×

Recensie

Roots

01 september 2022

Trio Rop

Mellan Oss

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Kakafon Records

Mellan Oss Trio Rop Roots 4 Trio Rop – Mellan Oss Written in Music https://writteninmusic.com

Sofia Källman, Elin Buxfeldt en Petrix Hessell zijn drie jonge vrouwen die zich toeleggen in gezongen reprises  sages en verhalen uit Zweden. De jongedames ontmoetten elkaar zes jaar geleden in Skurup, een bescheiden plaatsje in zuidelijk Zweden waar al sinds mensenheugenis een Volkshogeschool is gevestigd, een veelzijdig instituut dat ruimte biedt voor zowat alle mogelijke kunstvormen.

Trio Rop  brengen die Zweedse traditionals, aangevuld met eigen songs naar de buitenwereld. Eerder bereikten ons via de website van Peter Holmstedt, de man achter het distributielabel Hemifran de in met bijzondere tekeningen getooide hoesjes verpakte singles en nu is er de al even fraai gestileerde digipack waarin de cd van het trio huist.

Mellan Os, het betekent zoveel als Between Us, de verhalen die oorspronkelijk als overleveringen worden doorgegeven worden hier uitsluitend met de stemmen van de drie vrouwen gereconstrueerd, enigszins vergelijkbaar met de a capella momenten van onze eigenste Laïs. Het grote nadeel is dat ik helaas geen letter Zweeds begrijp, een eventueel bijgevoegd tekstboekje zou soelaas bieden, tenminste als er Engelse vertalingen bij horen. Het mysterie overheerst en dat is in dit geval niet eens een slechte zaak.

Terwijl ik me vergaap aan het gestileerde tekenwerk van Ella Mezule bij iedere song, luister ik naar de stemmenpracht en dat is zelfs zonder enig begrip van de songs, die naar verluidt een relatiebreuk, de  bittere nasleep met het diepe verdriet en het uiteindelijke herstel verhalen, een echte belevenis.

Drie hemelse vrouwenstemmen voeren je, sporadisch aangevuld met zes andere stemtimbres van idyllische dromerige momenten naar meer heftige passages. Het moet een sensatie zijn om die Angelieke toestanden in een Gotisch kerkgebouw of zelfs bescheiden kapel te ervaren. In afwachting heb ik Mellan Oss in totale isolatie met de blinddoek op, een overblijfsel van mijn jarenlange nachtwerk, op mijn beste koptelefoon en versterker beluisterd.  Orale en emotionele verwennerij van het hoogste niveau dit weergaloze muzikale project. 1. Barn Dom
 2. Undran
 3. Magplask
 4. (Släpp ut mig)
 5. Kasta
 6. Följa
 7. Föra
 8. Simma aldrig ensam
 9. Släpp ut mig
 10. Lâ thenne gâ
 11. Exvals
 12. Mellan oss