×

Recensie

Roots

11 oktober 2013

VA –

Country & Western Hit Parade

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Label Bear Family

Country & Western Hit Parade Various Artists Roots 4.5 VA – Country & Western Hit Parade (1966-1970) Written in Music https://writteninmusic.com

Neem even de tijd om onderstaande verhaal te lezen. Het gaat namelijk niet om 1 album, maar om liefst 5. Het gaat over een deel van een serie. Van een geweldige en ook nog eens belangrijke serie, die het mooie verhaal vertelt over de country- en westernmuziek. Muziek die tegenwoordig bijna ‘hotter’ lijkt dan ooit tevoren.

En zoals wel vaker geldt ook: vertellen over deze serie betekent niet alleen vertellen over de muziek; het gaat ook over de maatschappij, het gaat over de geschiedenis ervan. De muziek op de albums vertelt een verhaal dat veel groter is dan de individuele noten en woorden. Die muziek van toen heeft mede bepaald waar wij nu naar luisteren, zelfs wie we zijn. Het gaat dus om erfgoed. Daar moeten we zuinig op zijn, daar mogen we de tijd voor nemen. Toch?

Goed, voor de verandering nu dus maar eens 5 verschillende albums in 1 recensie. Het gaat namelijk om de meest recente aanvulling op de geweldige serie Country & Western Hit Parade, die de prachtige ondertitel ‘Dim Lights, Thick Smoke And Hillbilly Music’ heeft. Ieder album in de serie bestrijkt een jaar, de serie begint bij het jaar 1945. Die eerdere jaargangen zijn al langer te koop (vanaf 2008), het is dus niet vreemd als de covers je bekend voorkomen. Deze nieuwe albums bestrijken de jaren 1966 tot en met 1970. Dat zijn zeer interessante jaren, waar het gaat om countrymuziek. Helaas is nu al bekend dat deze muzikale variant van ‘Het aanzien van…’ zal stoppen bij dat jaar 1970.

Het grootste (maar dan ook het enige) nadeel van deze serie lijkt wellicht een contradictio in terminis, toch zijn dat de populaire nummers, de grote hits. Ieder album kent er een aantal. Nadeel daarvan is dat de meeste countryliefhebbers die nummers al wel op een ander album thuis hebben. Toch blijft het slim om even goed naar de rest te kijken. De albums kennen namelijk ook veel interessant onbekend(er) werk: nummers die destijds om uiteenlopende (soms onbegrijpelijke) redenen de charts niet hebben gehaald, nummers die met de kennis van nu destijds regelrechte hits zouden zijn geweest. Bekend of onbekend, het gaat om muzikale documenten die van invloed zijn geweest op andere muzikanten en zo hebben bepaald waar wij nu naar luisteren. En nog eenvoudiger gesteld: het gaat ‘gewoon’ om prachtige nummers!

De periode 1966-1970 was erg belangrijk voor de countrymuziek, onder meer vanwege alle ontwikkelingen in de VS: denk aan de technologische ontwikkelingen, denk aan de Koude Oorlog, denk aan de Vietnamoorlog en denk aan de emancipatiestrijd van zowel zwart als vrouwelijk Amerika. Al die gebeurtenissen, al die revoluties hebben ook de muziek veranderd: waar de 1 zich ging richten op het behoud van de toen klassieke countrymuziek, daar gingen anderen op zoek naar een nieuw geluid, door andere (sub)genres te infuseren in de bestaande countrymuziek of juist omgekeerd. Denk maar eens aan namen als Bob Dylan, The Band, Neil Young, The Byrds en The Flying Burrito Brothers. En denk ook maar eens aan de muzikanten die zíj op hun beurt weer beïnvloed hebben.

Ieder album in deze serie heeft een boekje met 72 pagina’s aan informatie. Allereerst over het jaar en wat er algemeen zoal gebeurde binnen de countrymuziek. Daarna is over ieder nummer op het album én de betreffende artiest veel interessante informatie te vinden. De 5 nieuwste albums op een rij, met slechts een paar opvallende punten (hierover kun je namelijk echt uren blijven schrijven/lezen):

1966:

Het boekje geeft veel informatie over de opkomst en de invloed van de ‘award shows’ in 1966 (mede door de toenemende populariteit van de televisie). Eén van de 31 nummers op het album is I Want To Go With You van Eddy Arnold, die dat jaar toetrad tot de befaamde Country Music Hall Of Fame. 1966 was ook het jaar van de megahit There Goes My Everything (geschreven door Dallas Frazier) van Jack Greene, die op dat moment nog drumde in de achtergrondband van Ernest Tubb. Verder betekende het nummer You Ain’t Woman Enough voor Loretta Lynn de echte doorbraak, waar Husbands And Wives voor Roger Miller het begin van het einde van zijn carrière inluidde.

