×

Recensie

Alternative

02 februari 2018

The Soft Moon

Criminal

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Sacred Bones

Criminal The Soft Moon Alternative 2 The Soft Moon – Criminal Written in Music https://writteninmusic.com

Album nummer vier voor The Soft Moon, een uit San Francisco afkomstig gezelschap. Inspiratiebronnen zijn onder meer punk, darkwave, noise en industrial. Kortom: alle ingrediënten voor een intens en claustrofobisch album.

Spil van het gezelschap is Luis Vasquez die van Criminal een statement maakt van overleving in de harde wereld. Dat haal je onder meer uit de songtitels zoals Burn, The Pain en Choke. Geen echt vrolijke jongen dus, die Vasquez. Bij meerdere luisterbeurten hoor je hoe hij omgaat met thema’s als onder meer schuld, boete, geweld, zelfhaat en vergeving. Zijn wereld is er een waar misbruik, trauma’s (Like A Father waarin hij zijn relatie met een weggelopen vader beschrijft) en angst aanleiding geven tot muziek waarbij Vasquez al wat in hem leeft gewoon binnenstebuiten keert. Een beetje zoals Trent Reznor hem voordeed, want alles op Criminal draagt onmiskenbaar een heel sterk Nine Inch Nailsgehalte.

Dat maakt ook van het album een heel openhartig, confronterend en nietsverhullend album. Vasquez laat open en bloot zijn talrijke wonden zien, wat zeer duidelijk te halen is in de eerlijke, maar vaak ook brutale teksten zoals “This guilt is a problem, you’re the ghost of my problem”. The Soft Moon is dus vooral een vehikel om Vazquez’ innerlijke demonen te verdrijven. Dat lukt soms, maar zeker niet altijd met noisy postpunk die vaak behoorlijk troebel, ongecontroleerd en chaotisch klinkt.

Tien songs lang houdt Vasquez de luisteraar geklemd. Hoor hoe alle songs een donkerzwart randje hebben. Muzikaal valt onder meer de sterk mechanische invalshoek en een behoorlijk druggy industrialsound op, met loodzware baslijnen. Donker en ronduit depressief (Born Into This), klaar om desnoods met daverend en er op los beukend geweld een catharsis te bekomen. Overigens lijkt Vazquez hier met het diepduistere Criminal volop te solliciteren naar een plekje in de cultserie Twin Peaks van David Lynch.

Criminal blijft naar ons gevoel een taaie brok. Dat heeft dan weer alles te maken met het wel heel monotone karakter van het album. Nergens is er een rustpunt of enige variatie, integendeel. We krijgen slechts een reeks composities die veeleer agressie opwekken eerder dan die te verdrijven. Intense muziek dit, maar overdaad schaadt.  1. Burn
  2. Choke
  3. Give Something
  4. Like A Father
  5. The Pain
  6. It Kills
  7. ILL
  8. Young
  9. Born Into This
  10. Criminal