×

Recensie

Soul

22 augustus 2021

The Poets of Rhythm

Discern / Define

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Daptone Records

Discern / Define The Poets of Rhythm Soul 4.5 The Poets of Rhythm – Discern / Define Written in Music https://writteninmusic.com

Goede muziek is grenzeloos. Vanwege het 20-jarig bestaan van Daptone Records geeft het label een aantal voor hen zeer belangrijke albums opnieuw uit. Discern/Define, het tweede album van het Duitse collectief The Poets of Rhythm is een regelrechte klassieker die destijds veel te weinig aandacht kreeg.

De belangrijkste mannen achter The Poets of Rhythm waren multi-instrumentalisten Jan Weissenfelt en Bob Geiger, tevens architecten van The Soul-Saints en reeds vanaf begin jaren negentig aan het weg aan het timmeren. Hun debuut Practice What You Preach, in 1993 verschenen op Soulciety Records, was een echte ‘sleeper’ die eerst via DJ’s en liefhebbers en over de jaren bij een iets groter publiek indruk maakte.

Het Britse Ninja Tune pakte daarna in 2001 het tweede album van de band op: Discern/Define, een plaat waarop de sound van de band, funk meets soul meets jazz met rock, psychedelica, afro-beat en heerlijk prominente drumpartijen, werd gedefinieerd.

Misschien zijn tijd te ver vooruit of gewoonweg door slappe promo en niet oplettende journalisten over het hoofd gezien, vergaarde het album al enkele jaren daarna een sterrenstatus onder liefhebbers. Een origineel van het dubbelvinyl schoot over de jaren op Discogs naar astronomische prijzen en het is dus een groot genot dat Daptone Records het album opnieuw uitbrengt.

Discern/Define is namelijk een verrukkelijk album dat in 11, merendeels instrumentale, tracks zowel met acid jazz als met funk en soul flirtte en een baanbrekende sound betekende. De achtkoppige band had een zeer aanstekelijke groove (Jans broer Max speelde drums, Geiger was percussionist en Jan Krauze de ijzersterke bassist) en hun songs hadden elk een lekker rauw randje.

Tegelijkertijd hoor je echt een band spelen die zonder veel extra productionele fratsen hun songs hebben vastgelegd. Puur en eerlijk. Gelijk met de eerste drie songs op het album, de titeltrack, Smilin’(While You’re Crying) en Ham Gallery weet je dat je met een album van grote funkklasse te maken hebt. Een band die zo los speelt en zo overrompelend zijn composities dropt vind je gewoon maar heel weinig.

Daarnaast heeft de band, naast Weissenfelt en Geiger, in toetsenman Till Sahm, saxofonist/fluitist Wolfgang Schlick en trompettist/flugelhornspeler Michael Treetop Voss drie geweldige solisten en kent het album, juist ook omdat Geiger op enkele tracks zingt, een mooie afwisseling.

Meer dan genoeg geweldige songs om eruit te pakken maar dat zou onterecht voor de andere geweldige tracks zijn. Discern/Define is zo’n album dat je in z’n geheel, natuurlijk op vier kanten vinyl, tot je moet nemen. Pas dan valt de volle kracht van de songs op z’n plek. En pas dan ben je je ook bewust hoe goed dit album ook twintig jaar na verschijnen nog klinkt.

Discern/Define is een onvervalste klassieker. Het album heeft met prachtig nieuw artwork, met het dikke vinyl in lekker stevig kartonnen klaphoes gestoken, een wondermooie heruitgave gekregen.

Kant A:

 1. Discern / Define
 2. Smilin'(While You're Crying)
 3. Ham Gallery

Kant B:

 1. Plus Plus
 2. We
 3. The Jaunt

Kant A:

 1. Fondle Rock
 2. Moira
 3. Smilin' (While You're Crying)(Intrumental)

Kant B:

 1. Guiding Resolution
 2. Survival Of The Freshest
 3. Eulogize The Source