1967:

In dit jaar veranderde veel binnen de platenlabels. Daar gaat het boekje uitgebreid op in, net als op de gevolgen voor de muziek. Ook deze schijf telt 31 nummers. Het eerste is Ode To Billie Joe, met die waanzinnige stem van de prachtige Bobby Gentry. Twee andere nummers vallen op, omdat ze later door andere artiesten pas echt groot zijn gemaakt: allereerst Ruby, Don’t Take Your Love To Town van Mel Tillis, voor het eerst opgenomen door Waylon Jennings, maar voor het eerst op single uitgebracht in deze prachtige versie van Johnny Darrell. En wat te denken van Guitar Man, legendarisch gemaakt door Elvis Presley, hier in de originele, meer pure en meesterlijk mooie versie van Jerry Reed. Kippenvel!

1968:

De rellen na de moord op Martin Luther King bereikten ook Nashville, wat leidde tot het voor die tijd zeer bijzondere besluit om de live-uitzending van The Grand Ole Opry te cancelen. Het jaar 1968 wordt ook gezien als de geboorte van de countryrock, met de release van Safe At Home (het album van Gram Parsons met zijn The International Submarine Band) en van Sweetheart Of The Rodeo (van The Byrds). Op de schijf vind je van dat laatste album dan ook het nummer Hickory Wind, geschreven door Parsons en Bob Buchanan. Ook kent het album zo’n klassiek country-duet, zoals er nog heel veel zouden volgen: Porter Wagoner en Dolly Parton, met Holding On To Nothin’.

1969:

Dit was niet alleen het jaar van de 1e maanlanding en van de inauguratie van Richard Nixon, maar ook van de doorbraak van countrymuziek op tv. Voorbeelden zijn de populaire tv-shows Hee Haw en The Johnny Cash Show. De overname van Sun Records in datzelfde jaar, door Shelby Singleton, zorgde ervoor dat voorheen moeilijk te vinden muziek uit de catalogus (van onder meer Jerry Lee Lewis en Johnny Cash) ineens makkelijk te verkrijgen werd. Van die laatste kent het 28 nummers tellende album de klassieker A Boy Named Sue. Een andere klassieker is Me And Bobby McGee. Zoals iedereen weet een nummer van Kris Kristofferson, toch was Roger Miller de eerste die het nummer opnam. Van hem is dan ook deze versie.

1970:

Het boekje bij dit album biedt informatie over de ontwikkelingen van 1945 tot en met 1970. Ingegaan wordt bijvoorbeeld op de ontwikkeling van de geluidsdragers, op hoe Nashville zich ontwikkelde tot hoofdstad van de countrymuziek en op de rol die The Grand Ole Opry daarbij speelde. Het album telt 28 nummers, waaronder weer een aantal klassiekers, zoals Rose Garden, Coal Miner’s Daughter en Help Me Make It Through The Night, dat laatste nummer in een minder bekende versie van Sammi Smith. Het album eindigt met How I Love Them Old Songs van meester-songwriter Mickey Newbury. Niet alleen een passende titel, denkend aan de vele hits die hij voor anderen schreef ook een zeer geschikte artiest om mee te eindigen.

Met deze 5 albums krijg je dus 3 keer 31 nummers en 2 keer 28 nummers, in totaal dus 149 nummers. En prachtig is ook wat je erbij krijgt aan informatie en de manier waarop het gepresenteerd wordt. Degenen die de eerdere jaargangen al in huis hebben, zullen vast wel overgaan tot aanschaf van deze nieuwe juweeltjes. De vraag is of er veel mensen zijn die nu nog gaan beginnen met de complete serie. Een aanschaf van 25 maal een kleine 20 euro is niet voor iedereen weggelegd. Toch, houd je van countrymuziek, dan mag een mooie serie als deze eigenlijk niet ontbreken in je muziekcollectie.

Eerder al kwam het label (Bear Family) met een soortgelijke serie over R&B van 1945-1970 (The Fuse And Sweet Soul Music) en een soortgelijke serie over Rock ‘n’ Roll is in de maak. Dit zijn series die een extra dimensie geven aan de muziek die ze bevatten. Dit zijn must-haves voor de liefhebbers van de genres waarover ze gaan. In het boekje over 1970 mag dan staan “Our quarter-century retrospective ends here”, het genieten van deze muziek houdt nooit op.

