×

Recensie

Alternative

30 juli 2013

The Serenes – (deluxe

Barefoot And Pregnant

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Re:

Barefoot And Pregnant The Serenes Alternative 4.5 The Serenes – Barefoot And Pregnant (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Barefoot And Pregnant, het debuutalbum van The Serenes, was in 1990 de grote muzikale verrassing van dat jaar. 23 jaar na release klinken de songs nog steeds zo wonderschoon en tijdloos als bij verschijning. Meer dan genoeg reden om het album, zowel op vinyl als CD, opnieuw uit te brengen. Beide in een dubbeluitgave, voorzien van vele bonustracks.

The Serenes werd in 1988 door zanger/gitarist Paul Dokter (ex The Toylets) en zanger/gitarist Theo de Jong opgericht en in Ale Bosma (bas) en Joan Hooghiemstra (drums) werd de ideale ritmesectie gevonden. Vanuit het Friese Joure werd rustig gewerkt aan de songs, die door de Jong en Dokter waren geschreven. Met genoeg songs voorradig, die rustig in het live circuit waren uitgeprobeerd, werden de nummers in een studio in Lemmer opgenomen. De magie die tot stand kwam tijdens de opnamen moet geweldig geweest zijn want toen in 1990 het debuutalbum Barefoot And Pregnant uitkwam was een zeer volwassen en internationaal geluid te horen. De volslagen eigen sound van The Serenes bleek van grote schoonheid: Atmosferische, romantische en ‘noordelijke’ gitaarmuziek. Muziek zo liefelijk en tegelijkertijd zo weerbarstig als het Friese platteland.

Barefoot And Pregnant opent met Voodoo Economics, een onweerstaanbare indiepopsong met stevig gitaarwerk en een prachtig melancholiek slotakkoord waarop het hiernavolgende, rustieke Beneath The Canopy indrukwekkend voortborduurt. De single Abiding Place is een song vol kracht en prachtige gitaren, onderbroken door een welgemikte en fraai uitgewerkte break. Follow The Rural Coast is Theo de Jong op z’n breekbaarst, The World’s A Woman’s Breast de perfecte indiepopsingle. The Serenes wisselen op Barefoot And Pregnant romantische, breekbare en soms bijna sentimentele songs af met meer ontspannen, poppy nummers, om af en toe flink uit te pakken op het gitaarfront. Het briljante Good Missionary is daar een uitstekend voorbeeld van. De geniale albumafsluiter Trip Down Memory Street is de verrukkelijke apotheose in prachtige melodieën en dikke gitaarsolo’s.

De reissue gaat vergezeld van een bonusalbum, prachtig The Blurred, Concealed and Declined Songs of the Serenes getiteld. Op het 10 tracks tellende extra album onder meer een fraaie demo versie van Good Missionary en tal van geweldige tracks die de band tijdens de Barefoot And Pregnant tournee en ook lang daarna speelde: DreamDominion, Homeland en Chemistry Of Love zijn songs die zo op het meer rock gedreven opvolgalbum Back To Wonder (zonder Paul Dokter) hadden kunnen staan. Ook de rest van de tracks zijn zeer de moeite waard, met Rudy  Legend en Green Blades Risin‘ als allermooiste, en geven een extra inzicht in hoeveel de band ten tijde van Barefoot in zijn mars had.

Barefoot And Pregnant is een van de albums die rond de laat jaren 80/begin jaren 90 aangaf hoe goed het ging met de Nederlandse muziek. Het album verscheen een jaar na het eveneens geweldige Conny Waves With A Shell van De Artsen en twee jaar voor Palomine van Bettie Serveert (de afsplitsing van De Artsen nadat songschrijver Joost Visser de band had verlaten), het album dat de lat voor Nederlandse bands nog weer hoger legde.

De tweede uitgave van Re, het reissue sublabel van Excelsior waar eerder al het Hallo Venray album The More I Laugh, The Hornier Due Gets een fijne definitieve versie vond, is wederom een geweldige aanrader. Barefoot And Pregnant is een onvervalst Nederlands meesterwerk.

(Met dank aan Edwin Hofman) 1. Voodoo Economics
 2. Beneath The Canopy
 3. Abiding Place
 4. Wayland Smithy
 5. Follow The Rural Coast
 6. The World’s A Woman’s Breast
 7. Rebecca (You’re Gonna Be Allright)
 8. Mermaid Mystery
 9. Good Missionary
 10. Trip Down Memorystreet


 1. Good Missionary (demo)
 2. Homeland
 3. Lotusgirl
 4. Dreamdominion
 5. Chemistry Of Love
 6. We Won’t Change
 7. Trembling Vicinity
 8. Transcience
 9. Ruby Legend
 10. Green Blades Risin’