×

Recensie

Alternative

18 januari 2022

The Wombats

Fix Yourself, Not the World

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: AWAL

Fix Yourself, Not the World The Wombats Alternative 3.5 The Wombats – Fix Yourself, Not the World Written in Music https://writteninmusic.com

Verander de wereld, begin bij jezelf. De boodschap is zo kort en bondig, maar helemaal waar. The Wombats, dat leuke bandje met die dansbare Let’s Dance to Joy Division cult hit, zijn ondertussen al aan hun vijfde studioplaat toe. Genoodzaakt in afzonderlijk geamputeerde lockdown modus werken ze in Oslo, Los Angeles en Londen aan nieuw materiaal. Niet zeuren, het is gewoon niet anders. Levert dit dan een deprimerende eindplaat op? Integendeel! Ze resetten het negatieve doemdenken tot iets positiefs. Fix Yourself, Not the World is ouderwets springerig, gevuld met doordachte woordgrappen en helemaal volgens de tragikomische spirit van dit trio tot stand gekomen. Minder postpunk georiënteerd dan het oudere werk, genoeg ruimte voor een meer retro disco aanpak.

Frontman Matthew Murphy doet er niet zo moeilijk over. Het bijzondere opnameproces levert voldoende moois op, dus waarom daar op afreageren. Uiteindelijk gaat het toch om het resultaat, en daarover is hij dik tevreden. Haal zoveel mogelijk uit het leven, de opslokkende sterfelijkheid ligt voor iedereen op de loer, daar ontkom je niet aan. Ondanks de zware titel is een song als Everything I Love Is Going to Die juist een aanmoediging om grenzen te verleggen. Durf net als Icarus naar de zon te vliegen, je vleugels te schroeien en met een ervaring rijker down to earth te belanden. We creëren onze eigen droomwereld, digitaliseren deze en proppen hem vol met stompzinnigheden. Exact hetzelfde vormgegeven als op de fraaie albumhoes, waarbij in eerste instantie vooral de kleurigheid opvalt, maar welke in principe door de behoefte aan eenzaamheid bestrijdend contact overwoekerd wordt.

Flip Me Upside Down heeft een heerlijke Land Of 1000 Dances vergelijkbare vibe, maar dan in een stuiterend gezond druivensuiker jasje. Heel veel licht verteerbare seventies psychedelica met een vleugje flipperkast elektronica. De tekstuele wanorde geeft in de rommelige ongestructureerde Matthew Murphy leefstijl inzicht. Een beetje gezonde gekte is nooit verkeerd, al moet je wel het lef hebben om dit uit te dragen. This Car Drives All By Itself staat voor het individualisme van de dagelijkse sleur inclusief de dagelijks terugkomende The Office werkvloergrappen. Fix Yourself, Not the World is typisch Brits. De ingehaalde generatie is uitgefeest en verlaat het party eiland Ibiza voor de normalisering en zekerheden van een netjes afgekocht woonhuis en saaie kantoorbaan.

Work Is Easy, Life Is Hard. Ook de zelfspottende Matthew Murphy verdwijnt in de nietszeggende menigte en verruilt die puberale dwaasheid voor het prille geluk in zijn nieuwgekozen rol als familieman. If You Ever Leave, I’m Coming with You, principeloos met verlatingsangst zich onderdanig opstellen om aan de belangen, wensen en overige grillen van zijn partner te voldoen. Daarom is Fix Yourself, Not the World ook zo’n leuke plaat. The Wombats groeien met het publiek mee, ondergaan dezelfde herkenbare worstelingen om uiteindelijk volwassen uit de strijd te komen. Zolang ze hiervoor niet dat kenmerkende gevoel voor humor opofferen, kan ik er prima mee leven. Fix Yourself, Then The World, precies dat ene woordje in de afsluitende track maakt het verschil. 1. Flip Me Upside Down
 2. This Car Drives All by Itself
 3. If You Ever Leave, I'm Coming with You
 4. Ready for the High
 5. Method to the Madness
 6. People Don't Change People, Time Does
 7. Everything I Love Is Going to Die
 8. Work Is Easy, Life Is Hard
 9. Wildfire
 10. Don't Poke the Bear
 11. Worry
 12. Fix Yourself, Then the World (Reach Beyond Your Fingers)