×

Recensie

Roots

20 april 2023

Trapper Schoepp

Siren Songs

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Rootsy

Siren Songs Trapper Shoepp Roots 4 Trapper Schoepp – Siren Songs Written in Music https://writteninmusic.com

Met enige hulp van zijn broer bassist en percussionist Tanner zond Trapper Schoepp met A Change In The Weather zo’n zestien jaar geleden vanuit zijn eerste muzikale signalen de wereld in. De verhuis naar het nabijgelegen Milwaukee voor een journalistieke opleiding aan de plaatselijke universiteit is gedocumenteerd op Lived and Moved.  Schoepp weet in een complexloze mix van country en folk en lekker rollende rock bijzonder accurate  observaties en verhalen te verwerken. In de titeltrack van Run Engine Run is een eerbetoon aan Schoepps opa met een hoofdrol voor zijn Mercedes Benz uit de vroege jaren zestig. Na de opvolger Rangers  & Valentines brengt Schoepp op het Bay Amusement Park uit, een epeetje over het pretpark in Green Bay.

De bijdrage aan On Wisconsin, Schoepp vult de lyrics aan van een onafgewerkte Dylansong uit ‘61 en bedenkt een melodie, trekt de aandacht van een ruimer publiek. De song, een ode aan Shoepps geboortestaat verzeilt in 2019 op Primetime Illusion, zo wordt hij de jongste co-auteur van een Dylan song. Na de annulering van de Europese Tour tijdens de Covid pandemie trekt Schoepp de studio in voor May Day.

Siren Songs komt in Hendersonville, Tenessee tot stand, het is de plaats van waaruit Johnny Cash ooit een briefwisseling voerde met Dylan. Cash bouwde er eind jaren 70 een  blokhut, oorspronkelijk een toevluchtsoord voor hem en zijn gezin. Het werd een homestudio waar hij zijn laatste sessies vastlegde. Op die inspirerende plek vinden Schoepp , zijn broer Tanner en de producer Patrick Sansone (Wilco) en John Jackson (Jayhawks) oude instrumenten zoals Cash’s Martin gitaar uit de jaren dertig, naast de Steinway piano die June Carter ooit bespeelde en de railroad spike. Tijdens de opnamesessies worden die instrumenten ook daadwerkelijke gebruikt.

Een dozijn songs pendelen van de Folk van de  Groene Eilanden naar de Amerikaanse variant. Cliffs Of Dover ontstond als antwoord op de ellendige nasleep van het oorlogsconflict met Irak waarmee de Amerikaanse veteranen geconfronteerd worden, gitaarlessen zijn een onderdeel  van de genezingstherapie bij Guitars for Vets, Schoepp  stak aan handje toe bij deze organisatie In Milwaukee. Op driftig snaarwerk verwerkt hij fragmenten van de door Vera Lynn gezongen melancholische hymne White Cliffs of Dover die tijdens de tweede wereldoorlog de frontsoldaten  een sprankeltje hoop op een betere toekomst bezorgd. Secrets of the Breeze worden onthuld op de tonen van een harmonium en het typerende whistle geluid aangevuld met achtergrondzang vertoeven we in die ongrijpbare Keltische mystiek met Good Graces.

Op de luchtige akoestische snarenwerk van The Fool gaat de rondvaart verder na de klagelijke ballade Eliza  verzeilen we op Amerikaans grondgebied, Devils Kettle trippelt op slide en percussie en een streepje orgel. Aanstekelijke harmonica klanken flankeren Diocese, een onvervalste troubadoursfolk sfeer die eveneens sterk doorklinkt in Anna Lee.

De tedere passage Silk and Satin, Queen of the Mist en de pianoballade In Returning vormen een verleidelijke muzikale lokroep die dit wonderlijke werkstuk weergaloos afsluit. 1. Cliffs of Dover
 2. Secrets of the Breeze
 3. GoodGraces
 4. The Fool
 5. Eliza
 6. Devil's Kettle
 7. 7Mile's Fair
 8. Anna Lee
 9. Diocese
 10. Silk and Satin
 11. Queen of the Mist
 12. In Returning