×

Recensie

Roots

28 maart 2014

Tommy Schneller

Cream Of The Crop

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht door: Cable Car Records

Cream Of The Crop Tommy Schneller Roots 4 Tommy Schneller – Cream Of The Crop Written in Music https://writteninmusic.com

Bij onze oosterburen doet Tommy Schneller al een behoorlijk poosje mee in de blues- en soul scene. Op zijn vijfde jaar begon deze 44 jarige Duitser al met het maken van muziek. In eerste instantie op klarinet, later stapte hij over op saxofoon, het instrument dat hij heden ten dage nog steeds bespeeld. Hij won zowel in 2010 als 2012 de German Blues Award Overige Instrumenten en won hij met zijn Tommy Schneller Band de German Blues Challenge 2012. Niet zo verwonderlijk dat Schneller al sinds jaar en dag een zeer veel gevraagd studiomuzikant is. Tevens is Tommy een zeer begenadigd zanger. Hij speelde in vele bands voor dat hij in 1997 zijn debuutalbum Blown Away uitbracht op zijn eigen label Out Of Space. Hierna volgde nog 2 albums ( Blues For The Lady’s (2000) en A Heartbeat Away (2004)) toen het wat stiller werd rond Schneller. In 2011 werd hij opgepikt door Henrik Freischlader die hem onderbracht bij zijn label Cable Car Records en tevens zijn debuut voor dat label, Smiling For A Reason, produceerde. Dit album won in 2012 in de categorie Blues de persprijs Preis Der Deutchen Schallplatten Kritik.

En dan is er nu het 5e album, het 2e op Cable Car Records: Cream Of The Crop. Een album met 10 nieuwe songs. De teksten zijn geschreven door Schneller, Gregory Barrett (Hammond/keys) en Freischlader (gitaar/bass/drums), maar, wat goed te horen is, de muziek komt allemaal van de hand van Freischlader.

Het album opent sterk met Hands In The Air, een lekker loom jazzy nummer voorzien van een Steely Dan achtige hoornpartij. Het koper (Schneller – sax, Dieter Kuhmann – trombone, Gary Winters – trompet) komt door de gehele plaat terug, en dus ook in She’s So Good To Me, waarin het een prominente rol heeft. Een nummer dat me sterk doet denken aan Joe Cocker’s Leave Your Head On. Swingnummer en titelsong Cream Of The Crop is het nummer met het hoogste tempo op dit album. Het bigband gevoel dat dit nummer meegeeft neemt je mee terug in de tijd naar de jaren ’40 van de vorige eeuw. Waar je beslist ook niet stil bij blijft zitten is Ain’t No Maybe. Heerlijke funkbas van Freischlader en een mooie solo van Kuhlmann op zijn trombone. Dat zelfde funky gevoel komt ook terug in Higher & Higher al is daar dan ook nog een soulsausje over heen gegoten.
Afgesloten wordt met softpop achtige jazzy You Don’t Seem To Care. Zwijmelen met de trompet van Winters en de gitaar van Freischlader.

Freischlader barst van de muziek. Volgens mij zoveel dat hij zelf het nooit allemaal kan verwerken of omdat het niet in zijn eigen repertoire past. Hij zoekt daar dan artiesten bij die dat voor hem kunnen doen. En met Tommy Schneller heeft wij zo iemand gevonden. Waar koper arrangementen in de blues vaak storend zijn (Ana Popovic) hoort het op deze plaat gewoon thuis. Het komt de jazzy, funky en soul sound meer dan ten goede. Wat dat betreft is het zeker de Cream Of The Crop!

Tracklisting Cream Of The Crop:

 1. Hands In The Air
 2. She’s So Good To Me
 3. Cream Of The Crop
 4. Super Hero
 5. Ain’t No Maybe
 6. Isn’t It New
 7. Your Somebody Else
 8. What Did You Do
 9. Higher & Higher
 10. You Don’t Seem To Care


 1. Hands in the Air
 2. She's So Good to Me
 3. Cream of the Crop
 4. Super Hero
 5. Ain't No Maybe
 6. Isn't It New
 7. Your Somebody Else
 8. What Did I Do
 9. Higher & Higher
 10. You Don't Seem to Care