×

Recensie

Electronic

07 april 2014

Torun Eriksen

Visits

Geschreven door: Jiri Haanen

Uitgebracht door: Jazzland Recordings

Visits Torun Eriksen Electronic 4 Torun Eriksen – Visits Written in Music https://writteninmusic.com

What’s in the name? Met haar vierde album Visits maakt de Noorse zangeres Torun Eriksen muzikale uitstapjes naar bestaande nummers en steekt ze in een rustig elektronisch, jazzy jasje. Van Sign ‘O’ The Times van Prince tot Fix You van Coldplay: deze plaat straalt in vorm en verrassende keuze.

Bij een cover-cd is het altijd spannend: weet de artiest een dusdanig nieuwe interpretatie aan de bestaande liedjes te geven dat er een nieuwe dimensie ontstaat? Anders gezegd: wat valt er nog wat toe te voegen aan het werk van de meesters?

Zeer veel, blijkt al snel. Met rustige melodieën die tot stand komen door een laag, stuwend keyboardgeluid, jazzy invloeden van de bas en drums, soms nog enkele blazers en haar heldere stem, weet Eriksen zich een uniek geluid aan te meten. Of ze nu het grommende Downtown Train van Tom Waits zingt of het country-achtige Beat Angels van Ricki Lee Jones: de in Oslo woonachtige zangeres komt er uitstekend mee weg.

Sterker nog: haar covers van Sign ‘O’ The Times en Spanish Joint van D’Angelo – die een duidelijke interesse in funksoul en neosoul verraden – zijn zo schitterend en vernieuwend uitgevoerd dat je beide versies naast elkaar kunt zetten en toch het idee hebt dat het om compleet verschillende nummers gaat.

Slimme basloopjes,  heel duidelijk hoorbaar op de cover van Wichita Lineman van Glen Campbell, onthullen de jazzachtergrond van Eriksen. Het blijkt een goede combinatie. De stem van de zangeres versmelt met de keyboardtonen en de afmixing geeft een elektronisch tintje aan de nummers.

Het heldere, met vlagen hese, timbre van Eriksen maakt van elke cover een emotionele rollercoaster vol melancholiek. Sluit de ogen en voor je het weet ben je weer acht jaar oud en speel je buiten oorlogje met de buurtkinderen. De klok slaat zes en moeders roept je voor patatavond waarna je als een jonge hond naar binnen rent.

Valt er dan niets af te dingen op Visits? Toch wel: het album is zo in elkaar gezet dat de liedjes elkaar opvolgen als in een doorlopende mix. Er is een dominante producerslaag overheen gelegd die ervoor zorgt dat de covers een gelijksoortig geluid hebben. Spanish Joint zou je de rebel op de plaat kunnen noemen. Iets meer experiment was interessant geweest.  1. Beat Angels
  2. Wichita Lineman
  3. Downtown Train
  4. Fix You
  5. Sign 'O' The Times
  6. You Can Close Your Eyes
  7. Feels Like Home
  8. Spanish Joint
  9. Wish You Were Here
  10. American Tune