×

Recensie

Soul / Hiphop

17 september 2014

Under The Influence Vol.4 compiled by Nick The

Under The Influence Volume 4

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Z Records

Under The Influence Volume 4 Soul / Hiphop 4 Under The Influence Vol.4 compiled by Nick The Record Written in Music https://writteninmusic.com

Al meer dan 20 jaar is Joey Negro’s Z label het hedendaagse geweten van disco en aanverwante stromingen. Dave Lee (zoals hij thuis heet) is – zoals bekend mag worden verondersteld – het grootste deel van zijn leven al besmet met het discovirus. Dat uit zich niet alleen in zijn tomeloze output van produkties, remixen, projecten, DJ’ing, maar ook met het bestieren van zijn Z-label, waarop het meeste van zijn materiaal verschijnt, naast de vele verzamelaars, die in de loop van de jaren zijn uitgebracht. Compilaties met tracklistings vol diepgang en kennis en waar veel research aan vooraf is gegaan.

Overeenkomst tussen al die verzamelaars is dat de nummers die erop te vinden zijn veelal een behoorlijk obscure achtergrond hebben: uitgebracht op vage independent labels in beperkte oplages, vooral moeilijk verkrijgbaar en slechts bekend bij de harde kern van de diehard freaks. De focus van de meeste verzamelaars ligt vooral op de underground disco uit de late jaren ’70 en begin jaren ’80 met heel veel eendagsvliegen en dwerglabels die soms niet meer dan een handvol releases hebben uitgebracht om vervolgens weer in het niets te verdwijnen. De Z Records compilaties grossieren hierin. Backstreet Britfunk, Destination Boogie, Remixed With Love, Locked In The Cellar en The Soul Of Disco: het is een greep uit de compilaties die in de loop van de jaren zijn verschenen en volgepropt zitten met de ene na de andere killertrack. En die praktisch zonder uitzondering in de originele vinylversie allemaal ultra hard-to-find zijn.

Ook op de Under The Influence-serie wordt het bestaande format voortgezet met dát verschil dat Dave Lee aan externe specialisten de vraag heeft voorgelegd om een verzamelaar samen te stellen, die echter wel moet voldoen aan de standaarden die De Baas heeft geformuleerd. Dit leverde tot nu toe drie zeer aangename dubbel-CD’s op vol onbekende, maar trefzekere disco- en funktracks, die werden samengesteld door de professional cratediggers Red Greg (Volume 1), Paul Philips (Volume 2) en James Glass (Volume 3). En daar kan nu Volume 4 aan worden toegevoegd, waar ene Nick The Record voor is benaderd om zijn favoriete gems te selecteren.

Zoals gewoonlijk weet je bij Z Records waar je aan toe bent en wordt de luisteraar ook nu weer niet teleurgesteld. Maar liefst 22 nummers waar het stof vanaf geblazen is zijn te vinden op Under The Influence Volume 4 en is variatie hét sleutelwoord op deze massieve set. Hoogtepunten is het trage, hitsige State Of Grace, de calypsodisco van Boogsie, de space-is-the-place-disco van Charlie Mike Sierra en de uncut funksoul van Betty & Beverly Prudhomme. Naast heerlijk exotische bandnamen als Katunga, Wild Fire, Santh en Blackway & Helene, die alleen al daardoor tot luisteren dwingen. Hoe vaag wilt u het allemaal hebben? En ook niet onbelangrijk: de meeste tracks zijn te vinden in de onversneden originele 12” mixes, naast enkele nieuwe edits die Nick The Record speciaal voor de gelegenheid heeft gemaakt. Re-edits die recht doen aan het origineel. Kortom, er is wederom veel zorg, aandacht en liefde besteed aan dit vierde deel Under The Influence. Z Records keeps the vibe alive en voor een meer dan schappelijke prijs wordt de toch al niet misselijke Z discografie weer uitgebreid met een verzamelaar die er meer dan toe doet. En de volgende verwachtingsvolle verzamelaar staat alweer in de steigers: Remixed With Love Volume 2. Om weer naar uit te kijken.

Tracklisting Under The Influence Volume 4

Disc 1

 1. Boogsie – Can’t You See Me
 2. The Family Tree – 150th Psalm
 3. Proton Plus – Pay Up (remixed rhythm track)
 4. Jean Adebambo – Say That You Love Me (DJ Nick The Record re-edit)
 5. Bill Campbell – Boogie All Night
 6. Katunga – Palo Bonito (DJ Nick The Record re-edit)
 7. Wild Fire – Try Making Love
 8. MC & His Great Googa-Moogas – Keep Your Shoes On! (Stuck In The Groove)” (DJ Nick The Record concise edit)
 9. MC Roscoe – Feel The Beat (instrumental – DJ Nick The Record Minor tweek edit)
 10. Leston Paul – What A Surprise

Disc 2

 1. Sugar & Spice – The Beast
 2. Santth – Do You Want Me Baby, Like I Want You
 3. KL Hamilton – I’m Trying
 4. Skye – Ain’t No Need (DJ Nick The Record part 1 & 2 re-united re-edit)
 5. Betty & Beverly Prudhomme – “Tut Tut Twins” (DJ Nick The Record re-edit)
 6. Shelbra Deane – You Move Me
 7. Ronnie Jones – Video Games
 8. Charlie Mike Sierra – On The Moon
 9. Victor Vick – Rescue
 10. State Of Grace – Touching The Times (instrumental)
 11. Blackway & Helene – Music For Us (instrumental)