×

Recensie

Roots

18 april 2023

Todd Partridge

Autumn Never Knows

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Autumn Never Knows Todd Partridge Roots 4 Todd Partridge – Autumn Never Knows Written in Music https://writteninmusic.com

Todd Partridge groeide op in een weids prairielandschap van het Midwesten omringd door oude schuren en graanvelden in het zogenaamde middle borderland. Iowa vormt de overgang van het drukkere Oosten met het uitgestrekte open gebied. De familie verhuisde vaak en zo verzeilde Partridge tijdens zijn kindertijd in Oklahoma, California en Milwaukee om als tiener terug in Iowa te stranden. De impressies tijdens die omzwervingen zijn in niet geringe mate bepalend voor zijn  verdere persoonlijke leven en muzikale ontwikkelingen.

De man uit Indiana heeft een verleden bij King Of The Tramps met  wie hij in whiskey gedrenkte gospel, aangelengd met een fikse scheut southern country- en folkrock, uitdraagt. Het resulteerde in het verleden in enkele langspelers zoals Cumplir con el Diablo. Partridge verzorgt daarbij naast zang en gitaar sporadisch de banjopartijen en levert samen met de overige bandleden van het kwartet de songs aan.

Op Autumn Never Knows doet hij hetzelfde maar wel in zijn eentje, in de Golden Bear Studio in Des Moines en Old School Records in Auburn krijgt hij af en toe wel hulp van producer en multi-instrumentalist Bryan en Sarah Vanderpool , en een violiste.

Onlangs publiceerde Partridge ‘Shovel and a Prayer’, een poëziebundel waarin zijn passie voor de natuur en het leven tijdens omzwervingen doorschemeren. Het zijn fragmenten uit die gedichten en andere verhalen die versmelten in zijn songs. Partridge groeide op in een weids pairielandschap van het Midwesten omringd door oude schuren en graanvelden in het zogenaamde middle borderland. Iowa vormt de overgang van het drukkere Oosten met  het uitgestrekte open gebied. De familie verhuisde vaak en zo verzeilde Partridge tijdens zijn kindertijd in Oklahoma, California en Milwaukee om als tiener terug in Iowa te stranden.

Meeslepende songs als Postcards From the Sea en Where The Highway Meets the Sky  strelen meteen de trommelvliezen met een fraai uitwaaierende melodische soundtrack die opdwarrelt uit weidse landschappen.

Sioux Falls is een in melancholie gedrenkt verhaal van het eenzame en moeizaam opgroeien. “a bird on a string is a “bird who can’t sing a love song for freedom”. Het met viool en banjo ondersteunde  Lucy Brown is een ode aan een verlaten vrouw die achterblijft met huilende kinderen en wanhopig probeert de harde winter door te komen. Partridge graaft verder in zijn herinneringen die hier in wonderlijk intimistisch, poëtisch getint niet zelden schrijnend songwerk verwerkt worden  1. Postcards From the Sea
  2. Where the Highway Meets the Sky
  3. Sioux Falls
  4. Wood
  5. Lucy Brown
  6. Junk Train
  7. Blessing Sorrow