×

Recensie

Roots

05 november 2018

The Yearlings

Skywriting

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Lonely Sounds Records

Skywriting Yearlings Roots 4 The Yearlings – Skywriting Written in Music https://writteninmusic.com

Na  de tweede langspeler Utrecht hield het alt.country avontuur in 2006 op voor de Utrechtse band en zwermden de bandleden uit op zoek naar nieuwe persoonlijke al dan niet muzikale uitdagingen. De creatieve spilfiguren, de zanger-gitaristen Oelaf Koeneman en Niels Goudswaard zochten en vonden opnieuw toenadering en probeerden enkele jaren geleden al enkele nieuwe dingen uit met de originele bezetting waarin Bertram Mourits, de dobroman en toetsenspeler en de ritmesectie met Herman Graaff en Leon Geuyen nog steeds figureren.

Op de nieuwe langspeler brengt My Deliverance dat verhaal nog eens in herinnering. Na de prachtige, melodieus resonerende, enigszins aan Bread herinnerde, snarenintro horen we de stemmen van Koeneman en Goudswaard. De harmonische samenzang van het duo versterkt met vocale backing van Geuyen, het werkt nog steeds in het door Koeneman aangeleverde songwerk.

De titelsong, het meeslepende New Job, en het met van die lekker jengelende Byrds gitaartjes aangestuurde Evelene( You’ve got to know it) sluiten mooi aan bij de typerende sound van The Yearlings uit het verleden met doodeerlijke, persoonlijke teksten die Koeneman de afgelopen jaren bijeen spaarde. Als René van Barneveld het geheel met zwierige pedalsteeltonen complementeert, wordt het nog  fraaier.

Dat die melodische Americanapop meestal met de drie-minuten grens flirt maakt het nog wat toegankelijker. Hier en daar is er toch wat meer tijd uitgetrokken, zoals in het op fraai galmend snarenwerk gebouwde The Breaking Of My Heart Part dat een mooi uitgebalanceerd werkstuk sterk afsluit.

De heren hielden er twaalf jaar geleden mee op, dat blijkt een vergissing  en die wordt nu overtuigend rechtgezet met Skywriting. The Yearlings zijn terug, sterker dan ooit en met een mooi album. 1. Skywriting
 2. New Job
 3. My Deliverance
 4. Evelene (You've Got To Know It)
 5. Chances You Failed To Blow
 6. Julie And John Meet Their Destiny
 7. On My 370
 8. Graphite And Sulfite
 9. Summer Shower
 10. Better Now
 11. Tipping Point
 12. The Breaking My Heart Part