×

Recensie

Roots

17 februari 2011

The Low Anthem

Smart Flesh

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Bella Union

Smart Flesh The Low Anthem Roots 4 The Low Anthem – Smart Flesh Written in Music https://writteninmusic.com

Met spanning werd uitgekeken naar het nieuwe album van The Low Anthem. We kunnen duidelijk zijn: dit albums is nog spannender en mooier dan hun doorbraakalbum Oh My God, Charlie Darwin.

Dat prachtige album belandde in 2009 in menig jaarlijst en The Low Anthem zag hun populariteit sindsdien flink groeien. Zoals we tijdens de optredens over de afgelopen twee jaren goed konden horen en zien, de band werd live ook steeds beter, spannender en fraai heftiger. Hun nieuwe album Smart Flesh laat nu een band horen die gegroeid is in zowel het schrijven van nog spannender songs als in nog geweldiger musiceren.

Smart Flesh kent daarom louter songs die een stuk verder en dieper gaan dan wat de band op Oh My God, Charlie Darwin al liet horen. Natuurlijk is voor de band folk de basis van de songs, met akoestische gitaren, piano, orgel, banjo’s, de fraaie verhaallijnen in de teksten van de songs en de meerstemmige vocalen volop aanwezig, net als op het vorige album. De songs zijn zeker zo sterk als op de voorganger maar ze klinken nog meer uitgebalanceerd. De stemmen zijn nog mooier, de band is in de rustige songs nog subtieler en in songs als Hey All You Hippies! en het verrukkelijke Boeing 737 juist weer lekker stevig.

Een fijne diversiteit in songs is bij een goed album illustratief. Albumopener Ghost Woman Blues is zo’n fraaie, herkenbare Low Anthem song: de pastorale zang in combinatie met de spaarzame instrumentatie is luisterrijk en emotievol. Vooral de klarinet binnen deze track is wonderschoon. Apothecary Love met zijn country invloeden geeft het album gelijk een andere draai. Love And Altar is dan weer kaal en sober in instrumenten en prachtig warm in zang. Matter of Time, met z’n warme orgelsound sluit daar perfect op aan. Ook een sferische song als Wire is ijzersterk, met een klarinetsolo die nog mooier is als in de albumopener. Hey All You Hippies! heeft een duidelijke link naar de muzikale vrijheid van Bob Dylan en The Band tijdens de Basement Tapes. Het sfeervolle en lekker lang uitgesponnen titelnummer sluit het album gloedvol af.

Smart Flesh is een album vol prachtige, muzikaal zeer rijke songs, die een band laten horen die binnen korte tijd hun eigen intrigerende wereld hebben geschapen. 1. Ghost Woman Blues
 2. Apothecary Love
 3. Boeing 737
 4. Love And Altar
 5. Matter Of Time
 6. Wire
 7. Burn
 8. Hey, All You Hippies!
 9. I'll Take Out Your Ashes
 10. Golden Cattle
 11. Smart Flesh