekend in de oren zal klinken en er dus niet vastgehouden kan worden op enige vorm van herkenning. Soultown II is samengesteld, gemixt en ge-edit door Rob Boskamp. En de goede verstaander weet dan meteen dat het met de muziekkeuze wel goed zit en omdat Boskamp weet waar hij mee bezig is. Soultown II is het tweede (sic) deel van een interessante verzamelreeks, op welk vervolg veel te lang gewacht moest worden. Het eerste deel verscheen in 2003 en om onduidelijke redenen komt bijna tien jaar later een tweede deel uit. Het belangrijkste is dat het weer twee CD’s lang genieten geblazen is.

A Walk Through The Capitol Of Soul is de subtitel van deze dubbele verzamelaar, die is verdeeld in een Woman’s Gotta Have It (CD 1) en een Welcome To My Groove (CD 2). Een nadere toelichting op deze classificaties is dan ook eigenlijk niet nodig. En hoeveel soul erop is te vinden? Veel. Heel veel. Maar er is meer. Rob Boskamp mocht in de Capitol-archieven duiken en het label heeft zo’n rijke historie dat het bijna ondoenlijk is om twee CD’s te vullen met highlights, vanwege het simpele feit dat er misschien wel 25 verzamelaars samengesteld zouden kunnen worden. Boskamp heeft echter uit het ter hand staande materiaal een puike selectie weten te maken en presenteert in totaal maar liefst 51 pareltjes uit de 60’s en 70’s. De DJ Boskamp kiest op Soultown II niet voor een voor de hand liggende muziekkeuze van recht-toe-recht-aan-soul, maar gaat voor een aanpak die zich kenmerkt door een dampende mix waar soul, jazz en R&B dwarsverbanden met elkaar aangaan. Beide CD’s ademen dan ook niet de sfeer uit, zoals die doorgaans voor soul moet doorgaan: de nadruk ligt hier dus niet op de Motown-sound en evenmin op de James Brown beats, ook al vanwege het simpele feit dat de Capitolstal een andere sfeer uitademt. Erg oud, oud en relatief oud worden door Boskamp op vakkundige manier nonstop aan elkaar gemixt en zijn relaxte stijl van mixen levert op beide CD’s een comfortabele en prettige aaneenschakeling van kwaliteitsvolle zwarte muziek op. Nergens wordt het te opdringerig of te geforceerd: er zit op beide CD’s een goede opbouw, waarbij instrumentaal en vocaal elkaar evenwichtig opvolgen en waar Boskamp de aandacht probeert te trekken met soulful jazzvibes, maar ook met mambo, latinflavoured souljazz, maar op tijd omschakelt naar de basic soul beats en daardoor de aandacht weet vast te houden. Veel bekende namen zijn er op Soultown II te vinden (Thelma Houston, Billy Preston, Bobby Womack, Ruben Wright, Timmy Thomas Ike & Tina Turner en The O’Jays), maar ook een hele berg onbekende zielen, die overigens niet onderdoen voor de stars & stripes.

Wie wel eens naar Radio 6 luistert, zal Soultown II ongehoord kunnen aanschaffen: Rob Boskamp kent zijn klassiekers en presenteert zich als een kenner, zonder hierin egotrippend of betweterig te willen zijn. Tegelijkertijd verliest hij niet uit het oog, dat het hier niet gaat om het stoer doen met een presentatie van allerlei obscure nummers , maar om het neerzetten van de juiste sfeer. En daarin slaagt hij behoorlijk. Een verzamelalbum dat nu al tot de favorieten behoort en die zeker nog vaak opgezet gaat worden wanneer de temperaturen omlaag gaan. Rob Boskamp zorgt met Soultown II ervoor dat je daar niks van merkt. Bovendien bewijst souldokter Rob dat hij de soul op de juiste plaats heeft. Highly recommended.

Tracklisting Soultown II – A Walk Through The Capitol Of Soul:

CD 1

 1. Willie Tee – Reach Out For Me
 2. Bobby Montez – African Fantasy
 3. Bill Dogget – Ko-Ko
 4. Thelma Houston – Baby Mine
 5. Bobbi Humphrey – Ain’t No Sunshine
 6. Nancy Wilson – Sunshine
 7. The World Column – So Is The Sun
 8. Memphis Soul Band – Testify (I Wanna)
 9. Ike & Tina Turner – I Want To Take You Higher
 10. Cornelius Brothers & Sisters Rose – Treat Her Like A Lady
 11. The Four Larks – Groovin’ At The Go-Go
 12. Alexander Patton – A Lil’ Lovin’ Sometimes
 13. Tina Britt – Sookie Sookie
 14. Patrice Holloway – Evidence
 15. Baby Washington – All Around The World
 16. Jerry Cook – I Hurt On The Other Side
 17. Garnet Mimms – Looking For You
 18. Yma Sumac – Taki Rari
 19. The Bonzo Dog Doo Dah Band – The Intro And The Outro
 20. Bobby Womack – I Feel A Groove Comin’ On
 21. Chuck Woods – Seven Days Too Long
 22. Paulette Reaves – Do It Again
 23. Mosaic Tweed – You And Me
 24. Leon Ware – What’s Your World
 25. Bobby Womack – Woman’s Gotta Have It

CD 2

 1. Sua Orquestra – Also Sprack Zarathustra
 2. Cannonball Adderley Quintet – Sticks
 3. Lea Roberts – I’M Losing My Mind
 4. Monk Higgins – Gotta Be Funky
 5. Mark Capanni – I Believe In Miracles
 6. Billy Preston – Advice
 7. The O’Jays – No Time For You
 8. Timmy Thomas – Touch To Touch
 9. Rex Garvin – Queen Of The Go Go
 10. Bill Doggett – Sapphire
 11. Yma Sumac – Bo Mambo
 12. Jack Costanzo – Bongo Lesson
 13. The Impalas – Speed Up
 14. Mack Rice – Bumble Bee Woman
 15. Billy Preston – In The Midnight Hour
 16. Homer Banks – A Lot Of Love
 17. Betty Wright – Ebony Affair
 18. Johnny Mann Singers – That’s Where Lonesome Lives
 19. Homer Banks – Hooked By Love
 20. General Crook – (Turn On Your Lovelight) For Soul Satisfaction
 21. Patrice Holloway – Love And Desire
 22. Cindy Scott – I Love You, Baby
 23. Timmy Willis – Mr Soul Satisfaction
 24. Ruben Wright – Crazy Baby
 25. The Salty Peppers – Uh Huh Yeah
 26. Blue Magic – Can I Say I Love You