×

Recensie

Roots

07 juni 2022

Vanessa Lively

Truth Is

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Animada Records

Truth Is Vanessa Lively Roots 3.5 Vanessa Lively – Truth Is Written in Music https://writteninmusic.com

In 2014 maakten ontdekten we de muziek van Vanessa Lively op Return To Waves de muzikante uit Austin was net moeder geworden van een zoon, een heugelijke gebeurtenis die onmiskenbaar doorsijpelt in haar songs die innerlijke rust en geborgenheid uitstralen in een sobere folkgetinte benadering met pop en jazzy accenten en  latin en andere invloeden uit de wereldmuziek. Naast haar muzikale werk etaleert ze haar plastische talenten in fraaie schilderwerkjes. Lively toont eveneens haar sociale betrokkenheid, in 2017 zette ze Home Street Music op, een project voor  muzikanten die ervaring hebben met een dakloos bestaan.

Voor Vanessa is de afgelopen periode niet bepaald de aangenaamste. De Coronapandemie eist zijn tol in haar vriendenkring, haar dementerende vader overlijd en haar langdurige relatie met de muzikant Jason Lively loopt op de klippen. Ingrijpende gebeurtenissen die nieuwe songs inspireren. Tijdens een weekend worden de basistracks vastgelegd in de Blue Rock Artist Ranch Studio in het Texaanse Wimberly. In haar thuishaven in Austin voegt ze daar met hulp van medeproducer en muzikant Andre Moran nog enkele songs aan toe.

Donkere cellotonen flankeren het fraaie zachte stemtimbre in de titelsong (Truth Is) I Am Found. Crumbling Down.De akoestische benadering met sobere gitaarpicking van Lively wordt in enkele songs versterkt met dromerige, elektrisch versterkte gitaarpartijen van Moran. In combinatie met achtergrondzang en een ritmesectie levert dat bijzonder fraaie momenten op in Crumbling Down, In Between en Golden Treasure, een intense muzikale trip.

“I’m not broken, I am not lost, I’m just trying to let go and embrace the fall” vertrouwt Vanessa ons toe in het breekbare Deliverance, het toont haar vastberadenheid. In Running With Wolves hanteert ze de akoestische bas, in een wat samenzweerderig vrouwenkransje met Nicolette Good en Sarah Randolph bezingt ze de sterkte van de onafhankelijke vrouw en verbondenheid met de natuur.

Het zoeken naar de echte waarheid vormt het centrale thema in sfeervolle intimistisch songs. Naast spaarzaam gerinkel van glockenspiel horen we enkel de piano van Lively in Besando La Tierra een fijne afsluiter van dit bijzonder mooie maar helaas nogal kort uitgevallen werkstukje.  

 

 

   1. (Truth Is) I Am Found
  2. Crumbling Down
  3. Oh Deliverance
  4. Running With Wolves
  5. In Between
  6. The Time Of Peace
  7. I Am a Skylark
  8. Besando la Tierra