×

Recensie

Roots

08 april 2016

The White Buffalo

Love And The Death Of Damnation

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Earache

Love And The Death Of Damnation The White Buffalo Roots 3.5 The White Buffalo – Love And The Death Of Damnation Written in Music https://writteninmusic.com

De uit 2013 daterende voorganger Shadows, Greys and Evil Ways was opgebouwd met een songcyclus die de lotgevallen van het front teruggekeerde, hopeloos op de dool geraakte Irak veteraan verhaalt. Op Love And The Death Of Damnation staan de songs op zichzelf.

Jake Smith een songwriter uit Los Angeles die onder de naam The White Buffalo schuilt, beschrijft meestal marginale figuren die zich aan de zelfkant van de maatschappij manifesteren. Het songwerk  doet dienst als een soort spreekbuis, zonder een oordeel te vellen over de personages die passeren in elf songs. Songs die nog niet helemaal afgewerkt waren, met hulp van producer Ryan Dorn en co-producer en bassist Bruce Witkin en Matt Lynott aan de drumkit  werkte Jake de muzikale schetsen verder uit tijdens de opnamesessies.

Dark Days trapt bijzonder sterk af en ook Home Is In Your Arms is stevig uit de kluiten gewassen altcountry van dynamische signatuurn, twangend vibrato rn een rigide ritmiek ondersteunen de rauwe meerstemmige. Modern Times is een ietwat onstuimige rocker en het duistere Rocky is op een strakke boogiebeat geënt.

Zoals de titel al laat vermoeden situeert Chico zich dicht bij de Mexicaanse grens, het ritme en mariachi blazers versterken dat gevoel. In het mysterieuze, door trillende fiddle aangedreven Last Call To Heaven duikt een gedempt trompetje op. I Got You een duet met Audra Mae is een onbetwist emotioneel hoogtepunt, mijn absolute favoriet na enkele beluisteringen blijft Come On Love Come On In, een onweerstaanbare, naar Memphis lonkende soulballade of is het toch het cynische Where Is Your Saviour?

Tracklisting Love And The Death Of Damnation:

 1. Dark Eyes
 2. Chico
 3. Go The Distance
 4. Radio With No Sound
 5. Home is in Your Arms
 6. I Got You
 7. Modern Times
 8. Last Call to Heaven
 9. Where is Your Savior
 10. Rocky
 11. Come on love, Come on In

Bonustracks

 1. Fantasy
 2. Darkside of Town
 3. I Got You  (Radio Edit)


 1. Dark Days
 2. Chico
 3. Go The Distance
 4. Radio With No Sound
 5. Home Is In Your Arms
 6. I Got You
 7. Modern Times
 8. Last Call To Heaven
 9. Where Is Your Savior
 10. Rocky
 11. Come On Love Come On In