×

Recensie

Alternative

31 maart 2019

The Tiger Love Machine

Spree

Geschreven door: Peter Urbanus

Uitgebracht in eigen beheer

Spree The Tiger Love Machine Alternative 3 The Tiger Love Machine – Spree Written in Music https://writteninmusic.com

Energieke, strakke en vooral harde rock in de beste grunge-traditie. En dat uit Zwolle. Waar The Tiger Love Machine z’n mosterd haalt is wel duidelijk. In de (vroege) jaren negentig. Niet vreemd, want het was een muzikaal zeer creatieve periode. Zelf noemen ze hun muziek cowboy grunge.

De zang en benadering van Ido Stoter zit inderdaad heel dicht tegen die van Kurt Cobain aan. De band bestaat verder uit Eggie Braakman (gitaar), Hans Otten (bas) en Rick Strik (drums).

Om maar met de deur in huis te vallen, het doet direct heel erg aan Nirvana denken en dat blijft grotendeels ook zo. Zowel qua zang, de gitaarmuren als opbouw en songstructuren. Zeker openingsnummer Round ’n Round. Ook Spree kent een typisch Nirvana-achtige sound en opbouw, al komt ook Alice in Chains direct voor de geest. Bikini Lounge gaat qua sfeer en opbouw wat richting Pixies, om daarna duidelijk weer leentje buur te spelen bij In Bloom en Lithium van hun grote inspiratiebron Nirvana. Tja, je komt er niet onderuit. 

Bij de echt mooie songs Blankets en Man On The Sun gaat de band wat meer voor het eigen gezicht, ondanks de onmiskenbare Cobain-sneer in de zang. Air Supply en in wat mindere mate No Heart Feelings ademen weer volop Nirvana, al vind ik de opbouw van vooral dat laatste nummer wel weer erg mooi. Ze kunnen het echt wel. Grappig idee wel om het laatste instrumentale nummer Intro te noemen.

 Epigonisme ligt hier dus nadrukkelijk op de loer en dat is zonde. Wat voor deze band spreekt: de muzikanten beheersen hun instrumenten uitstekend en kennen de stijlfiguren uit de grunge van buiten. Ook kunnen heel goed met dynamiek overweg en het geluid is pico bello in orde. Er zit dus absoluut veel meer in het vat dan wat The Tiger Love Machine hier laat horen. 1. Round ’n Round
 2. Mountain Numb
 3. Spree
 4. Bikini Lounge
 5. The Streets Don’t Smell The Same
 6. Blankets
 7. Air Supply
 8. No Heart feelings
 9. Man On The Sun
 10. Early Motion Picture
 11. Queen Atlas
 12. Intro