×

Thurston Moore

By The Fire

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Daydream Library

By The Fire Thurston Moore Alternative 4.5 Thurston Moore – By The Fire Written in Music https://writteninmusic.com

Na 30 jaar aan vooruitstrevende invloedrijke platen komt er in 2011 een einde aan Sonic Youth. Het lelijke eendje is tot een mooie uitvliegende zwaan uitgegroeid waarbij men de schoonheid van de noise publiekelijk erkent. De invloed op de ontwikkeling van de alternatieve rockscene werpt rond 1990 zijn vruchten af, waar zelfs Sonic Youth commercieel van profiteert. De keerzijde van de roem brengt bands aan het wankelen, terwijl de groep rond Thurston Moore zich juist afzijdig opstelt,.hun eigen pad bewandelt tot uiteindelijk die samenwerking stagneert omdat er definitief een einde aan het huwelijk van Thurston Moore en Kim Gordon komt.

Na de lastige te plaatsen vorig jaar verschenen voorstudie plaat Spirit Counsel wordt By The Fire als het volwaardige vervolg op The Best Day en Rock N Roll Consciousness gezien. Twee albums die in het verlengde van het vertrouwde Sonic Youth geluid liggen. Nog steeds heeft hij bassist Deb Googe , gitarist James Sedwards en voormalig Sonic Youth maatje Steve Shelley op drums om zich heen verzameld, al voegt hij daar nu de namen van Jon Leidecker van het elektronische Negativland en drummer Jem Doulton aan toe.

De huilende country prairieklanken op het overtuigende Hashish staan symbool voor het euforische druggy gevoel wat blinde verliefdheid met zich meebrengt. Een filmische hypnotiserende opener waarbij de kenmerkende emotionele drive van het gitaarspel een overdosering aan duistere David Lynch invloeden meekrijgt. Het ligt aardig in het Sonic Youth verlengde, met als groot verschil dat de baspartijen van Deb Googe dromeriger dan de agressie die Kim Gordon in haar spel legt overkomen. Het aansluitende zwaar rockende Cantaloupe zuigt als een stoffige stoner track, en gooit er de nodige verbazende exploderende bluesy gitaarsalvo’s doorheen, waaruit blijkt dat Thurston Moore zijn muzikale grenzen flink verbreed heeft.

Het zweverige Breath ontwikkelt zich tot een ware woeste vernietigende orkaan, een typerende Sonic Youth opbouw, die hier een flinke lading aan post-rock dynamiek over zich heen krijgt. Dat ontbreekt op het vlakkere Siren waarbij hij te lang naar de spanningsboog zoekt voordat het in een helder puinruimend slagveld ontaard. Dan mis je geroutineerde oud-collega’s die de stagnerende hartslag reanimerend weer op gang brengen. Ook de ruwe Calligraphy sixties psychedelica gaat een beetje ten onder aan het gebrek van de eenheid die het gedurfde Sonic Youth uitstraalt. Maar wat zetten ze hier een geweldige inspirerende basis neer!

Met het log ritmisch opstartende Locomotives revancheert hij zich sterk. De Europese invloeden richten zich hier vooral op de creatieve Berlijnse Station To Station periode van David Bowie waarbij zelfs een avantgardistisch demonisch Krautrock gevoel wordt opgewekt. Al loopt hij hier het gevaar om zichzelf in een door dreunende geluidsbrij te verliezen, zeker als de noise in het tweede gedeelte als een ontspoorde trein voorbij dendert. Het duurt net te lang voordat die smerige gillende gitaren invallen, maar wat is het dan wel weer prachtig.

Het zijn toch vooral de compactere songs die van begin tot einde overtuigen. Dreamers Work is een wonderschoon afgewerkt juweeltje, waar hij in alle rust naar de zangpartijen toewerkt. Het is duidelijk dat Thurston Moore dan op de toppen van zijn kunnen functioneert. In het baldadige They Believe in Love (When They Look at You) werpt freejazz tegendraadsheid de vruchten van zich af. Het schrikaanjagende Venus is een universele ontdekkingsreis waarbij die vervreemdende gewichtsloosheid juist angst inboezemt. Een indrukwekkende loodzware By The Fire eindsprint waarop een op dreef zijnde Thurston Moore bewijst dat hij zich toch alweer een kleine tien jaar lang met zijn nieuwe begeleidingsband behoorlijk goed staande houdt.  1. Hashish
  2. Cantaloupe
  3. Breath
  4. Siren
  5. Calligraphy
  6. Locomotives
  7. Dreamers Work
  8. They Believe in Love (When They Look at You)
  9. Venus