Tracklisting Country & Western Hit Parade 1966:

 1. Jim Reeves – Distant Drums
 2. Bobby Bare – The Streets Of Baltimore
 3. Marty Robbins – The Shoe Goes On The Other Foot Tonight
 4. Jeannie Sealy – Don’t Touch Me
 5. Mel Tillis – Stateside
 6. David Houston – Almost Persuaded
 7. Bill Anderson – I Get The Fever
 8. Loretta Lynn – You Ain’t Woman Enough
 9. Roger Miller – Husbands And Wives
 10. Merle Haggard – Swinging Doors
 11. Don Gibson – Funny, Familiar Forgotten Feelings
 12. Buck Owens – Waitin’ In Your Welfare Line
 13. Nat Stuckey – Sweet Thang
 14. Jack Greene – There Goes My Everything
 15. Dallas Frazier – Elvira
 16. Merle Haggard – The Bottle Let Me Down
 17. Roger Miller – I’ve Been A Long Time Leavin’ (But I’ll Be A Long Time Gone)
 18. Wilma Burgess – Misty Blue
 19. Faron Young – Unmitigated Gall
 20. Eddy Arnold – I Want To Go With You
 21. Johnny Cash – The One On The Right Is On The Left
 22. Johnny Paycheck – (Pardon Me) I’ve Got Someone To Kill
 23. Ray Price – Touch My Heart
 24. The Browns – I’d Just Be Fool Enough
 25. Merle Haggard – The Fugitive (aka I’m A Lonesome Fugitive)
 26. Porter Wagoner – Skid Row Joe
 27. Tammy Wynette – Apartment #9
 28. Buck Owens – Open Up Your Heart
 29. Waylon Jennings – Anita You’re Dreaming
 30. Loretta Lynn – Don’t Come Home A’ Drinkin’ (With Lovin’ On Your Mind)
 31. Jim Reeves – Distant Drums (undubbed)

Tracklisting Country & Western Hit Parade 1967:

 1. Bobbie Gentry – Ode To Billie Joe
 2. Johnny Darrell – Ruby (Don’t Take Your Love To Town)
 3. Waylon Jennings – Mental Revenge
 4. Jim Reeves – I Won’t Come In While He’s There
 5. George Hamilton IV – Break My Mind
 6. Leon Ashley – Laura (What’s He Got That I Ain’t Got)
 7. Merle Haggard – Branded Man
 8. Loretta Lynn – What Kind Of Girl (Do You Think I Am)?
 9. Jim Ed Brown – Pop A Top
 10. Ray Price – Danny Boy
 11. Robert Mitchum – Little Ole Wine Drinker Me
 12. John Hartford – Gentle On My Mind
 13. Glen Campbell – By The Time I Get To Phoenix
 14. Marty Robbins – Tonight Carmen
 15. Mel Tillis – Life Turned Her That Way
 16. Buck Owens – Where Does The Good Times Go
 17. Skeeter Davis – What Does It Take (To Keep A Man Like You Satisfied)
 18. Waylon Jennings – The Chokin’ Kind
 19. Johnny Cash & June Carter – Jackson
 20. Merle Haggard – Sing Me Back Home
 21. Wanda Jackson – Tears Will Be The Chaser For Your Wine
 22. Jerry Reed – Guitar Man
 23. Norma Jean – Jackson Ain’t A Very Big Town
 24. George Jones – Walk Through This World With Me
 25. David Houston & Tammy Wynette – My Elusive Dreams
 26. Wynn Stewart – It’s Such A Pretty World Today
 27. Buck Owens – Sam’s Place
 28. Tammy Wynette – I Don’t Wanna Play House
 29. Country Charlie Pride – Does My Ring Hurt Your Finger?
 30. Porter Wagoner – Cold Hard Facts Of Life
 31. The Lovin’ Spoonful – Nashville Cats

Tracklisting Country & Western Hit Parade 1968:

 1. Waylon Jennings – Only Daddy That’ll Walk The Line
 2. Tammy Wynette – D-I-V-O-R-C-E
 3. Johnny Cash – Folsom Prison Blues
 4. International Submarine Band – Luxury Liner
 5. Henson Cargill – Skip A Rope
 6. Merle Haggard – Mama Tried
 7. George Jones – Beneath Still Waters
 8. Glen Campbell – I Wanna Live
 9. Jeannie C. Riley – Harper Valley P.T.A.
 10. Dillard & Clark – Train Leaves Here This Morning
 11. Porter Wagoner – The Carroll County Accident
 12. Jerry Lee Lewis – Another Place Another Time
 13. Merle Haggard – I Take A Lot Of Pride In What I Am
 14. Loretta Lynn – Fist City
 15. Charlie Louvin – Will You Visit Me On Sundays?
 16. Johnny Darrell – The Son Of Hickory Holler’s Tramp
 17. Roger Miller – Little Green Apples
 18. Tom T. Hall – Ballad Of Forty Dollars
 19. The Byrds – Hickory Wind
 20. Osborne Brothers – Rocky Top
 21. Jerry Lee Lewis – What’s Made Milwaukee Famous (Has Made A Loser Out Of Me)
 22. Glen Campbell – Wichita Lineman
 23. Porter Wagoner & Dolly Parton – Holding On To Nothin’
 24. Johnny Cash – Daddy Sang Bass
 25. Merle Haggard – I Started Loving You Again
 26. Buck Owens – How Long Will My Baby Be Gone?
 27. George Jones – When The Grass Grows Over Me
 28. Marty Robbins – I Walk Alone
 29. Conway Twitty – Next In Line
 30. Tammy Wynette – Stand By Your Man
 31. Jim Alley – Only Daddy That’ll Walk The Line

