×

Recensie

Alternative

04 februari 2020

The Homesick

The Big Exercise

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Sub Pop

The Big Exercise The Homesick Alternative 4 The Homesick – The Big Exercise Written in Music https://writteninmusic.com

Het is alweer ruim vijf jaar geleden dat ik het Friese The Homesick live beleefd heb als voorprogramma van de grote belofte van dat moment, Rats On Rafts. Het drietal uit Dokkum roept nostalgische herinneringen op naar het VPRO televisieprogramma Jonge Helden, waar ruimte was voor eigenzinnige beginnende artiesten. Nog niet gekneed en gevormd door hongerige platenmaatschappijen die koortsig opzoek waren om de laatste vroegrijpe puist volledig uit te knijpen.

De nieuwe lichting postpunkers gooien er nog de nodige shoegazer en sleazy knipogen naar de Amerikaanse gitaarrock doorheen, en al snel is de release van EP Twst Yr Wrsts in 2014 een feit. Tijdens de weg naar The Big Exercise wordt er nog flink gestoeid met een steviger in galm verdrinkende donkere sound in Youth Hunt, waarmee ze de aandacht weten te trekken van het legendarische Sub Pop. Met een vetgedrukt platencontract in bezit presenteren ze vol trots nu eindelijk het hooggespannen eindresultaat The Big Exercise.

De spontane jeugdigheid is vervangen door een meer volwassen klinkende artistieke creativiteit. Met de zweverige vriendelijke songs presenteren ze zich als het in de schaduw spelende kleinere broertje van de sterk in ontwikkeling zijnde tijdsgenoten die krachtige aardverschuivingen weten te veroorzaken. Het zal die nukkige Friese schuchtere koppigheid zijn, standvastig aan het eigen getrokken plan, waarbij ze zich niks aantrekken van wat er in de wereld gaande is. Eigenschappen die ze mogen koesteren, want het levert een bijzonder geheel op.

Er wordt niet alleen flink gegluurd in de platenkast van een ander. Soms worden er zelfs letterlijk rifjes en melodietjes overgenomen. Alles ten goede komend van het resultaat. Waarom niet met trots de waardering van invloedrijke artiesten verwerken in je plaat, dan er een flinke laag plamuur overheen te gooien waardoor het minder herkenbaar is. Het wiel hoeft niet opnieuw uitgevonden te worden, het belangrijkste is om dit draaiende te houden.

De sixties psychedelica doorweekt in het uptempo Leap Year en in het dromerige troebele What’s in Store waarbij zo simplistisch mogelijk een echt popliedje wordt ingezet. De band bevind zich met het in draf opgenomen Children’s Day op het breekpunt tussen de postpunk en Madchester, waarbij gekozen wordt voor een stevigere noisy variant. Eigenlijk is het best apart dat ze juist op een typisch Amerikaans label deze op en top Europese sound laten horen. Het vertrouwen is in ieder geval groot genoeg om The Homesick deze vrijheid te gunnen.

De funkende vol militaire precisie gespeelde staccato gitaarakkoorden in I Celebrate My Fantasy en het schreeuwerige Male Bonding zorgen voor een gouden opleving van de agressie van seventies postpunk, waar een toegankelijke injecterende swing aan gegeven wordt in het dansbare The Big Exercise. Juist in dit soort tracks komt de strakheid van het zenuwachtige gitaarspel van Jaap van der Velde in combinatie met de galopperende drumpartijen van Erik Woudwijk en de drammende bas van Elias Elgersma het beste tot uiting.

Nu maar hopen dat de hippe Amerikaanse toeristen hierdoor in de toekomst op zoek gaan naar dat kleine koude Friesland in het noorden van Nederland. The Homesick is klaar om voor hun heimwee in therapie te gaan. Ze kunnen zich gerust gaan richten op het buitenland.  1. What's in Store
  2. Children's Day
  3. Pawing
  4. I Celebrate My Fantasy
  5. Leap Year
  6. The Small Exercise
  7. The Big Exercise
  8. Focus on the Beach
  9. Kaïn
  10. Male Bonding
Flying Horseman - Mothership