×

Recensie

Roots

24 juni 2010

Tom Petty & The Heartbreakers

Mojo

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Reprise

Mojo Tom Petty The Heartbreakers Roots 3.5 Tom Petty & The Heartbreakers – Mojo Written in Music https://writteninmusic.com

Na acht jaar verschijnt er eindelijk weer een album van Tom Petty & The Haertbreakers. Want hoe goed Petty solo ook kan zijn, The Heartbreakers zijn Petty’s E Street band en geven zijn songs net dat beetje extra wat ze nodig hebben.

Belangrijkste man bij The Heartbreakers is zonder twijfel gitarist Mike Campbell die perfect snapt wat de vaak simpele songs van Petty nodig hebben om ze bijzonder te maken. Hij is dan ook overduidelijk de man die op het live in de studio opgenomen nieuwe album Mojo zijn stempel drukt. Het eerste beeld en geluid wat van Mojo de wereld in werd gestuurd was het robuuste I Should Have Known It. De clip, live in de studio opgenomen, gaf duidelijk aan waar de nieuwe Petty & The Heartbreakers naartoe zou gaan. Onconventionele rock met energie en emotie.

Mojo is typisch een album dat zich met meerdere luisterbeurten openbaart. Een echte autoplaat, voor de langere afstanden, ook. De songs kruipen vanzelf onder je huid. De sfeer is rock en blues met een zuidelijke twist, loom en krachtig op de juiste momenten. Het lome First Flash Of Freedom als een ode aan The Allman Brothers met een excellerende Campbell, het fijne Candy, het ingetogen Something Good Coming zijn enkele van de hoogtepunten. Maar ook albumafsluiter Good Enough (Campbell rules!!), Lover’s Touch en No Reason To Cry komen gelijk in een keer het hoofd binnen om daar dagen te blijven zitten.

Dat Tom Petty met zijn bijna 60 jaar nog steeds weet te overtuigen heeft natuurlijk ook met zijn Heartbreakers te maken. De muzikanten spelen geweldig en voelen elkaar voortreffelijk aan. Vooral het samenspel van Mike Campbell en organist/toetsenman Benmont Tench is al een reden om Mojo te gaan beluisteren. Maar Petty, net vers uit een scheiding en meer dan genoeg om over te vertellen, blijft verbazen met o zo doeltreffende songs en zijn nog steeds prima stem. 1. Jefferson Jericho Blues
 2. First Flash Of Freedom
 3. Running Mans Bible
 4. The Trip To Pirates Cove
 5. Candy
 6. No Reason To Cry
 7. I Should Have Known
 8. U.S. 41
 9. Takin' My Time
 10. Let Yourself Go
 11. Don't Pull Me Over
 12. Lover's Touch
 13. High In The Morning
 14. Something Good Coming
 15. Good Enough