×

Recensie

Rock

01 augustus 2023

The Wirtschaftswunder

The Wirtschaftswunder

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Tapete Records

The Wirtschaftswunder The Wirtschaftswunder Rock 4 The Wirtschaftswunder – The Wirtschaftswunder Written in Music https://writteninmusic.com

Als Limburger ben ik uiteraard op de hoogte dat het Belgische grensgebied exact dezelfde naam draagt. Maar dat er tevens een Duits Limburg bestaat is nieuw voor mij. In deelstaat Hessen ligt de gemeente Limburg an der Lahn, waar het progressieve The Wirtschaftswunder zijn oorsprong heeft. Dit funkend multiculturele postpunk gezelschap staat haaks op de Neue Deutsche Welle stroming. Niet vreemd trouwens, wetende dat enkel drummer Jürgen Beuth van oorsprong uit Duitsland afkomstig is. Vocalist Angelo Galizia heeft Italiaanse roots, bij Tom Dokoupil is de geboortegrond Tsjecho-Slowakije en toetsenist Mark Pfurtscheller heeft zijn verleden in Canada opgebouwd.

In 1980 krijgen ze enige naamsbekendheid met hun Der Kommissar undergroundhit. Een jaar later scoort Falco zijn eerste megasucces met een gelijknamige track, maar daar houden de vergelijkingen op. The Wirtschaftswunder versieren hun minimaal gesproken versie met een griezelig ska ritme en overtuigen hiermee al direct dat ze zich van de opkomende Duitse new wave romantici distantiëren. The Wirtschaftswunder is hoekiger, tegendraads en eigenzinnig. Uniek in hun sound, dwars als de punk, strak als de puntige Erste Hilfe postpunk, avantgardistisch met een vleugje krautrock elektronica. Ze liggen eerder in het verlengde van de later opererende ophitsende chanson punkers als Manu Negra en de Les Négresses Vertes smeltkroes, echter dan door shockerende Virgin Prunes bastaardbroertjes uitgevoerd. Vluchtige La Belle et La Bête straatmuzikanten elektronica exotica.

De eerste Salmobray langspeelplaat van deze theatrale verschijning verschijnt op het Pop-Import label. Deze werken hun overstap naar het grotere Polydor tegen. Er volgt een hoop gerechtelijk touwtrekkerij, welke uiteindelijk nadelig voor The Wirtschaftswunder uitvalt. The Wirtschaftswunder is net zo vooruitstrevend als de gelijk opkomende muterende Einstürzende Neubauten schroothoop idealisten. Hierdoor krijgt het tweede wapenfeit, het naar de band genoemde The Wirtschaftswunder niet de positief gehoopte aandacht. Tapete besteedt veertig jaar naar dato de nodige moeite in deze vergeten klassieker om dit recht te trekken. The Wirtschaftswunder is een compacte militante clusterbom, welke in kleine explosieve projectielen uiteenvalt, een brok dynamiet.

Kakofonische Mutter und Vater tribal funkgekte geeft The Wirtschaftswunder perfect weer. Gedurfd, experimenteel, maar toch nog behoorlijk aanstekelijk, woest dansbaar zelfs. Dominante man/vrouw scheefverhoudingen welke tevens bij Rate Mal de nodige vragen oproepen. Die angst domineert ook in de Der Große Mafioso dictator machtspositie. Niet de meest gemakkelijke song om als single uit te brengen, waardoor deze amper het publiek bereikt. Kopfgeldjäger bekritiseert het onzinnige van oorlog voeren. Onnodig bloedvergiet, waar corrupte premiejagers zich niet om onschuldige slachtoffers bekommeren. In Big Men richt de gewone eenvoudige werkman zich tot de wereldleiders. Simpele vragen waarop men al een vernietigend antwoord krijgt. Vergeet niet dat dit soort onderwerpen in een Duitsland anno 1982 zeer gevoelig liggen.

Ook het confronterende cyber punkende Die Parade electronic body music is zijn tijd ver vooruit. In dit soort van politiek correct absurdisme pas tevens het kitscherig Mach Dir das Leben Schön kermisorgel deuntje en de directe Das Weiße Pferd The Man·Machine weerwoord humor. Levend organisme wint het qua vertrouwen altijd van de in fabrieken gemonteerde luxe productie. Het woest om zich heen slaande Italiaanse uitheemse Tapetto Magico Burundi drums voodoo is een verschrikte vogelvlucht over Duitsland, gezien door de ogen van arbeidsgastarbeiders, politieke vluchtelingen en buitenlandse gelukzoekenden. Met de hoogdravende Madame X bigband jazz bewandelen ze het vintage Berlijnse cabaret verleden. Het bevreemdende naargeestige Wildes Tier misstaat niet in de actuele Rammstein catalogus. Met het dwarse Junge Leute bekritiseren ze in een felle anti reactie de opgelegde mode normalisatie. Het zeker niet gedateerde onbegrepen The Wirtschaftswunder is zelfs nu amper in het heden te herplaatsen. Een prachtig vooruitstrevend tijdsmonument. 1. Mutter und Vater
 2. Kopfgeldjäger
 3. Mach Dir das Leben Schön
 4. Rate Mal
 5. Tapetto Magico
 6. La Belle et La Bête
 7. Erste Hilfe
 8. Der Große Mafioso
 9. Madame X
 10. Junge Leute
 11. Wildes Tier
 12. Die Parade
 13. Das Weiße Pferd
 14. Big Men
 15. Zuviel