×

Recensie

Electronic

03 mei 2011

The Revenge

Reekin'structions

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Z records

Reekin'structions The Revenge Electronic 4 The Revenge – Reekin’structions Written in Music https://writteninmusic.com

Greame Clarke alias The Revenge kan geschaard worden in het rijtje Todd Terje, Greg Wilson, Idjut Boys en Al Kent, veelal uit Engeland afkomstige remixers en producers, die driftig in de weer zijn met re-edits (dus geen remixes) van bij voorkeur nauwelijks opgemerkte, mysterieuze en obscure discotracks uit de 70’s en begin 80’s. Zijn de originele versies al praktisch nauwelijks te vinden, voor de nieuwe re-edits is dat eigenlijk al niet veel beter en is het dus met recht behoorlijk underground allemaal.

Graeme Clarke is al een jaar of 10 bezig met het opsporen en oppoetsen van al die vintage disco tracks, welke in de loop van de jaren op allerlei kleine independent labels op veelal 12”es zijn uitgekomen. The Revenge is door de kwaliteit van de re-edits en de constante kwaliteit steeds meer gaan meetellen in de nu disco sector en werd een jaar of twee geleden opgemerkt door Dave Lee a.k.a. Joey Negro, die zich in hetzelfde idioom begeeft en bekend staat om zijn juiste neus voor disco- en funkparels en op zijn Z-label ruimte aan Clarke bood om een heel album vol van die re-edits uit te brengen.

En nu is er dan Reekin’structions. Met een minimum aan informatie komen 10 tracks voorbij, waarbij echo’s, dubeffecten, strak tikkende grooves en knorrende synthbassen centraal staan. De herkomst van de nummers is door het ontbreken van enige credits volstrekt onduidelijk en moet de geïnteresseerde luisteraar maar daarvoor terecht op internet om de historie achter de tracks uit te vissen. Voor The Revenge gaat het vooral om de muziek.

Die straffe beats zijn veelal midtempo en worden deze functioneel hypnotiserend en pulserend ingezet. Lekker lang uitgesponnen versies en wie bekend is met de verzamel-CD’s op Dave Lee’s Z-label kan dit album ongehoord aanschaffen. Geen tracks die je zult voorbij horen komen in de grote clubs en al evenmin wordt een hands-in-the-air-sfeertje gecreëerd. Reekin’structions richt zich meer op de discofielenonderlaag en de stonede beats werken dan al snel als een dikke joint. Lekker om in de vroege morgen mee op te staan of net mee te gaan slapen. Maar op andere momenten van de dag ook voldoende effectief.  1. Ease Out (The Revenge Edit)
  2. Feel The Beat (The Revenge Edit)
  3. Love Message (The Revenge Edit)
  4. Party Down (The Revenge Edit)
  5. Summer Groove (The Revenge Edit)
  6. Smurf Trek (The Revenge Edit)
  7. Freak It Out (The Revenge Edit)
  8. Kilimanjaro (The Revenge Edit)
  9. I Can't Get Along Without You (The Revenge Edit)
  10. You Are My Dream (The Revenge Edit)