Tracklisting Country & Western Hit Parade 1969:

 1. John Wesley Ryles I – Kay
 2. Buck Owens – Who’s Gonna Mow Your Grass?
 3. Bobby Bare – (Margie’s At) The Lincoln Park Inn
 4. The Byrds – Drug Store Truck Drivin’ Man
 5. Merle Haggard – Workin’ Man Blues
 6. Loretta Lynn – Woman Of The World (Leave My World Alone)
 7. Charley Pride – All I Have To Offer You (Is Me)
 8. Glen Campbell – Galveston
 9. Jerry Lee Lewis – To Make Love Sweeter For You
 10. Johnny Cash – A Boy Named Sue
 11. Dottie West & Don Gibson – Rings Of Gold
 12. Jack Greene – Statue Of A Fool
 13. Roger Miller – Me And Bobbie McGee
 14. Flying Burrito Brothers – Sin City
 15. Tom T. Hall – Homecoming
 16. George Jones – I’ll Share My World With You
 17. Bobby Bare – God Bless America Again
 18. Faron Young – Wine Me Up
 19. Johnny Bush – You Gave Me A Mountain
 20. Porter Wagoner & Dolly Parton – Just Someone I Used To Know
 21. Glen Campbell – Try A Little Kindness
 22. Jerry Lee Lewis – She Even Woke Me Up To Say Goodbye
 23. Merle Haggard – Okie From Muskogee
 24. Conway Twitty – To See My Angel Cry
 25. Willie Nelson – Bloody Merry Morning
 26. Charlie Rich – Life’s Little Ups and Downs
 27. Kenny Rogers & The First Edition – Ruben James
 28. Billy Lee Riley – Kay

Tracklisting Country & Western Hit Parade 1970:

 1. Conway Twitty – Hello Darlin’
 2. Lynn Anderson – Rose Garden
 3. Jerry Lee Lewis – Once More With Feeling
 4. Merle Haggard – The Fightin’ Side Of Me
 5. Johnny Cash – What Is Truth
 6. Bobby Bare – How I Got To Memphis
 7. Roy Clark – Thank God And Greyhound
 8. Loretta Lynn – Coal Miner’s Daughter
 9. Tompall & The Glaser Brothers – Gone Girl
 10. Dolly Parton – Mule Skinner Blues (Blue Yodel No.8)
 11. Guy Drake – Welfare Cadillac
 12. Jerry Reed – Amos Moses
 13. Sammi Smith – Help Me Make It Through the Night
 14. Tom T. Hall – A Week In A Country Jail
 15. Flying Burrito Brothers – Wild Horses
 16. Charley Pride – Is Anybody Goin’ To San Antone
 17. Ray Price – For The Good Times
 18. Tammy Wynette – Run, Woman, Run
 19. George Jones – A Good Year For The Roses
 20. Waylon Jennings – The Taker
 21. Dolly Parton – Joshua
 22. Jerry Lee Lewis – There Must Be More To Love Than This
 23. Loretta Lynn & Conway Twitty – After The Fire Is Gone
 24. Johnny Cash – Sunday Morning Coming Down
 25. Billy Joe Shaver – Chicken On The Ground
 26. Conway Twitty – Fifteen Years Ago
 27. Marty Robbins – My Woman, My Woman, My Wife
 28. Mickey Newbury – How I Love Them Old Songs


 1. Ballad Of Davy Crockett
 2. I Feel Better All Over (More Than Anywheres Else)
 3. Makin' Believe
 4. In The Jailhouse Now
 5. Just Call Me Lonesome
 6. 20/20 Vision
 7. Daydreamin'
 8. Peepin' Eyes
 9. When I Stop Dreaming
 10. Big Blue Diamonds
 11. Why Baby Why
 12. Cry! Cry! Cry!
 13. Run Boy
 14. We Could
 15. Before I Met You
 16. Lost To A Stranger
 17. There She Goes
 18. Live Fast, Love Hard, Die Young
 19. Sixteen Tons
 20. The Cattle Call
 21. Yonder Comes A Sucker
 22. Let Me Go, Lover!
 23. The Yellow Rose Of Texas
 24. I Don't Care
 25. A Satisfied Mind
 26. Angel Band
 27. Feudin' Banjos
 28. So Lovely Baby
 29. I Forgot To Remember To Forget
 30. Maybellene
 31. In The Jailhouse Now No.2