×

Recensie

Jazz

08 februari 2017

Theo Bleckmann

Elegy

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: ECM Records

Elegy Theo Bleckmann Jazz 4 Theo Bleckmann – Elegy Written in Music https://writteninmusic.com

Theo Bleckmann is nooit een voorspelbare jazz-zanger geweest. Altijd zoekend naar nieuwe muzikale ideeën zijn de albums die hij tot nu maakte altijd weer een feest van onvoorspelbaarheid. Elegy, zijn eerste album voor het grote ECM, is daar zeker geen uitzondering op.

De van oorsprong Duitse maar al vanaf 1989 in New York woonachtige Bleckmann heeft vanaf de begin jaren negentig een fascinerende hoeveelheid opvallende albums gemaakt. Muzikaal altijd super interessant en uitdagend en eigenwijze platenlabels als het fameuze Winter & Winter en Songlines brachten zijn albums graag uit. Om zichzelf te blijven uitdagen werkte Bleckmann met een onnavolgbaar aantal muzikanten en vocalisten samen om zijn immer interessante projecten vorm te geven.

De fijne onvoorspelbaarheid in zijn oeuvre en zijn prachtige stemgeluid deden Manfred Eicher van ECM uiteindelijk besluiten om samen een album te gaan opnemen. Voor Elegy vroeg Bleckmann naast zijn bekende collaborateurs Ben Monder (gitaar) en John Hollenbeck (drums) ook goede vrienden Shai Maestro (piano) en Chris Tordini (bas) om mee te spelen. Dat de chemie onder de muzikanten sterk is wordt over het hele album maar al te duidelijk. De manier waarop ze in de composities elkaar steeds weer bij- en aanvullen en steeds weer in dienst van de nooit recht uit zingende Bleckmann de sfeer aanvullen maakt Elegy een verrukkelijk album.

Met Monder heeft Bleckmann een heel bijzondere band. Monder weet hem steeds weer tot vaak tekstloze pracht melodieën te brengen maar op Elegy weet ook de geweldige spelende Maestro hem daar optimaal toe te verleiden. Tekstloze stukken worden net zo goed weer afgewisseld met prachtige zang in Take My Life, waarbij juist Monder dan weer een prachtige spanningsboog opbouwt. De ongrijpbaarheid maakt Bleckmann juist zo spannend en de muzikale vrijheid die hij zelf met het zingen heeft pakken de muzikanten net zo hard over. Het geeft Elegy een rijke muzikale structuur die qua sfeer en sound optimaal blijft intrigeren. 1. Semblance
 2. Comedy Tonight
 3. Fields
 4. The Mission
 5. Littlefields
 6. Elegy
 7. To Be Shown To Monks At A Certain Temple
 8. Cortège
 9. Elegy (Variation)
 10. Take My Life
 11. Wither
 12. Alate