×

Recensie

Roots

30 november 2022

Tip Jar

Songs About Love And Life On The Hippie Side Of Country

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: eigen beheer

Songs About Love And Life On The Hippie Side Of Country Tip Jar Roots 3.5 Tip Jar – Songs About Love And Life On The Hippie Side Of Country Written in Music https://writteninmusic.com

“I can’t wait to get on the road again”, zingen ze in de samen gecomponeerde opener Out of the Blue, niets nieuws voor Tip Jar, op de voorganger One Lifetime stelden ze al na de coronagolf terug de podia op te zoeken, het heeft iets langer geduurd maar dat heeft de gretigheid om terug voor een publiek te spelen geenszins gemilderd, Integendeel, uit de door opzwepende vioolklanken aangestuurde harmonische zang van Garden Party borrelt een identiek enthousiasme en gretigheid op.

Naast zijn solowerk is Bart de Win actief bij de recente reïncarnatie van Matthews Southern Comfort. Bij  Tip Jar, het duo met Arianne Knegt leverde al een handvol langspelers op gevuld met voortreffelijk songwerk dat de grenzen van de Americana en folk roots aftast. Songs About Love and Life werd grotendeels opgenomen in Eindhoven en Austin door de vertrouwde producer Eric van de Lest. Die kruipt sporadisch achter de drumkit en wordt samen met co-producer Walt Wilkins een enkele keer als componist vermeld.

Het opgewekte Plough aangestuurd doordartel toetsenwerk en de banjo van Harry Hendriks creëert een opgewekte sfeer. Naast Hendriks banjo is  zijn verfijnde  gitaarwerk alomtegenwoordig op en hij zingt even mee met het duo in Easy dat hij samen met de Win componeerde. In Love & understanding neemt Bart het vocale voortouw, het getokkel op de Wurlitzer in combinatie met de achtergrondzang neemt gospelliaanse allures aan en met het door Arianne gedebiteerde Wondering why blijven we in het Diepe Zuiden.

White Sands, een soulgetinte ballade is zo’n song waarin de Win’s piano de ingetogen zang van Arianne draagt evenals het dromerige, akoestische Colors waarin de vocale rollen even omgedraaid worden. Overigens overtuigt het duo moeiteloos zonder bijkomende instrumentatie, getuige het door Arianne gezongen Creaking of the stairs waarin de piano gezelschap krijgt van accordeon. Weerom een aangenaam en gevarieerd met Americana gevuld werkstukje uit Nederland.



 1. Out of the Blue
 2. Garden Party
 3. Never Saw It coming
 4. White Sands
 5. Creaking of the Stairs
 6. Plough (Plow)
 7. Love & Understanding
 8. Wondering Why
 9. Colors
 10. Strong Enough
 11. Easy
 12. Big Family